Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Schoonmaken van de kas en het koude frame

KasKas

De vroege herfst is een goed moment om de ramen en folies van stallen, tunnels en koude kassen schoon te maken. De meeste warmteminnende zomergroenten zoals tomaat, aubergine, komkommer of meloen zijn nu gerooid en voor de ontwikkeling van de volgende herfst- en wintergewassen is het belangrijk dat zoveel mogelijk licht binnenvalt door een schone bedekking. Alle schaduwverf die in de zomer is aangebracht, is nu verwijderd, want de septemberzon prikt niet meer.

Uitrusting:

  1. Gereedschap: slang met borstelhulpstuk of sproeikop, wortelborstel of spons, eventueel een hogedrukreiniger, staalborstel (voor het verwijderen van roest), gereedschap voor het vervangen van ruiten, panelen of folie, gereedschap voor het repareren van lekkende deuren, ramen en ventilatiekleppen.
  2. Accessoires: schoonmaakmiddelen voor de verschillende gootsteenmaterialen, schoonmaakemmer, eventueel een ladder, scharnierolie, beschermings- en onderhoudsmiddelen voor metaal en hout, veiligheidsbril, waterdichte werkhandschoenen en handschoenen voor het werken met ruiten, rubberlaarzen of -schoenen.

Instructies

  • Maak de ramen, panelen en folies – afhankelijk van het materiaal en de plaatselijke omstandigheden – van binnen en van buiten schoon met een tuinslang met borstelhulpstuk of sproeikop, een wortelborstel of een spons; Verwijder alle verontreiniging door opgespoten aarde, kalk, algen of mos, evenals alle schaduwverf die in de zomer kan zijn aangebracht. Gebruik lauw water met een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Een hogedrukreiniger is nuttig om vuil tussen de ruitpanelen te verwijderen.
  • Hierbij ook lekken verhelpen, defecte ruiten en panelen vervangen (hierbij handschoenen en een veiligheidsbril dragen), roestplekken behandelen, scharnieren oliën, controleren of deuren, ramen en ventilatiekleppen goed sluiten en zo nodig repareren.
  • Voor foliekassen waarvan de dakbedekking oud en niet meer lichtdoorlatend is, maar die in de winter gebruikt moeten worden, vervangt u de oude folie door een nieuwe. Als de kas leeg staat tijdens de winter, vervang de folie dan pas in het voorjaar.
  • Behandel het houten frame met een geschikt beschermings- en onderhoudsproduct – laat het niet in contact komen met de planten – en herstel beschadigde plekken.
  • Reinig de binnenkant van kassen grondig wanneer ze zo leeg mogelijk zijn. Dat kan nu het geval zijn, of mogelijk in de winter of het vroege voorjaar. Controleer tegelijkertijd de verlichting, de irrigatiesystemen en de verwarming.
  • Ziekte planten of plantendelen en onkruid regelmatig verwijderen.
De ruiten van de serre schoonmakenDe ruiten van de serre schoonmaken

Was schaduwverf en ander vuil weg

Schone kasSchone kas

... zodat er veel licht in de kas valt door schone ruiten

Groenten telen in de kasGroenten telen in de kas

Controleer de folies op beschadigingen vóór de wintermaanden