Niewsbrief

Tuinjaar

Zaaien en planten van groenten in de open lucht

Zaaien en planten van groenten in de open luchtZaaien en planten van groenten in de open lucht

In mei kunnen de laatste (vorstgevoelige) groenten nu rechtstreeks in de volle grond of in verhoogde bedden worden gezaaid, of kunnen de jonge plantjes die u zelf hebt gekweekt of gekocht, worden uitgeplant.

U hebt nodig:

 1. Zaden en plantgoed: gezonde, kiemkrachtige zaden of gezonde jonge planten van groentesoorten die in mei worden gezaaid of uitgeplant.
 2. werktuigen: werktuigen voor het ondiep losmaken van de grond (cultivator, rolcultivator, platte frees, hark of handeg), hark, schop, plantgereedschap voor jonge planten (planthout, troffel, mes).
 3. Accessoires: plantdraad, etiketten, transport- of kruiwagen, eventueel mulchfolie, vliesdoek of cultuurbeschermingsnetten (verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels).
Noot
De volgende soorten kunnen nu worden gezaaid of geplant
 • Zomersla, wortel, witlof, zomerradijs, radijs, rode biet, koolrabi, winterprei, pastinaak, venkel, suikermaïs, pronkboon, struikboon, dille, marjolein en bonenkruid kunnen de hele maand mei worden gezaaid; erwten tegen het midden van de maand.
 • Kolen, selderij, prei en venkel kunnen het best van tevoren worden geteeld en vanaf begin mei worden uitgeplant.
 • Wacht met het planten van komkommer, courgette, pompoen, tomaat en paprika tot na de IJsheiligen.

Instructies

 • Maak de grond slechts ondiep (de bovenste 3 tot 5 cm) los met een cultivator, een platte frees of een hark. Indien nodig aanvullen met rijpe compost en egaliseren met een hark. Als de bemestingstoestand van de bodem niet bekend is, moet een bodemanalyse worden uitgevoerd.
 • Met een hark (met de korte kant naar beneden), platte snijder of wiedmachine teken je rijen (afstand tussen de rijen 20 tot 25 cm, afhankelijk van de plant). Zo recht en evenwijdig mogelijke rijen, die kunnen worden getrokken met behulp van strakke touwtjes of langs een plank, maken het later gemakkelijker om te schoffelen en te scheiden.
 • Voor het zaaien de rijen in groeven uitdiepen (groefdiepte 2 tot 5 cm).
 • Verdeel de zaden zo gelijkmatig mogelijk en zorg ervoor dat er geen zaden overlappen of heel dicht bij elkaar liggen: Enerzijds bespaart dit het latere werk van het kromtrekken, en anderzijds ontwikkelen zaailingen zich beter als zij voldoende ruimte hebben. Ze groeien meestal sneller, zijn gezonder en ontwikkelen een sterker wortelstelsel. Goed zaaien gebeurt door de zaden als een knijper met de vingers vast te pakken of voorzichtig (door te tikken) uit het zaadzakje te schudden. Zeer fijne zaden - bijvoorbeeld van kool, peterselie of prei - kunnen gemakkelijker worden gezaaid als ze worden gemengd met licht zand.
 • Gebruik een hark om voorzichtig losse grond over de zaadrijen te trekken en druk aan met de achterkant van het gereedschap. Dit zorgt ervoor dat holten in de grond dichtgroeien en het zaad goed contact heeft met de grond ("bodemafsluiting").
 • Markeer de zaadrijen met het lege zaadzakje of een etiket.
 • Als zaailingen worden geplant, plant ze dan in rijen op de juiste afstand, afhankelijk van het soort groente. Druk de zaailingen goed aan met beide handen en zorg ervoor dat er geen holtes rond de wortels blijven. Geef elke plant zorgvuldig water (met een gieter met een fijne sproeikop).
 • Bij droog weer moet het bed nu voortdurend vochtig worden gehouden.
 • Zaden en jonge planten Het beste is om ze meteen af te dekken met vliesdoek of beschermend gaas, omdat men vanaf nu kan verwachten dat groentevliegen hun eitjes leggen. (Het begin van de kastanjebloesem is hiervoor de fenologische indicator.) Leg vliesdoek of gaas losjes of span het over tunnelconstructies en zet het aan alle kanten vast met grond, planken of haken. Netten kunnen tot het einde van de oogst blijven staan; een vliesdoek moet bij hogere dagtemperaturen onbedekt blijven, anders wordt het eronder te warm.
Trek door de grond, verwijder onkruid en stenenTrek door de grond, verwijder onkruid en stenen

