Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Planten beschermen tegen slakken

Planten beschermen tegen slakkenPlanten beschermen tegen slakken

Ten laatste in mei, vaak al in april, kunnen we een verhoogd aantal slakken verwachten, die een "bedreiging" vormen voor pas ontkiemde planten in groente-, vaste planten- of bloembedden. Sla, dahlia's of riddersporen moeten met passende maatregelen tegen slakken worden beschermd, als u geen oogst of bloei wilt mislopen.

benodigd gereedschap:

 1. Gereedschap: cultivator, schoffel, hark of riek voor het losmaken en egaliseren van het bedoppervlak, schop en kar voor het aanleggen van droge paden, grasmaaier, sikkel of zeis voor het kort houden van het gazon en de weide rond de bedden, spade voor het plaatsen van een slakkenafrastering, gieter voor het gericht besproeien.
 2. Toebehoren: slakkenhek of slakkenringen, padverharding of materiaal om slakken op afstand te houden (houtsnippers, grind, schelpenmulch, zaagsel), nestkastjes en schuilplaatsen voor slakkenroofdieren.

Instructies

 • Plaats groenten- en bloembedden op een open, zonnige plek - zo mogelijk niet naast composthopen, heggen of "wilde" hoekjes in de tuin. Op dergelijke plaatsen vinden slakken overdag een schuilplaats en kunnen dan 's avonds direct in de bedden kruipen.
 • Verwijder verschuilplaatsen voor slakken rond de bedden (hoog gras, oude bladeren, kluiten, gaten of spleten in de grond, stukken hout) of schuur regelmatig en verwijder dieren en eitjes.
 • Houd de grond kruimelig en glad door de bovengrond regelmatig los te maken. Schoffel vooral in de herfst alle geoogste bedden onmiddellijk en egaliseer ze met een hark zodat slakken er geen winterschuilplaats kunnen vinden of hun eitjes niet in gaten en spleten in de grond kunnen leggen.
 • Hoewel 's avonds water geven voordelig is om waterverlies door verdamping en de verspreiding van schimmelziekten te beperken, als er veel slakken zijn, is het beter om 's morgens water te geven. Slakken verlaten hun schuilplaatsen pas 's avonds en vinden veel gunstiger omstandigheden in een vochtig bed dan in een droog bed.
 • Wanneer u water geeft, zorg er dan voor dat de grond droog blijft waar geen planten staan. Het is dus het beste om alleen specifiek (met een gieter) water te geven in het wortelgebied van de planten en niet het hele grondoppervlak te bevochtigen met een sproeier.
 • Als er gras rond de bedden groeit, houd het dan heel kort. Een andere mogelijkheid is niet te smalle, onbegroeide paden rond de bedden aan te leggen en deze te bedekken met een droog, eventueel ook scherpkantig materiaal (bijvoorbeeld houtsnippers, grind of schelpen).
 • Let er bij het strooien van compost op dat er geen slakkeneitjes (ronde, witte balletjes) mee worden gestrooid.
 • Plaats een ononderbroken slakkenhek rond de aangetaste bedden. Controleer enige tijd nadat de omheining is geplaatst het omheinde gebied op slakken of vang de dieren met biervallen of natte planken (waaronder de slakken overdag beschutting zoeken) en verwijder ze uit het gebied. Stiltenhekken van staal of kunststof moeten een speciaal profiel hebben: een rand die ver naar buiten is gebogen om te voorkomen dat de dieren eroverheen klimmen. Omheiningen van bladkoper hebben een glad profiel, omdat slakken contact met koper gewoonlijk vermijden.
 • Bescherm waardevolle afzonderlijke planten (bijvoorbeeld een bijzondere ridderspoor) onmiddellijk na het planten of wanneer het uitlopen begint met een slakkenring die over de plant wordt geplaatst.
 • Strooi een dikke laag zaagsel tussen de aardbeienrijen, rond jonge bonenplanten of ontluikende dahlia's om slakken op afstand te houden. Zaagsel bindt stikstof en daar moet bij de bemesting rekening mee worden gehouden.
 • Moedig natuurlijke vijanden zoals egels, vogels, langzame wormen, padden of loopkevers aan door nestgelegenheid en beschutting voor deze dieren in de tuin te bieden. Dit houdt in dat de tuin niet te veel moet worden "opgeruimd" en dat er stapels bladeren, kreupelhout en stenen moeten worden gemaakt - bij voorkeur aan de rand van het terrein.
 • Tot de meest effectieve naaktslakkenjagers behoren Indische loopvogeleenden, die op betrouwbare wijze grote gebieden van naaktslakken ontdoen. Het houden van deze dieren is echter alleen een optie in grotere, landelijke tuinen, aangezien de eenden een ondiep waterbassin en een beschermend hok nodig hebben voor het winterhalfjaar.
Bescherm pas geplante vaste planten met een ring van koperfolieBescherm pas geplante vaste planten met een ring van koperfolie

Bescherm pas geplante vaste planten met een ring van koperfolie

Wormring plaatstaalWormring plaatstaal

Duurzaam alternatief. Plaatstalen wormring

Verwijder slakkeneieren onmiddellijkVerwijder slakkeneieren onmiddellijk

Verwijder slakkeneieren onmiddellijk