Niewsbrief

Tuinjaar

Bescherm rozen tegen schimmelaantasting

Veel schimmelziekten kunnen alleen preventief of zeer vroeg na besmetting met succes worden bestreden. Rozen moeten daarom nu al op aantasting worden gecontroleerd en zo nodig preventief worden behandeld. Deze maatregel is des te belangrijker als de planten vorig jaar zijn aangetast en de infectiedruk nu vermoedelijk hoog is - als gevolg van de schimmelsporen die de winter hebben overleefd.

U heeft nodig:
Accessoires: milieuvriendelijk schimmelbestrijdingsmiddel, spuitfles of sproeier, bakje om de spray te mengen, werkhandschoenen.

Belangrijke schimmelziekten bij rozen

  • Poedervormige meeldauw: Te herkennen aan een wittig-grijze, stofachtige laag op de toppen van de bladeren. (In tegenstelling tot de minder voorkomende valse meeldauw, die de onderkant van de bladeren aantast). Als de eerste aantasting zich voordoet, besproei de roos dan onmiddellijk met een geschikt product om verdere verspreiding van de schimmelsporen te voorkomen. Verwijder bovendien de aangetaste plantendelen en gooi ze bij het huisvuil.
  • Sterzwartrot: Vormt bruinzwarte, onregelmatige stervormige vlekken op het loof; de bladeren worden geel en vallen voortijdig af. Verzamel gedurende het hele seizoen zorgvuldig de aangetaste bladeren van de grond en gooi ze bij het huisvuil; deze maatregel voorkomt een herhaalde besmetting in het volgende jaar. De sterroetdauwschimmel vestigt zich bij voorkeur op de kleverige uitwerpselen van de bladluizen, zodat de bestrijding van bladluizen ook helpt om (indirect) een schimmelaantasting te stoppen.

Roos aangetast door echte meeldauw

Menging van het sproeimengsel voor de bestrijding van meeldauw

Aanbrengen met een fijne verstuiver

Tips voor de bestrijding van schimmelziekten op rozen

  • In het algemeen mogen op dit punt alleen milieuvriendelijke middelen en maatregelen worden genoemd.
  • Een heermoesspray werkt vanwege het kiezelzuur (dat in heermoes zit), dat de bladeren van de behandelde planten harder maakt en zo besmetting met schimmelsporen over het algemeen bemoeilijkt. De behandeling met heermoes bouillon moet dus preventief zijn.
  • Plantversterkers op basis van natriumzout en neemolie verhogen de weerstand van rozen tegen echte meeldauw en de verspreiding ervan wanneer ze als spray worden toegepast. Preventief toepassen of bij de eerste tekenen van infectie.
  • Kies bij het planten van nieuwe rozen voor robuuste en resistente soorten of variëteiten**.
  • Plaats de planten op de juiste plaats waar ze optimale omstandigheden vinden voor een krachtige en gezonde groei. Planten die voor zichzelf zorgen op een ongeschikte plaats, worden gemakkelijker aangevallen door ziekten (en ook plagen).
  • Besteed aandacht aan een matige, op de behoeften afgestemde bemesting. Te veel stikstof maakt de roos vatbaar en het weefsel zacht, voldoende magnesium zorgt voor de vorming van sterke, wat hardere bladeren.

Andere onderwerpen

Om ervoor te zorgen dat de rozen gezond en krachtig blijven en dat de remontantvariëteiten in de herfst goed kunnen bloeien, hebben ze na de eerste bloeiperiode in juni een sterke bijbemesting nodig.

Ontdek nu

De meningen over de juiste manier om rozen te snoeien zijn even uiteenlopend als - vaak - fel omstreden. Maar wat het juiste tijdstip betreft, bestaat er tenminste een eenvoudige, vrij objectieve regel uit de Fenologische Tuinkalender (waarmee data voor regelmatig tuinieren kunnen worden vastgesteld op basis van natuurverschijnselen): Rozen worden gesnoeid in de lente, als de forsythia in bloei staat.

Ontdek nu

In de herfst moet er nog wat werk worden verricht in het rozenperk: Om de oculatieplaats tegen strenge vorst te beschermen, moeten lange scheuten worden opgestapeld en zo nodig ingekort.

Ontdek nu