Niewsbrief

Tuinjaar

Fruitbomen planten

Naast de periode van oktober tot half december zijn de lentemaanden maart en april het beste voor het planten van fruitbomen. Voor sommige soorten, zoals perzik, abrikoos of walnoot, wordt aanbevolen uitsluitend in het voorjaar te planten, zodat de bomen met een goed ontwikkeld wortelgestel de eerste winter in kunnen gaan.

benodigd gereedschap:

 1. Gereedschap: spade, graafvork, schop, kruiwagen of kruiwagen, hamer of moker, gieter met sproeier, eventueel bypassschaar met scherpe, schone, korte bladen ("rozenschaar").
 2. Accessoires: stevige steunpalen van geschikte lengte, eventueel dichtmazig gaas of zogenoemde woelmanden, bindmateriaal (boomband van rubber, kokos of sisaltouw), mulchschijf van Texon of kokos, stambescherming (mat van houten latten of plastic hoes), vochtbestendige werkhandschoenen, werkschoenen.
 3. Bodemtoevoegingsmiddelen, afhankelijk van de bodemgesteldheid: rijpe, gekruide compost, kalk, bentoniet, steenmeel, zo nodig bodemanalyse of snelle pH-test (verkrijgbaar in tuincentra).

Algemene opmerkingen

 • De optimale pH-waarde voor de meeste fruitbomen is 6 tot 6,5.** Als de grond te zuur is, bekalk hem dan, bij voorkeur met koolzuurhoudende magnesiumkalk. Indien de huidige pH-waarde van de tuingrond niet bekend is, wordt een bodemanalyse aanbevolen. Indien een weideboomgaard moet worden aangeplant, kan ook de plaatselijke tuinbouwvereniging om informatie over de bodemgesteldheid worden gevraagd.
 • Verbetert zeer zanderige bodems met humus of bentoniet.
 • Maak zeer kleiachtige of stenige grond diep en grondig los. Bovendien moet de bodem van het plantgat met een spitvork worden losgemaakt of opengereten om het risico van waterverzadiging in de wortelzone te verminderen.
 • Gebruik geen kunstmest of mest tijdens het planten zelf, om een snelle (vezel)wortelontwikkeling niet te belemmeren. Er kan echter ook goed verteerde compost of steenmeel doorheen worden gemengd.
 • Goede kwekerijen leveren bomen die al gezaagd zijn en klaar om geplant te worden. Als dit niet het geval is, snoei de scheuten dan met ongeveer een derde terug om het waterverbruik na het planten tot een minimum te beperken. Knip net boven de knoppen. Verwijder bovendien gebroken of beschadigde plantendelen (wortels, takken). Gebruik alleen een scherpe en schone schaar.
 • Houd bij het planten van grote fruitbomen **ook rekening met de afstand tot het naburige erf, tot naburige beplanting en gebouwen **plan de bomen in het tuinontwerp voor de lange termijn (schaduw), aangezien ze vele tientallen jaren op dezelfde plaats zullen staan.

Instructies: Aanplant van een fruitboom

 • Voorwaarde is vriesweer en niet bevroren grond. Plant zo snel mogelijk om de boom overmatige droogtestress te besparen.
 • Zet de boom één dag of enkele uren voor het planten in water.
 • Graaf het plantgat voldoende groot, d.w.z. aanzienlijk groter dan het bestaande wortelgestel. **Het is belangrijk dat de nieuw gevormde wortels in losse grond kunnen groeien.**Dit komt meestal overeen met een diepte van 40 tot 60 cm met een diameter van 60 tot 80 cm. (Als de plantgaten al in februari zijn gemaakt, zullen de wortels optimale omstandigheden vinden in de losse grond die al is bezonken en zo nodig verbeterd).
 • Sla eerst een stevige steunpaal in naast het midden van het plantgat. Deze moet later op ongeveer een handbreedte van de stam staan. De lengte van de staak hangt af van de vorm van de boom: Bij halfstammen en hoogstammen moet hij ongeveer 10 cm onder de basis van de kroon eindigen, terwijl hij bij zwak groeiende boomvormen zoals spil- of struikbomen ver in de kroon moet reiken, aangezien hij verantwoordelijk is voor de stabiliteit van de boom op lange termijn.
 • Zet de boom rechtop naast de paal en vul de grond op. Schud de boom af en toe, zodat de grond zich zet. **Zorg ervoor dat er geen holtes in het wortelgebied zijn en vul ze zo nodig met uw handen.
 • Als de woelmuizenpopulatie hoog is, moet u het plantgat met een dichtmazig draadgaas bedekken voordat u de boom erin zet. Nadat u de grond hebt opgevuld, buigt u de draadeinden omhoog en sluit u ze strak over de bovenste wortels.

