Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Eetbare paddenstoelen kweken

Eetbare paddenstoelen kwekenEetbare paddenstoelen kweken

Wanneer de dagtemperaturen weer ten minste 15 °C bedragen (d.w.z. rond half maart), kunnen in de tuin eetbare paddestoelen zoals oesterzwammen of bruin kapje worden gekweekt. Met het juiste champignonbroed en een geschikt substraat kan dit vrij gemakkelijk worden gedaan. Meerdere oogsten per seizoen zijn mogelijk, en dit over twee tot drie jaar. Grotere oogsten kunnen worden bewaard door ze in te vriezen of te drogen.

Het is nodig:

  1. Planten: paddestoelenbroed met speciaal substraat (verkrijgbaar als eenheid).
  2. Gereedschap: spade of schoffel met breed blad, schop, hark.
  3. Accessoires: slakkenrooster voor een oppervlakte van ongeveer 50 x 50 cm, vochtbestendige werkhandschoenen.

Instructies

Eetbare paddenstoelen kwekenEetbare paddenstoelen kweken
  • Op een schaduwrijke, tegen de wind beschutte plaats (bij voorkeur onder struiken of bomen) hef een stuk weiland of grond van ongeveer 50 x 50 cm op tot een diepte van ongeveer 15 cm.
  • Meng substraat en champignonbroed, verdeel gelijkmatig in de ontstane kuil en bedek met ongeveer 2 cm bovengrond.
  • Er is geen verzorging nodig tijdens de volgende zogenaamde doorgroeiperiode (de tijd tussen het vrijkomen van het broed en het verschijnen van de eerste bovengrondse vruchtlichamen, die acht tot twaalf weken bedraagt, afhankelijk van het seizoen en het soort paddenstoel). Zodra de eerste paddestoelen echter door het bodemoppervlak breken, moet het gebied tegen slakken worden beschermd.** Controleer daartoe het gebied regelmatig en voorzie het zo nodig van een passende bescherming tegen slakken.
Hint:

In de omgangstaal worden alleen de zichtbare vruchtlichamen paddenstoelen genoemd. De eigenlijke schimmel is echter het fijne, meestal onzichtbare netwerk van schimmeldraden - het zogenaamde mycelium - in de grond of (in het geval van boomschimmels) in het hout.