Niewsbrief

Tuinjaar

Maak het planten van het balkon af

Uiterlijk half mei, wanneer de ijsheiligen voorbij zijn, is het tijd om het balkon eindelijk te beplanten - nu ook met de laatste vorstgevoelige bloemen, die door de late vorstnachten schade zouden kunnen oplopen. U kunt ook iets vroeger planten en een vliesdoek klaarleggen om de potten, kuipen of bakken te beschermen als er een vorstwaarschuwing is.

U hebt nodig:

 1. planten: eenjarige en meerjarige zomerbloeiers, kleine of zwakke vaste planten, rozen of houtachtige planten, kruiden of groenteplanten die geschikt zijn om op het balkon te groeien.
 2. Gereedschap: Wortelborstel of handborstel met een stevig snoeimes (voor het verplanten), gieter.
 3. Accessoires: Geschikte potten (potten, bakken, hanging baskets, balkonbakken met geschikte houders), lappen, eventueel citroenzuur of azijn om de bakken te ontkalken, materiaal voor een drainagelaag (kleisplinters, geëxpandeerde klei), waterdoorlatend vliesdoek, eventueel viltinleg voor balkonbakken, hoogwaardige potgrond, traagstromende meststof (bijvoorbeeld hoornkrullen of minerale depotmeststof), eventueel latwerk, klimrekken, touw of draad voor klimplanten.

Instructies

 • Verwijder grof vuil van alle met een wortelborstel of handborstel en een vochtige doek. Verwijder hardnekkige kalkaanslag op ongeglazuurde kleipotten met behulp van een staalborstel of plaats de hele pot in een waterbad gemengd met citroenzuur of azijn.
 • Voor grotere (hogere) potten, vul eerst een drainagelaag van kleisplinters of geëxpandeerde klei, zodat het water zich niet in de grond ophoopt. Dit heeft ook het voordeel dat de watervasthoudende kleibollen zelfs op warme dagen langzaam vocht aan de bodem kunnen afgeven. Een scheidingsvlies dat over de bovenkant wordt gelegd, voorkomt dat de grond in de drainagelaag wordt gespoeld.
 • Om de waterhuishouding in kleinere containers (bv. balkonbakken van standaardformaat) te verbeteren en te voorkomen dat de grond snel uitdroogt, vóór het planten een laag materiaal aanbrengen dat water kan opslaan en afgeven. Een dergelijk materiaal is bijvoorbeeld schapenwolvilt, dat grote hoeveelheden water kan opnemen, opslaan en gelijkmatig weer afgeven aan de omringende grond.
 • Voeg, afhankelijk van de vorm en grootte van de pot, een dunne of dikke laag potgrond toe, gemengd met een langzaam stromende meststof zoals hoornkrullen. Het is van essentieel belang ervoor te zorgen dat de bodem van goede kwaliteit is, aangezien deze de basis vormt voor planten die goed gedijen. Een goede indicatie voor de kwaliteit van potgrond is eigenlijk de prijs: Goede potgrond is vaak afkomstig van slecht scheidende composteerinrichtingen en bevat dus vaak ongewenste resten. Bovendien is hun wateropslagcapaciteit geringer dan die van hoogwaardige bodems.
 • Haal de planten voorzichtig uit de pot en zorg ervoor dat u ze niet beschadigt als ze sterk geworteld zijn. Scheur sterk vervilte wortelkluiten voorzichtig uit elkaar of kerf ze in de lengte in met een mes. Dit stimuleert de vorming van nieuwe wortels en maakt het voor de plant gemakkelijker om wortel te schieten in de nieuwe container.
 • Plaats de planten in de container. De juiste tussenruimte hangt af van de groeikracht en de uiteindelijke grootte van de plant - en is belangrijker voor vaste planten dan voor eenjarigen, die aan het eind van het seizoen uit de bak worden gehaald. Planten die te dicht op elkaar staan, concurreren om water en voedingsstoffen, zorgen ervoor dat ziekten en plagen zich snel kunnen verspreiden, en kunnen de groei belemmeren en voor zichzelf zorgen.
 • Vul de openingen met aarde en druk vervolgens aarde en planten lichtjes aan. Vul de pot niet te vol met aarde; laat wat ruimte over tot de rand van de pot zodat het water niet kan overlopen.
 • Tot slot goed water geven, zodat eventuele holtes dichtgroeien en de wortelkluiten rondom goed contact hebben met de grond. Zo nodig aanvullen met aarde.