Steek een stevige steunpaal in het plantgat

Plaats de boom en vul op met aarde

Om de boom tegen woelmuizen te beschermen, plant u hem in een dicht op elkaar geplaatste draadmand

 • Trotseer de grond voorzichtig en geef grondig water met een gieter met sproeier. **Als de boom een beetje doorhangt, trek hem dan zo nodig weer omhoog.
 • Bij geënte bomen moet het oculatiepunt (herkenbaar als een knik of bolling) ongeveer een handbreedte boven het bodemoppervlak liggen. Voor het overige geldt de regel dat de houtige gewassen even diep worden geplant als in de kwekerij - dit is te herkennen aan de verkleuring van de schors.
 • Opdat regenwater en irrigatiewater - vooral op hellend terrein - **zich beter kunnen verzamelen in het wortelgebied van de boom en daar wegsijpelen,**vormt u een zogenaamde gietrand: een muurtje van aarde rond de boomschijf.
 • Bind de stam aan de staak met een achtvormige lus, bijvoorbeeld met kokostouw of een speciaal elastiekje. De boom mag zelfs bij sterke wind niet kunnen bewegen, anders bestaat het gevaar dat de pas ontwikkelde wortels afbreken.
 • Om de groei van de jonge boom te bevorderen, moet de boomschijf (het grondoppervlak rond de stam waaronder de wortels zich bevinden) worden beschermd. Om dit te doen bedek deze zone met een laag mulch of met een zogenaamde mulchschijf van Texon of cocos. Het opkomen van onkruidgroei (en dus concurrentie om water en voedingsstoffen) wordt onderdrukt, het bodemklimaat in het wortelgebied wordt verbeterd en de verdamping van water uit de bodem wordt sterk verminderd.
 • Vooral aan de rand **Bescherm de boomstam tegen snuffelen door herten **Maak er een afdekking van houten latten of plastic omheen.

Andere onderwerpen

Met het vallen van de bladeren aan het eind van de maand - waarmee de planten in de winterslaap gaan - begint het herfstplantseizoen voor fruitbomen met blote wortel. Appel, peer, pruim, pruimroos of kers kunnen nu worden geplant. Andere fruitsoorten zoals perzik, abrikoos, nectarine, vijg, kweepeer, walnoot, braam, wijnstok en kiwi kunnen beter in het voorjaar worden geplant, zodat zij met sterkere wortels de eerste winter kunnen ingaan.

Ontdek nu

Het snoeien van bomen en heggen moet uiterlijk aan het eind van de maand gebeuren, omdat dan het broedseizoen van inheemse vogelsoorten begint. Om de vogels te beschermen, moet het snoeien nu van 1 maart tot 1 oktober worden opgeschort.

Ontdek nu

Om de vruchtbaarheid van gevestigde fruitbomen in de fase van volledige opbrengst te handhaven, moeten zij om de twee jaar worden bemest. Het vroege voorjaar is de juiste tijd hiervoor.

Ontdek nu

Veel ziekten in de boomgaard kunnen, als zij in een vroeg stadium worden ontdekt, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen worden bestreden en de verspreiding ervan in de tuin kan worden voorkomen.

Ontdek nu