Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Houd bloeiende bessenstruiken vochtig

Houd bloeiende bessenstruiken vochtigHoud bloeiende bessenstruiken vochtig

Om in het voorjaar bij de bloeiende bessenstruiken het zogenaamde druppelen (het laten vallen van bloemen als natuurlijke reactie op ongunstige omstandigheden) te voorkomen, moet bij langdurige droogte water worden gegeven en moet de grond gelijkmatig vochtig worden gehouden.

Nodig:
Gereedschap en toebehoren: gieter, vork of schop voor het aanbrengen van een laag mulch, geschikt mulchmateriaal zoals bladeren, gras of stro, transportkruiwagen.

Instructies

  • Zorg tijdens de bloeiperiode van de bessenstruiken voor een gelijkmatige en voldoende bodemvochtigheid**. Bedek daartoe de grond onder de planten met een mulchlaag van bladeren, gras of stro en geef extra water tijdens langdurige droge perioden.
  • Met name de anders onderhoudsarme aalbessen hebben de neiging om te druppelen, dus let vooral op deze struiken.
  • Lage temperaturen tijdens de bloeiperiode kunnen ook leiden tot wenen, omdat dan slechts een klein deel van de bloemen wordt bestoven en de rest wordt uitgeblazen. Het naast elkaar planten van verschillende variëteiten rode bessen vermindert het risico op druppelen, net als de aanwezigheid van wilde bijen en hommels in de tuin, die ook vliegen bij lage temperaturen.
  • Ook wordt vaak geconstateerd dat de bloeiwijzen binnenin de struik de neiging hebben meer te druppelen dan de buitenste - de reden in dit geval is de grotere schaduw. Dun de bessenstruiken daarom regelmatig uit, zodat ook de binnenkant van de struik goed zonlicht krijgt.
Bloemtros van de aalbesBloemtros van de aalbes

Bloemtros van de aalbes

Geef bloeiende struiken tijdens het droge seizoen specifiek water met een kanGeef bloeiende struiken tijdens het droge seizoen specifiek water met een kan

Geef bloeiende struiken tijdens het droge seizoen selectief water met een gieter,

Rode besRode bes

... om in de zomer volle vruchten te kunnen oogsten

Andere onderwerpen

Bessenstruiken uitdunnenBessenstruiken uitdunnen

Zodra aalbessen en frambozen zijn geoogst, moeten de struiken worden uitgedund. Dit houdt de vitaliteit en de gezondheid van de planten in stand en leidt tot een goede belichting van de rijpende vruchten in de volgende zomer. Regelmatig uitgedunde struiken zijn ook gemakkelijker te oogsten.

Ontdek nu
Mulch onder bessenstruiken en op boomschijvenMulch onder bessenstruiken en op boomschijven

Na de ijsheiligen moet een mulchlaag worden aangebracht onder alle bessenstruiken en -heggen, alsook onder fruitbomen. De grond is nu goed opgewarmd (een laag mulch vooraf zou het zonlicht weerkaatsen en de opwarming van de grond vertragen) en vanaf nu is het belangrijk om de grond vochtig te houden en de groei van onkruid te onderdrukken.

Ontdek nu
Fruitbomen en bessenstruiken op ziekten controlerenFruitbomen en bessenstruiken op ziekten controleren

Veel ziekten in de boomgaard kunnen, als zij in een vroeg stadium worden ontdekt, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen worden bestreden en de verspreiding ervan in de tuin kan worden voorkomen.

Ontdek nu