Trek door de grond, verwijder onkruid en stenen

Compost verdelenCompost verdelen

Compost verdelen

Maak het bed glad voor het zaaienMaak het bed glad voor het zaaien

Maak het bed glad voor het zaaien

Speciale instructies voor sommige gewassen

 • Om de kiemkracht van de relatief harde zaden van bonen, erwten of suikermaïs te verbeteren, moet u ze minstens een uur voor het zaaien in lauw water laten weken.
 • Plant warmtebehoeftige groenten zoals courgettes, komkommers of pompoenen in zwarte mulchfolie. Spreid daartoe de folie uit over het gebied en zet het aan de randen vast met aarde. Snijd met een scherp mes een kruis of T-kruis in de folie, vouw de ontstane hoeken omhoog, plaats de plant in de opening en sluit deze vervolgens (grotendeels) weer. Onder de zwarte film warmt de bodem overdag meer op en wordt de afkoeling 's nachts aanzienlijk verminderd. Bovendien voorkomt de folie dat onkruid het gebied binnendringt waarover de planten in de komende maanden hun ranken zullen uitslaan.
 • Zaai sla in sets met tussenpozen van twee weken. Zo wordt vermeden dat te grote hoeveelheden tegelijk rijp zijn; er kan worden gevarieerd met verschillende soorten en variëteiten, en de oogst strekt zich uit over een zeer lange periode.
 • Koud weer stimuleert kool, koolrabi, selderij en wortelen om te bloeien ("schieten"). Als er een koudegolf wordt aangekondigd, bedek de planten dan met vliesdoek. Bloei is ongewenst bij groenten, omdat de planten dan al hun energie steken in de zaadvorming. De delen van de plant die geoogst zouden moeten worden, ontwikkelen zich niet verder; smaak en consistentie veranderen in negatieve zin.
 • Rode bieten, wortelen of knolselderij hebben ruimte nodig om hun wortels en knollen te ontwikkelen. Als ze te dicht opeen staan, trek dan afzonderlijke planten uit de rij; bietenzaailingen zijn geschikt om elders te worden uitgeplant.
 • Om lange, witte schachten te krijgen, moet prei diep geplant worden. De jonge plant mag niet meer dan halverwege uit het plantgat steken; dit kan het beste worden voorgeboord met een plantgat. Na een paar weken, de planten op een hoopje zetten.
Jonge planten in losse grond zetten, goed aandrukken en water geven.Jonge planten in losse grond zetten, goed aandrukken en water geven.

Jonge planten in losse grond zetten, goed aandrukken en water geven.

Groente- en kruidenzaailingen in rijen geplantGroente- en kruidenzaailingen in rijen geplant

Groente- en kruidenzaailingen in rijen geplant

Groenten telen in een verhoogd bedGroenten telen in een verhoogd bed

Groenten telen in een verhoogd bed

Andere onderwerpen

Inzaaien en planten van groenten voor de tweede helft van het seizoenInzaaien en planten van groenten voor de tweede helft van het seizoen

Juli is het juiste moment om de moestuin weer op te knappen, zodat tot in de herfst en de winter voortdurend verse groenten en bewaargroenten kunnen worden geoogst. Het is ook beter voor de bodem als hij constant wortelt en schaduw krijgt door onmiddellijk gebruik te maken van de openingen in het bed die door het oogsten zijn ontstaan.

Ontdek nu
Teelt van groenten in gemengde cultuurTeelt van groenten in gemengde cultuur

Het werk in de moestuin is nu in volle gang. Vele soorten worden gezaaid of geplant, en sommige worden reeds geoogst. Bij het aanplanten van bedden is het belangrijk om na te denken over verstandige vruchtwisselingen en gemengde teelten. Dit zorgt voor een gezond bodemleven en bevordert de groei van sterke, gezonde groenteplanten zonder dat bestrijdingsmiddelen of buitensporige hoeveelheden meststoffen hoeven te worden gebruikt.

Ontdek nu
Groenten oogstenGroenten oogsten

In juli bereikt de oogsttijd in de tuin zijn hoogtepunt. Talrijke groenten zijn nu klaar om te worden geoogst en moeten worden geplukt of gesneden en vervolgens verwerkt.

Ontdek nu