Niewsbrief

Tuinjaar

Fruitbomen met blote wortel planten

Met het vallen van de bladeren aan het einde van de maand - waarmee planten de winterslaap ingaat - begint het herfstplantseizoen voor fruitbomen met blote wortel. Appel, peer, pruim, pruimroos of kers kunnen nu worden geplant. Andere fruitsoorten zoals perzik, abrikoos, nectarine, vijg, kweepeer, walnoot, braam, wijnstok en kiwi kunnen beter in het voorjaar worden geplant, zodat ze met sterkere wortels de eerste winter in kunnen gaan.

Het is nodig:

 1. Planten: fruitbomen (bij voorkeur stekklaar gezaagd en als goederen met blote wortel, met een vitaal en gezond wortelgestel).
 2. Gereedschap: spade, graafvork, schop, transport- of kruiwagen, hamer of moker, gieter met verstuiver, bypass-schaar met scherpe, schone, korte bladen ("rozenschaar") indien nodig.
 3. Toebehoren: stevige steunpalen van geschikte lengte, eventueel dichtmazig gaas of zogenoemde woelmanden, bindmateriaal (boomband van rubber, kokos of sisaltouw), mulchschijf van Texon of kokos, stambescherming (mat van houten latten of plastic hoes), vochtbestendige werkhandschoenen, werkschoenen.
 4. Bodemtoevoegingsmiddelen, afhankelijk van de bodemgesteldheid: rijpe, gekruide compost, kalk, bentoniet, steenmeel, zo nodig bodemanalyse of snelle pH-test (verkrijgbaar in tuincentra).

Algemene opmerkingen

 • De optimale pH-waarde voor de meeste fruitbomen ligt tussen 6 en 6,5 Als de grond te zuur is, moet kalk worden toegevoegd, bij voorkeur met koolzure magnesiumkalk. Indien de huidige pH-waarde van de tuingrond niet bekend is, wordt een bodemanalyse aanbevolen. Indien een weideboomgaard moet worden aangeplant, kan ook de plaatselijke tuinbouwvereniging om informatie over de bodemgesteldheid worden gevraagd.
 • Verbetert zeer zanderige bodems met humus of bentoniet.
 • Maak zeer kleiachtige of stenige grond diep en grondig los. Bovendien moet de bodem van het plantgat met een spitvork worden losgemaakt of opengereten om het risico van waterverzadiging in de wortelzone te verminderen.
 • Goede kwekerijen leveren bomen die al gezaagd zijn en klaar om geplant te worden. Als dit niet het geval is, snoei de scheuten dan met ongeveer een derde terug om het waterverbruik na het planten tot een minimum te beperken. Knip net boven de knoppen. Verwijder bovendien gebroken of beschadigde plantendelen (wortels, takken). Gebruik alleen een scherpe en schone schaar.
 • Houd bij het planten van grote fruitbomen ook rekening met de afstand tot het naburige erf, tot naburige beplanting en gebouwen plan de bomen in het tuinontwerp voor de lange termijn (schaduw), aangezien ze vele tientallen jaren op dezelfde plaats zullen staan.

Steek een stevige steunpaal in het plantgat

Plaats de boom en vul op met aarde

Om de boom tegen woelmuizen te beschermen, plant u hem in een dicht op elkaar geplaatste draadmand