Sterk bewortelde planten voorzichtig oppotten

Planten inbrengen...

... en vul de ruimtes ertussen met aarde

Verdere tips voor balkonbeplanting

 • Op kleine balkons kan extra ruimte worden gewonnen door ook de verticale vlakken te benutten en klim-, klauter- of hangplanten te gebruiken die groeien aan trellissen, muurtrellissen, aan de balkonreling of in hanging baskets.
 • Naast eenjarige bloeiende klimplanten zoals Oost-Indische kers, wikke of trechterrank zijn ook veel groenten zoals erwten, bonen, kleine pompoenen of klimcourgettes geschikt om het balkon te vergroenen. Voor planten met kleine, lichte vruchten en bloemen volstaan enkele gespannen touwen of draden waaraan de ranken zijn vastgebonden als klimhulp. Pompoenen of courgettes hebben meer steun nodig - houten of metalen stellages zijn geschikt.
 • De algemene regel voor alle planten is dat ze geschikt moeten zijn voor de beoogde standplaats; zonminnende planten hebben het moeilijk in de schaduw, en schaduwminnende planten gedijen niet in de zon.

Kleine broeikas voor het kweken van planten op het balkon

Balkon verhoogd bed met groenten en kruiden

Het planten van balkongeschikt, zogenaamd zuilvormig fruit in containers

Planten waarmee het balkon kan worden ingericht:

 • Eenjarige zomerbloemen die de afgelopen weken binnenshuis zijn geteeld of nu worden aangekocht. Let bij de aankoop op een goed doorwortelde kluit, gezonde bladeren en een compacte, vertakte groeiwijze. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden kunt u kiezen tussen rechtopstaande, hangende en klimplanten.
 • Perennialen (zoals geraniums, begonia's of fuchsia's) die binnenshuis zijn overwinterd maar niet vorstbestendig zijn. Deze kunnen nu eindelijk naar buiten - bij voorkeur eerst naar een windbeschutte, tamelijk schaduwrijke plek (of tijdens een regenperiode met bewolkte hemel) om schade door wind en te veel zonlicht te voorkomen.
 • Meerjarige, winterharde planten zoals vaste planten, rozen of houtachtige planten (zwakke of kleinblijvende soorten en variëteiten), alsmede bolbloemen. Ze zijn geschikt voor permanente aanplant in containers en kunnen, mits ze op de juiste manier worden geselecteerd en gecombineerd, het hele jaar door versieren met bloemen, bladgroen of vruchten. Met deze planten kunt u het balkonseizoen vroeg in het jaar beginnen.
 • Kruiden en diverse groenteplanten. Groenten die geschikt zijn voor het balkon zijn die welke weinig plaats innemen of hoog groeien (zie hierboven voor voorbeelden), snel groeien en rijpen (zoals radijzen of courgettes) of over een langere periode steeds opnieuw kunnen worden geoogst (zoals pluksla of tomaten).
 • Fruitbomen en bessenstruiken die door hun groeiwijze weinig ruimte innemen. Speciaal voor de teelt in bakken en krappe ruimtes zijn er de zogenaamde zuilvruchten; een smalle, rechtopgaande boomvorm die zich nauwelijks vertakt en alleen zeer korte zijtakken vormt. Aardbeien kunnen goed op het balkon worden geteeld in hanging baskets (vooral de tere en langdragende maandaardbeien), bosbessenstruiken zijn bijvoorbeeld geschikt om in kuipen te planten.