Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Creëer een nieuw vaste plantenbed

Creëer een vasteplantenbedCreëer een vasteplantenbed

De vroege herfst is de ideale tijd voor het planten van de meeste vaste planten. De planten hebben hun bovengrondse groei grotendeels voltooid en kunnen nu een verandering van plaats veel beter verdragen dan tijdens het groeiseizoen het geval zou zijn. Bovendien is de grond nu nog warm, zodat de planten snel groeien en tegen de winter goed geworteld zijn.

U heeft nodig:

 1. Planten: vaste planten in een geschikte combinatie (houd bij de keuze rekening met de eisen van de standplaats, de groeiwijze en de grootte wanneer ze volgroeid zijn), eventueel bijpassende bollen.
 2. Gereedschap: graafvork, schop, cultivator of hark, fijne composteerbak of zeef, planttroffel, schoffel of spade, afhankelijk van de grootte van de kluit.
 3. Accessoires: opvangbak voor stenen of onkruid, bodemzeef indien nodig, emmer of soortgelijke bak om de planten in te dompelen, gieter, vochtbestendige werkhandschoenen, kniebeschermers indien nodig.
 4. Meststof: rijpe compost, hoornschaafsel of andere organische meststof.

Instructies

 • Voor de meeste vaste planten is de herfst de beste tijd om te planten; uitzonderingen zijn de volgende soorten, die beter in het voorjaar geplant kunnen worden. In de herfst zijn ze ofwel nog volop in de groei of in bloei - winteraster (Chrysanthemum x grandiflorum), herfst monnikskap (Aconitum carmichaelii) of herfstanemoon (Anemone hupehensis var. japonica) - ofwel enigszins gevoelig als jonge planten: zonnebloem (Helianthemum), toortslelie (Kniphofia) of meisjesoog (Coreopsis).
 • Prepareer de plantplaats zorgvuldig: maak de grond los en verwijder grote stenen.
 • Ontdoe de grond zeer grondig van wortelonkruiden zoals kweekgras en jichtkruid (zeef ze indien nodig uit), want deze planten kunnen later moeilijk uit een overwoekerd vaste plantenbed worden verwijderd. Het is daarom beter om een vork te gebruiken om de grond los te maken; met een spade kunnen de onkruidwortels gemakkelijk in vele kleine stukjes worden gebroken - die dan nauwelijks volledig kunnen worden verwijderd.
 • Verrijk de grond met rijpe compost (ongeveer 2 tot 3 liter per m²) en hoornkrullen (ongeveer 50 g per m²). Verdeel de meststof gelijkmatig over het oppervlak en werk het licht in met een cultivator of een hark.
 • Voor bijzondere bodemeisen van afzonderlijke vaste planten moeten passende aanvullende maatregelen worden genomen, bijvoorbeeld de grond diep losmaken en een drainagelaag aanbrengen als er gevaar voor wateroverlast bestaat of de grond afslanken voor vaste planten met een geringe behoefte aan voedingsstoffen. Om de levensduur van een vaste beplanting te bevorderen en tegelijkertijd de behoefte aan verzorging tot een minimum te beperken, is het over het algemeen het beste om de keuze van vaste planten afhankelijk te maken van de standplaats en de bodemgesteldheid in de tuin en niet te proberen een eigenlijk verkeerde standplaats geschikt te maken.
Bedbereiding vaste plantenBedbereiding vaste planten

Voor het planten, maak de grond grondig los, verwijder stenen en onkruid

Zeef compost voor bodemverbeteringZeef compost voor bodemverbetering

Zeef compost voor bodemverbetering

Spreid compost uit op bedSpreid compost uit op bed

... en uitgespreid op het bed

 • Geef de vaste planten onmiddellijk voor het planten grondig water, de beste manier om dit te doen is de kluit in een bak met water te dompelen en hem het water goed te laten opnemen. De wortelkluit heeft dan de maximaal mogelijke hoeveelheid water opgenomen wanneer er geen luchtbellen meer opstijgen. Planten met losse, slechts licht doorwortelde wortelkluiten moeten samen met de pot in water worden gedompeld; anders zouden zij gemakkelijk uit elkaar vallen.
 • Als een groter bed moet worden geplant, leg dan de vaste planten over de oppervlakte. De rangschikking en de onderlinge afstand van de planten kunnen dan gemakkelijk worden bekeken en zo nodig gecorrigeerd.
 • Graaf het plantgat groot genoeg voor de maat van de kluit, plaats de vaste plant erin en druk hem met beide handen goed aan.
 • Gebruik een kan zonder sproeier en besproei elke plant grondig. Deze maatregel is niet zozeer bedoeld om water te geven, maar om eventuele holten in de grond te dichten, om ervoor te zorgen dat de kluit in direct contact staat met de omringende grond en dat de wortels van daaruit van meet af aan water en voedingsstoffen kunnen opnemen.
 • Houd de grond de komende weken onkruidvrij (bijvoorbeeld met een mulchlaag) en geef regelmatig water tijdens droge perioden. De ontwikkeling van de wortels mag niet worden belemmerd door watergebrek of concurrentie van andere planten.
 • Bescherm de vaste planten die bijzonder worden bedreigd door slakkenschade met passende maatregelen.
Zet de planten voorzichtig in pottenZet de planten voorzichtig in potten

Zet de planten voorzichtig in potten

Vaste planten op het oppervlak leggenVaste planten op het oppervlak leggen

... Op de oppervlakte leggen

Plaats vaste planten in een voldoende groot plantgatPlaats vaste planten in een voldoende groot plantgat

... en plaats het in een voldoende groot plantgat

Andere onderwerpen

Vaste planten plantenVaste planten planten

Naast de herfst is ook de lente een geschikte tijd om vaste planten te planten. Voor sommige soorten is dit de enige aanbevolen tijd: Grassen, varens of laatbloeiende vaste planten zoals herfstchrysanten moeten eerst een jaar lang goed kunnen wortelen voordat ze hun eerste winter ingaan.

Ontdek nu
Vaste planten perkenVaste planten perken

Voordat de eerste vaste planten beginnen uit te lopen, moet het vaste plantenbed worden "opgeruimd". De plantenresten van het vorige jaar moeten nu worden verwijderd om ruimte, licht en lucht te scheppen voor de nieuwe scheuten. Ze hebben hun doel gediend tijdens de winter: Ze hebben vogels gevoed, onderdak geboden aan insecten, de vaste planten beschermd tegen de vorst en, last but not least, de wintertuin versierd.

Ontdek nu
Vaste planten verdelen en verplantenVaste planten verdelen en verplanten

Met uitzondering van de pas bloeiende en de late herfst vaste planten, kunnen vaste planten die te dicht opeengepakt of te oud zijn, nu worden gedeeld en op een nieuwe plaats geplant. Een typisch teken van veroudering is dat de nieuwe scheuten vooral aan de randen worden gevormd en de struik aan de binnenkant kaal wordt; bovendien nemen de bloeicapaciteit en de groeikracht af.

Ontdek nu