Niewsbrief

Tuinjaar

Raap gevallen fruit op

Appels, peren, pruimen en andere vruchten vallen vroeg van de boom als ze zijn aangetast (vooral door de rupsen van de fruitmot en de pruimenmot) - omdat de boom op deze manier probeert zich te ontdoen van het ongedierte. De afgevallen vruchten moeten worden verzameld en verwijderd om de verspreiding van ziekten en plagen in de tuin doeltreffend af te remmen.

Het is nodig:
Gereedschap en toebehoren: verzamel- en transportbakken in verschillende maten, werkhandschoenen, harken, spades indien nodig.

Instructies

  • Indien mogelijk, verzamel dagelijks gevallen fruit met wormgaatjes en haal het uit de tuin. Verwerk of voer het fruit zoveel mogelijk en gooi de resten in de vuilnisbak voor organisch afval. (Als de vrucht blijft liggen, blijven de larven zich daarin ontwikkelen, kruipen er later in de herfst uit en overwinteren - in een cocon gewikkeld - in de bast van de boom. In het voorjaar komen de fruitmot en de pruimmot uit, leggen hun eitjes op het jonge fruit in de vroege zomer - en de cyclus begint opnieuw).
  • Laat door vruchtrot aangetaste vruchten (vooral monilia) niet aan de boom zitten. Daarin - de voornamelijk schimmel - zouden ziekteverwekkers zich verder ontwikkelen en sporen vormen voor verdere vermenigvuldiging en verspreiding. (Deze vruchten blijven gewoonlijk de hele winter aan de boom hangen als zogenaamde fruitmummies). Wanneer u oogst, verwijdert u deze vruchten en gooit u ze op de grond; raap ze later op en gooi ze in de vuilnisbak voor organisch afval.
  • Raap gevallen fruit op, omdat anders veldmuizen en woelmuizen worden aangetrokken.
  • Bij grote hoeveelheden afgevallen fruit hark het fruit bijeen met een hark en doe het - met handschoenen aan - in grotere verzamelcontainers of een kruiwagen. Als er maar een paar vruchten op de grond verspreid liggen, is het meestal doeltreffender om ze afzonderlijk op te rapen en ze te verzamelen in een kleinere container - die met hen over het gebied wordt gedragen.
  • Een goede methode voor effectieve verwijdering van grotere hoeveelheden gevallen fruit is ook begraven.

Laat door vruchtrot aangetast fruit niet in de boom hangen.

... anders vormen zich "fruit mummies" waarin de ziekteverwekkers overleven

Een goede methode om grotere hoeveelheden afgevallen fruit doeltreffend te verwijderen, is ze ook te begraven.