Niewsbrief

Tuinjaar

Aalbessen vermeerderen via stekken

KrentenKrenten

In tegenstelling tot de meeste andere houtachtige planten, kunnen aalbessen al in september worden gestekt - ze wortelen ruim voor de winter en beginnen het nieuwe seizoen met een voorsprong. Josta- en tuinbessen kunnen ook op deze manier worden vermeerderd.

Het is nodig:
Planten: Gezonde, rijkdragende bessenstruiken met sterke, éénjarige scheuten.
Gereedschap en toebehoren: scherp (snij)mes, vork of cultivator om de grond los te maken, plantetiketten indien nodig, gieter.

Instructies

  • Verwijder sterke, één jaar oude scheuten en ontblader ze voorzichtig. Gebruik alleen rijp materiaal - als de scheut over de duim kan worden gebogen, is het hout nog te zacht en is goede beworteling onwaarschijnlijk.
  • Verdelen in stukken met elk vijf tot zes ogen (knoppen); dit komt overeen met een lengte van ongeveer 25 centimeter.
  • Snijd de stekken met een scherp mes zo af dat beide uiteinden zich net boven of onder een oog bevinden. Snijd het onderste uiteinde onder een extra hoek.
  • Kies een plaats in lichte schaduw en maak de grond goed los. Kies een plaats waar de stekken tot de volgende herfst niet worden gestoord of waar er niet per ongeluk op wordt getrapt. Markeer de locatie indien nodig.
  • Steek ongeveer vijf centimeter uit elkaar in de losse grond en diep genoeg zodat een of twee ogen boven de grond uitsteken.
    Duidelijk gemerkte stekken van verschillende variëteiten met etiketten.
  • Modder de grond goed aan, controleer vervolgens nogmaals of de bossen niet te diep of te hoog staan, en houd ze tot de winter goed vochtig.
  • Het volgende najaar zullen de stekken voldoende beworteld zijn en uitgegroeid zijn tot jonge planten die dan op hun definitieve plaats kunnen worden gezet.
Stekken snijdenStekken snijden

Snijd in stukken van geschikte lengte en verwijder de bladeren

Steek de secties diep in losse grondSteek de secties diep in losse grond

Steek de secties diep in losse grond

Bewortelde stekkenBewortelde stekken

Goed bewortelde stekken die kunnen worden verplant