Niewsbrief

Tuinjaar

Houd nieuwe aanplantingen constant vochtig en verzorg ze

De planten die dit voorjaar vers zijn geplant, hebben nog niet voldoende wortelgestel om zich bij gebrek aan regen te kunnen voorzien van water uit diepere bodemlagen. In de komende weken moeten de planten bij droog weer bijzonder goed in het oog worden gehouden en regelmatig water krijgen.

Uitrusting:

  1. Gereedschap: gieter of sproeier met douchekop, schop en karretje voor het aanbrengen van een laag mulch, scherpe snoeischaar of rozenschaar met schone messen.
  2. Accessoires: (organisch) mulchmateriaal, mulchfolie of mulchschijf.

Instructies

  • Om te voorkomen dat grond die eventueel nog los zit van het planten wegspoelt, gebruikt u een gieter of een bewateringsapparaat met sproeikop.
  • Het is beter minder vaak water te geven, maar dan wel grondig; geef een pas geplante fruitboom bijvoorbeeld één keer per week ongeveer 15 liter water. Dit geeft een goede doorweken van de wortelzone en is doeltreffender dan dagelijks een kleine hoeveelheid te geven, die weer oppervlakkig zou kunnen verdampen.
  • Om over het algemeen de verdamping van water uit de bodem tot een minimum te beperken, bedek de gebieden rond de planten - in het geval van bomen de zogenaamde boomschijf - met een beschermende mulchlaag die de bodem vochtig houdt en tegelijkertijd het opkomen van concurrerend onkruid onderdrukt. Stro, schorscompost, bladeren of gemaaid gras zijn geschikte mulchmaterialen. Spreid een gelijkmatige dikke laag over de grond en vernieuw deze tijdens de zomer steeds opnieuw zodat de grond voortdurend bedekt is en vochtig en rijk aan humus blijft.
  • Leg als alternatief voor bomen een zogenaamde mulchschijf (ronde, platte schijf van kokosvezel of latexkarton) op de boomschijf; voor grotere oppervlakten onder heggen of rijen bessenstruiken is mulchfolie ook zeer geschikt.
  • Slecht uitlopende planten zo nodig terugsnoeien. Deze maatregel leidt tot een betere groei van de planten, omdat minder bovengrondse plantmassa moet worden aangevoerd en de belangrijkste kracht in eerste instantie naar de wortelvorming kan vloeien.

Jonge fruitboom goed water geven

Een pas geplante roos water geven

Gebruik voor groentezaailingen een pot met douchekop