Tot en met 3.12.23 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 3,95 €.**

Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Vaste planten planten

Vaste planten plantenVaste planten planten

Naast de herfst is de lente een geschikte tijd om vaste planten te planten. Voor sommige soorten is dit zelfs de enige aanbevolen datum: Grassen, varens of laatbloeiende vaste planten zoals herfstchrysanten moeten eerst een jaar lang goed kunnen wortelen voordat ze hun eerste winter ingaan.

U heeft nodig:

 1. Planten: vaste planten in een geschikte combinatie (houd bij de keuze rekening met de eisen van de standplaats, de groeiwijze en de grootte wanneer ze volgroeid zijn), eventueel bijpassende bollen.
 2. Gereedschap: spitvork, schop, cultivator of hark, fijne composteerbak of zeef.
 3. Accessoires: opvangbak voor stenen of onkruid, geschikte slakkenbescherming, emmer of soortgelijke bak om de planten in te dompelen, gieter, vochtbestendige werkhandschoenen, kniebeschermers indien nodig.
  Meststof: rijpe compost, hoornschaafsel of andere organische meststof.

Instructies

 • Het is belangrijk dat de plantplaats zorgvuldig wordt voorbereid. Om dit te doen ** Maak de grond los met een vork en verwijder grondig wortelonkruiden zoals kweekgras of jichtkruid** Als een spade wordt gebruikt, kunnen de wortels gemakkelijk in vele kleine stukjes worden gebroken en zich vervolgens vermenigvuldigen in plaats van te verminderen.
 • Verdeel rijpe compost (ongeveer 2 tot 3 liter per m²) en hoornkrullen (ongeveer 50 g per m²) gelijkmatig over de oppervlakte en werk ze licht in met een cultivator of een hark. Zeef de grove compost voordat u hem aanbrengt, gebruik hiervoor doorloopzeven of een speciale fijncomposteerbak waarin het materiaal in een trommel wordt gezeefd.
 • Het kan nodig zijn rekening te houden met de specifieke bodemeisen van individuele vaste planten of geschikte omstandigheden te creëren. In het algemeen moet echter worden opgemerkt dat de eisen van de planten bepalend zijn voor de plaats van aanplant en dat niet elke plaats in de tuin geschikt is voor elke vaste plant.
 • Water de vaste planten onmiddellijk voor het planten grondig, bij voorkeur door de wortelkluiten in een bak water te dompelen en grondig te laten weken.
 • Als een groter bed moet worden beplant,** leg dan de vaste planten over het gebied uit om een goed overzicht te krijgen van de schikking en de plantafstanden. Dit is nog meer aan te bevelen wanneer een gemengde aanplant van bollen is gepland.
 • Boor de plantgaten in op de maat van de kluiten, steek de vaste planten erin en druk ze goed aan met de handen.
 • Dien daarna elke plant goed water.
 • Bescherm soorten die bijzonder bedreigd worden door slakken direct na het uitlopen.
 • Zolang de vaste planten nog jong zijn, Houd de grond onkruidvrij en geef voldoende water tijdens droge periodes.
Pot de planten op en leg ze uitPot de planten op en leg ze uit

Pot de planten op en leg ze uit

Vaste planten plantenVaste planten planten

Vaste planten planten

Bescherm pas geplante vaste planten tegen slakkenschadeBescherm pas geplante vaste planten tegen slakkenschade

Bescherm pas geplante vaste planten tegen slakkenschade

Andere onderwerpen

Vaste planten verdelen en verplantenVaste planten verdelen en verplanten

Met uitzondering van de pas bloeiende en de late herfst vaste planten, kunnen vaste planten die te dicht opeengepakt of te oud zijn, nu worden gedeeld en op een nieuwe plaats geplant. Een typisch teken van veroudering is dat de nieuwe scheuten vooral aan de randen worden gevormd en de struik aan de binnenkant kaal wordt; bovendien nemen de bloeicapaciteit en de groeikracht af.

Ontdek nu
Vaste planten perkenVaste planten perken

Voordat de eerste vaste planten beginnen uit te lopen, moet het vaste plantenbed worden "opgeruimd". De plantenresten van het vorige jaar moeten nu worden verwijderd om ruimte, licht en lucht te scheppen voor de nieuwe scheuten. Ze hebben hun doel gediend tijdens de winter: Ze hebben vogels gevoed, onderdak geboden aan insecten, de vaste planten beschermd tegen de vorst en, last but not least, de wintertuin versierd.

Ontdek nu
Creëer een vasteplantenbedCreëer een vasteplantenbed

De vroege herfst is de ideale tijd voor het planten van de meeste vaste planten. De planten hebben hun bovengrondse groei grotendeels voltooid en kunnen nu een verandering van plaats veel beter verdragen dan tijdens het groeiseizoen het geval zou zijn. Bovendien is de grond nu nog warm, zodat de planten snel groeien en tegen de winter goed geworteld zijn.

Ontdek nu