Instructies

 • Voorwaarde is vriesweer en niet bevroren grond. Plant zo snel mogelijk om de boom overmatige droogtestress te besparen.
 • Zet de boom een dag of een paar uur voor het planten in water.
 • Graaf het plantgat voldoende groot, d.w.z. aanzienlijk groter dan het bestaande wortelsysteem. Het is belangrijk dat de nieuw gevormde wortels in losse grond kunnen groeien. Dit komt meestal overeen met een diepte van 40 tot 60 cm met een diameter van 60 tot 80 cm. (Als de plantgaten al in februari zijn gemaakt, zullen de wortels optimale omstandigheden vinden in de losse grond die al is bezonken en zo nodig is verbeterd).
 • Geen mest of kunstmest toevoegen bij het planten; dit zou een snelle (vezel)wortelontwikkeling belemmeren. Wel kan goed verteerde compost of steenmeel door de uitgegraven grond worden gemengd.
 • Sla eerst een stevige steunpaal in naast het midden van het plantgat. Deze moet later op ongeveer een handbreedte van de stam staan. De lengte van de staak hangt af van de vorm van de boom: Bij halfstammen en hoogstammen moet hij ongeveer 10 cm onder de basis van de kroon eindigen, terwijl hij bij zwak groeiende boomvormen zoals spil- of struikbomen ver in de kroon moet reiken, aangezien hij verantwoordelijk is voor de stabiliteit van de boom op lange termijn.
 • Plaats de boom recht naast de staak en vul de grond op. Schud de boom tussendoor, zodat de grond bezinkt en er geen holten in het wortelgebied ontstaan. Vul het zo nodig met uw handen op.
 • Als er veel woelmuizen zijn, bedek het plantgat dan met een dichtmazig draadgaas voordat u de boom erin zet. Nadat u de grond hebt opgevuld, buigt u de uiteinden van het draad omhoog en sluit u ze strak over de bovenste wortels.
 • Trotseer de grond voorzichtig en geef grondig water met een gieter met sproeier. Als de boom wat doorhangt, trek hem dan zo nodig weer op.
 • Bij geënte bomen moet het oculatiepunt (herkenbaar aan een knik of uitstulping) aan het eind ongeveer een handbreedte boven het grondoppervlak liggen. Anders geldt de regel dat de bomen net zo diep moeten worden geplant als ze in de kwekerij stonden - dit is te herkennen aan de kleur van de schors.
 • Om ervoor te zorgen dat regen- en irrigatiewater - vooral in hellend terrein - zich beter verzamelt in het wortelgebied van de boom en daar wegsijpelt, vormt u een zogenaamde gietrand: een muurtje van aarde rond de boomschijf.
 • Bind de stam aan de staak met een achtvormige lus, bijvoorbeeld met kokostouw of een speciaal elastiekje. De boom mag zelfs bij sterke wind niet kunnen bewegen, anders bestaat het gevaar dat de pas ontwikkelde wortels afbreken.
 • Om de groei van de jonge boom te bevorderen, moet de boomschijf (het grondoppervlak rond de stam waaronder de wortels zich bevinden) worden beschermd. Om dit te doen bedek deze zone met een laag mulch of met een zogenaamde mulchschijf van Texon of cocos. Het opkomen van onkruidgroei (en dus concurrentie om water en voedingsstoffen) wordt onderdrukt, het bodemklimaat in het wortelgebied wordt verbeterd en de verdamping van water uit de bodem wordt sterk verminderd.
 • Vooral aan de rand Bescherm de boomstam tegen snuffelen door herten Maak er een afdekking van houten latten of plastic omheen.

Houd bij het planten van grote fruitbomen de afstand tot de erfgrens aan.

Om de groei te bevorderen, bedek de boomschijf.

Bescherm de boomstam tegen het snuffelen door wild, vooral aan de rand.

Andere onderwerpen

Naast de periode van oktober tot half december zijn de lentemaanden maart en april de beste maanden voor het planten van fruitbomen.

Ontdek nu

Het snoeien van bomen en heggen moet uiterlijk aan het eind van de maand gebeuren, omdat dan het broedseizoen van inheemse vogelsoorten begint. Om de vogels te beschermen, moet het snoeien nu van 1 maart tot 1 oktober worden opgeschort.

Ontdek nu

Om de vruchtbaarheid van gevestigde fruitbomen in de fase van volledige opbrengst te handhaven, moeten zij om de twee jaar worden bemest. Het vroege voorjaar is de juiste tijd hiervoor.

Ontdek nu