Niewsbrief

Tuinjaar

Insectenhuisjes ophangen

Insecten zoals wilde bijen, hommels, gaasvliegen of lieveheersbeestjes zijn van groot nut in de tuin, omdat zij de populaties van schadelijke insecten (bijvoorbeeld bladluizen) reguleren en zorgen voor de bestuiving van fruitbomen. Maar door het dichtgooien van oppervlakken, het gebruik van bestrijdingsmiddelen of het overdreven gevoel voor orde van veel tuiniers vinden ze steeds minder geschikte habitats - en sommige worden met uitsterven bedreigd. Dit kan worden tegengegaan door geschikte nest- of overwinteringsplaatsen in te richten.

**Gereedschap en toebehoren: hamer, boormachine of schroevendraaier en het nodige bevestigingsmateriaal (spijkers, haken, schroeven, deuvels), draad of weerbestendig koord voor de ophanging, een ladder indien nodig.
2. Insectenverblijven: gekochte of zelfgebouwde nest- en overwinteringsverblijven, qua bouw en materiaal aangepast aan de behoeften van de verschillende soorten.

Instructies

 • Voor het ophangen van de nesthulp kies een zonnige plaats die beschut is tegen wind en regen, en die in de winter niet te veel afkoelt. Bescherming tegen vocht is bijzonder belangrijk: In geen geval mag er vocht in de nestbuisjes komen, anders kunnen de larven door schimmel worden aangetast.
 • Gebruik indien mogelijk alleen weerbestendig materiaal voor de bevestiging.
 • Wilde bijen en wespen vliegen van ongeveer maart tot september - gedurende deze hele periode is het de moeite waard nestelhulp aan te bieden. April en mei zijn de meest waarschijnlijke tijdstippen voor kolonisatie, aangezien dit de piekvliegtijd is voor rode en gehoornde metselbijen en deze soorten het gemakkelijkst te lokken zijn. In juni en juli komen er talrijke andere soorten die niet eerder vliegen.
 • Plaats de nesthulp in de buurt van kruiden, bloeiende planten, inheemse struiken en bomen, om een snelle vestiging te bevorderen en in de voedselbehoefte van de insecten te voorzien. Breng indien nodig geschikte planten aan.
 • Laat het insectenhuisje het hele jaar door buiten staan (op dezelfde plaats); de larven ondervinden geen schade van winterse omstandigheden, en sommige hebben die zelfs nodig voor hun ontwikkeling. **Verplaats de doos niet naar een warmere plaats, ook niet bij langdurige strenge vorst. De larven kunnen zich te snel ontwikkelen en in de winter uit het ei komen.

Kies een zonnige en beschutte plaats voor insectenverblijven

Gebruik stevig materiaal voor de ophanging

Vlinders zoals de pauwvlinder kunnen ook worden gepromoot met speciale dozen.

 • Indien nodig kunnen stengels die merg bevatten worden vervangen (in het voorjaar), omdat sommige bijen- en graafwespensoorten hun broedholen alleen in dergelijk (merghoudend) plantaardig materiaal bouwen. Anders kunnen andere insectensoorten die hun eigen nest niet graven, zich in de lege stengels vestigen.
 • Vervang sterk verweerde, onbezette nestkastjes in het voorjaar.
 • Naast het installeren van geschikte nestkastjes, maak de tuin in het algemeen "insectvriendelijk":
 • Maak dode plantendelen en verwelkte planten in de herfst niet af, maar laat ze in het perk staan zodat insecten in de holle stengels kunnen overwinteren.
 • Zich voornamelijk vestigen op inheemse planten die rijk zijn aan nectar en stuifmeel, die het hele jaar door dienen als een veilige voedselbron voor insecten.
 • Gooi tuinafval zoals maaisel of snoeihout niet in de organisch afvalbak, maar stapel het op hopen waar insecten beschutting kunnen vinden.**
 • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen; deze doden zowel nuttige insecten als ongedierte.

Plaats hommelkasten indien mogelijk al midden februari.

Wilde bijen nestelen zich in holle stengels of geboorde stukken hout

Bevolkte buizen zijn te herkennen aan de gesloten ingang