Niewsbrief

Tuinjaar

Balkondozen beplanten met herfstbloeiende planten

Balkondozen beplanten met herfstbloeiende plantenBalkondozen beplanten met herfstbloeiende planten

De meeste zomerbloemen zijn nu over hun bloeipiek heen en kunnen worden vervangen door herfstbloeiende planten zoals chrysant, aster, klokjesheide of viooltjes. Veel vaste planten en grassen zijn ook geschikt om het balkon tot ver in de winter te versieren met wintergroen loof, prachtige herfstverkleuring, lang houdbare bessenornamenten of decoratieve aren en pluimen. Voor een "naadloze" overgang naar het volgende voorjaar kunnen nu geschikte bloembollen tegelijk in de containers worden geplant.

Het is nodig:

 1. Planten: herfstbloeiers en vaste planten, alsmede vaste planten met lang blad of bessensieraden, eventueel voorjaarsbloeiende bollen die nu moeten worden geplant.
 2. Gereedschap en toebehoren: potten van geschikte afmetingen met een goede waterafvoer, materiaal voor een drainagelaag (kleisplinters, grind, geëxpandeerde klei), bak met water om de planten in te dompelen, handstamper, bij voorkeur veenvrije potgrond, gieter, werkhandschoenen, vliesdoek.

Instructies

 • Gebruik containers met een goede drainage of, in het geval van hogere containers, vul een drainagelaag van gebroken klei, grind of geëxpandeerde klei vóór het planten om waterverzadiging in de wintermaanden te voorkomen.
 • Voor de herfstbeplanting gebruik zo groot mogelijke bakken (meestal containers) die voldoende breed en diep zijn. Hoe groter de kist (en dus het volume van de grond), hoe beter de wortels van de planten tegen vorst worden beschermd.
 • Dompel de planten onder in een bak met water (tot er geen luchtbellen opstijgen) voordat u ze erin zet, zodat de kluit kan wellen.
 • Plaats de planten in de container en vul de resterende holtes met aarde. Goed aandrukken en ten slotte goed water geven. In tegenstelling tot de voorjaars- en zomerbeplanting kan nu strakker worden geplant, aangezien er in het winterhalfjaar nog nauwelijks groei is.
 • Voor balkonbakken kiest u eerder lagere soorten; voor bakken die op de grond staan, zijn ook hogere planten geschikt.
 • Plant lentebloeiende bollen in grotere bakken voor volgend jaar: hogere zoals tulpen of narcissen onder, lage zoals krokus of dwergiris tussen de vaste planten.
 • Gebruik verse, losse potgrond van goede kwaliteit, zo mogelijk zonder turf. Om het substraat uit de zak in de containers te scheppen, is een handschep met een groot volume bijzonder geschikt.
 • De toevoeging van meststof is niet nodig. De planten verbruiken nu slechts kleine hoeveelheden voedingsstoffen, zodat de voorraad in de potgrond ruim voldoende is.
 • Zolang het niet vriest, regelmatig water geven bij droog, zonnig weer, zelfs in de herfst en de winter. Vooral de wintergroene planten verdampen voortdurend water door hun gebladerte, dat - als het niet regent - met de gieter moet worden bijgevuld.
 • Tijdens de eerste vriesnachten de bloeiende planten afdekken met vliesdoek. Dit wordt gewoonlijk gevolgd door een mildere periode en de bloei kan tot ver in november doorgaan.
Gebruik balkonbakken met een groot volume voor herfstbeplantingGebruik balkonbakken met een groot volume voor herfstbeplanting

Gebruik balkonbakken met een groot volume voor herfstbeplanting

Plant grassen in een schaalPlant grassen in een schaal

Wintergroene grassen zijn geschikt voor beplanting in kommen

Lage coneflower variëteiten zijn zeer geschikt voor het planten in containersLage coneflower variëteiten zijn zeer geschikt voor het planten in containers

Lage coneflower variëteiten zijn zeer geschikt voor het planten in containers

Geschikte planten voor het balkon in de herfst en de winter

 • Met bloemdecoratie: Chrysant, klokjesheide (Erica), bremheide (Calluna), viooltjes (Viola wittrockiana hybriden), hoornviooltje (Viola cornuta), coneflower (Rudbeckia, vooral de variëteit 'Goldsturm'), steenkruid (Sedum, hoge en lage soorten en variëteiten), kussenaster (Aster dumosus), herfstgentiaan (Gentiana), herfstalpenviooltje (Cyclamen).
 • Met gekleurd loof: Günsel (Ajuga, de bladkleur wordt nog intenser bij koud weer), paarse klokjesbloem (Heuchera, met oranjegeel, groenrood, donkerrood of paars blad, afhankelijk van de variëteit), sierkool (Brassica, met witte, paarse of violette kleuring), gouden stuiverkruid (Lysimachia nummularia, de variëteit ʼAureaʼ met geel loof).
 • Met bessensieraden: Skimmia (Skimmia), sphagnum-mirte (Pernettya), valse bes (Gaultheria).
 • Grassen: Moeraspijpengras (Molinia caerulea, de variëteit ʻVariegataʼ met groen-crème-wit gestreepte bladeren), lampreigergras (Pennisetum, rietzegge (Carex, met brons, rood, groen of bont blad, afhankelijk van de variëteit), blauw zwenkgras (Festuca caerulea, met zilver-blauw blad).