Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Rabarber oogsten en verwerken

Rabarber oogsten en verwerkenRabarber oogsten en verwerken

De eerste rabarberstengels werden reeds in april geoogst, mei is het belangrijkste oogstseizoen en vanaf Sint-Jan (24 juni) komt traditioneel een einde aan het rabarberseizoen. Tegen de zomer neemt het oxaalzuurgehalte in de stengels gestadig toe; bovendien is de plant, die sinds het vroege voorjaar een enorme bladmassa heeft gevormd, nu aan een fase van regeneratie toe.

U hebt nodig:
Gereedschap en toebehoren: mes om de bladeren af te snijden, oogstbak, hoornschaafsel, eventueel jampotten en andere accessoires voor de verwerking.

Instructies

  • Oogst jonge rabarberstruiken helemaal niet in het jaar van aanplant en neem slechts enkele stengels in het tweede groei-jaar. Normaal oogsten is mogelijk vanaf het derde jaar.
  • Snijd de rabarberstengels niet door, maar maak ze met een draaiende beweging los van het stokje. Dit voorkomt dat er wonden ontstaan waardoor ziekteverwekkers kunnen binnendringen. Knip de bladeren ter plaatse af en laat ze als mulch op het bed liggen. Zet grotere hoeveelheden op de compost.
  • Aangezien rabarber een zware groeier is, wordt de oogst ** aanzienlijk verbeterd door in mei of juni extra hoornschaafsel (of een andere stikstofrijke meststof) toe te dienen**.
Manufactum tip
Gebruik van rabarber

Rabarber kan worden verwerkt tot compote, jam, desserts of sap. Het is een uitstekende topping voor gebak, en de wrange zuurgraad beveelt het ook aan voor stevige, pittige chutneys. Het kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met chilipeper, knoflook en gember. Vooral in Engeland is rabarber ook populair als taartgroente. Rabarber kan bovendien op vele manieren worden gecombineerd, want het gaat goed samen met aardbeien, sinaasappelen, citroenen of bananen en wordt verfijnd door wijn, vanille, kaneel, gember of kruidnagel.

Andere onderwerpen

Rabarber planten en verdelenRabarber planten en verdelen

Vers geplante rabarber heeft ongeveer drie jaar nodig om sterk genoeg te worden voor een overvloedige oogst. Door de vaste plant in september of oktober te planten, krijgt hij een voorsprong op de groei en kunnen de eerste stengels al na anderhalf jaar worden geoogst.

Ontdek nu