Niewsbrief

Tuinjaar

Rabarber planten en verdelen

Vers geplante rabarber heeft ongeveer drie jaar nodig om sterk genoeg te worden voor een overvloedige oogst. Door de vaste plant in september of oktober te planten, krijgt hij een voorsprong op de groei en kunnen de eerste stengels al na anderhalf jaar worden geoogst.

Het is nodig:

  1. Planten: gezonde rabarberplanten, minstens in potten van 2 liter.
  2. Gereedschap en toebehoren: spade, spadeschep, rijpe compost, verrotte mest of andere organische meststof, gieter met verwijderbare sproeier, werkhandschoenen.

Instructies

  • Rabarber kan ruim 10 jaar op dezelfde plaats blijven staan; kies daarom bij het planten een plaats met voldoende ruimte: een oppervlakte met een diameter van ongeveer anderhalve meter of een ruimte met een afstand van ongeveer 1 m aan alle kanten.
  • Kies niet de plaats van een oude rabarberbeplanting, maar verander de plaats.
  • Rabarber geeft de voorkeur aan verse, diepe, goed doorlatende en voedselrijke grond op een zonnige of halfschaduwrijke standplaats. Voordat u gaat planten, verbetert u de grond met compost, verrotte mest of een andere organische meststof.
  • Graaf een voldoende groot plantgat met een spade of spadeschep en plant de rabarberbol zo dat de ogen enkele centimeters onder het grondoppervlak zitten. Druk of stamp vervolgens goed aan en geef grondig water (met een kan zonder gieter).
  • Verdeel oudere rabarberplanten die te groot zijn geworden of hun vitaliteit hebben verloren nu in oktober en verplaats ze naar een nieuwe standplaats.
  • Om te verdelen, graaft u de onderstam op en snijdt u voorzichtig een zijstuk af met een spade met een zo scherp mogelijk blad. Elke sectie moet ongeveer een kilo wegen en ten minste één knop hebben. Laat de secties of de "snijrand" drogen voordat u ze opnieuw uitplant, zodat de plant niet in de grond gaat rotten.

Andere onderwerpen

De eerste rabarberstengels werden reeds in april geoogst, mei is het belangrijkste oogstseizoen en vanaf Sint-Jan (24 juni) komt traditioneel een einde aan het rabarberseizoen. Tegen de zomer neemt het oxaalzuurgehalte in de stengels gestadig toe; bovendien is de plant, die sinds het vroege voorjaar een enorme bladmassa heeft gevormd, nu aan een fase van regeneratie toe.

Ontdek nu