Niewsbrief

Tuinjaar

Bloembollen planten

Bloembollen plantenBloembollen planten

De voorjaarsbloeiende bolbloemen worden in september en oktober geplant. In de nog warme grond van het vorige zomerhalfjaar schieten ze snel wortel, waardoor ze de eerste winter goed doorkomen en de volgende lente - de eerste al in de late winter vanaf eind februari - uitlopen met de eerste bloemen van het jaar.

Het is nodig:

 1. Planten: Bollen van goede kwaliteit, geschikt voor opplant in de herfst (voorjaarsbloeiers).
 2. Gereedschap: spitvork, zaaitand of cultivator om de grond iets dieper los te maken, eventueel schop om zand of compost aan te brengen, planthout, troffel, schoffel of een speciale bollenplanter.
 3. Accessoires: in gebieden waar veel woelmuizen voorkomen, kant-en-klare mandjes van gegalvaniseerd draadgaas ("konijnengaas") of draadgaas van de rol om zelf te knippen, werkhandschoenen.

Instructies

 • Afgezien van de specifieke eisen die de verschillende soorten aan de standplaats stellen (de desbetreffende informatie staat meestal op de verpakking), moet er rekening mee worden gehouden dat de bolbloemen tijdens hun vrij korte bovengrondse vegetatiecyclus van twee tot drie maanden - waarin zij uitlopen, bloeien, zich voortplanten en voldoende reserves voor het volgende jaar aanleggen - niet mogen lijden onder een gebrek aan licht**. Ideale buren zijn daarom laat uitlopende vaste planten zoals coniflowers, zonnebloemen of siergrassen op een zonnige standplaats, maar ook funcia's, astilbes of zilverkaarsen in halfschaduw. Typische vroege bloeiers van het bos zoals bosanemonen of bluebells worden ideaal geplaatst onder bladverliezende houtgewassen, die met hun gebladerte pas schaduw op de grond werpen wanneer de bolbloemen al zijn ingetrokken.
 • Afhankelijk van de verschillende eisen die aan de standplaats worden gesteld bereid de grond voor en verbeter hem indien nodig (bijvoorbeeld door compost, kalk of zand toe te voegen). Maak de grond goed los met een spitvork, zaaitand of cultivator (dit maakt het latere plantwerk veel gemakkelijker), verwijder stenen en wortelonkruiden.
 • Als grotere hoeveelheden worden geplant, leg de bollen dan eerst uit op de ondergrond. Op die manier kunnen plantafstanden en combinaties van verschillende soorten (eventueel ook vaste planten) worden gecontroleerd en zo nodig gecorrigeerd.
Maak voor het planten de grond goed los en verwijder onkruidMaak voor het planten de grond goed los en verwijder onkruid

Maak voor het planten de grond goed los en verwijder onkruid

Op grotere bedden legt u de bollen voor het plantenOp grotere bedden legt u de bollen voor het planten

Op grotere bedden legt u de bollen voor het planten

Vaste planten met bollen plantenVaste planten met bollen planten

Vaste planten en bollen kunnen goed worden gecombineerd - en dan meteen samen worden geplant

 • Gebruik voor het planten een smalle planttroffel, een plantstok of speciale bollenplanters om gaten van een geschikte diameter en diepte uit te snijden. De juiste plantdiepte is afhankelijk van de aard van de grond en de grootte van de bol. Als vuistregel geldt: plant twee tot drie keer zo diep als de bol hoog is. Hoe zandiger de grond, hoe dieper planten om uitdroging van de bollen te voorkomen.
 • Niet planten in uitgedroogde grond. In vochtige grond zijn enerzijds de plantgaten "stabieler", anderzijds kunnen de bollen meteen beginnen te wortelen.
 • Plant de bollen met de goede kant naar boven, d.w.z. met de puntige kant naar boven en de stompe kant naar beneden; bij platronde bollen en knollen is het niet altijd gemakkelijk om de boven- en onderkant te zien. (Bollen die verkeerd om worden geplant, groeien en bloeien ook; het duurt alleen langer voordat ze door de grond breken omdat ze niet recht kunnen groeien, maar moeten "krommen").
 • Bloembloemen komen het best tot hun recht als ze in kleinere groepen worden geplant: Tulpen en narcissen kunnen goed samen staan in groepen van vijf tot tien, hoge soorten zoals keizerskroon of sierprei kunnen beter in kleinere (groepen van drie) worden geplaatst.
 • In gebieden die gevoelig zijn voor woelmuizen plant de bollen in dicht op elkaar geplaatste, bij voorkeur gegalvaniseerde draadmanden, waardoor schade door muizen op lange termijn wordt voorkomen.
Bollen planten met een planttroffelBollen planten met een planttroffel

Plant de bollen op de juiste manier; met een planttroffel ...

Bollen planten met een plantstokBollen planten met een plantstok

... of een beplantingshout

Leg uien in manden om ze te beschermen tegen woelmuizenLeg uien in manden om ze te beschermen tegen woelmuizen

Leg uien in manden om ze te beschermen tegen woelmuizen