Niewsbrief

Tuinjaar

Bloembollen planten in containers

Voor een vroege start van het nieuwe balkonseizoen kunnen de bollen nu in kisten, potten of schalen worden geplaatst. Vooral laagblijvende soorten zoals botanische tulpen, kleine narcissen, krokussen, druifhyacinten of zelfs dambloemen en blauwe boshyacinten zijn hiervoor geschikt.

Het is nodig:

 1. Planten: Bollen van goede kwaliteit, geschikt voor opplant in de herfst (voorjaarsbloeiers).
 2. Gereedschap: planthout of plantgereedschap met een smal blad (wortelprikker, plantmes), handstamper.
 3. Accessoires: Vaten van geschikte afmetingen (grote diameter, geringe hoogte) met goede waterafvoer, materiaal voor een drainagelaag (kleischilfers, grind, geëxpandeerde klei), bij voorkeur veenvrije potgrond, werkhandschoenen.

Instructies

 • Kies geschikte planters voor bloembollen, die slechts ondiepe wortels hebben, maar in kleine groepen van enkele moeten worden geplant, zijn die met een grote diameter en een betrekkelijk geringe hoogte bijzonder geschikt.
 • Gebruik containers met een goede drainage of, in het geval van hogere containers, vul een drainagelaag van gebroken klei, grind of geëxpandeerde klei vóór het planten om waterverzadiging in de wintermaanden te voorkomen.
 • Leg een laagje aarde op de bodem van de bak. Gebruik verse, losse potgrond van goede kwaliteit die geen turf bevat. Het is niet nodig meststoffen toe te voegen. Om de grond uit de zak in de containers te scheppen, is een handschep met een groot volume bijzonder geschikt.
 • Plaats de bollen - op verschillende dieptes naargelang hun grootte - in de container. Als vuistregel geldt: twee tot drie keer zo diep zetten als de lamp hoog is. Het mag iets dichter geplant worden dan in het bed, maar de bollen mogen elkaar niet raken. Vul de resterende holtes op met aarde.
 • Een gemengde beplanting met verschillende soorten bollen is leuk. Plant in lagen: Plaats de hoger groeiende soorten op de bodem van de container, bedek met aarde en plaats de bollen van de lagere soorten er bovenop. Vul alle holtes en tot slot de bak met aarde tot net onder de rand.
 • Met name de lage bolbloemen zijn ook geschikt om te planten onder winterharde kuipplanten die pas later in het jaar uitlopen (bijvoorbeeld rozen, bosranken of seringen die klein blijven). Gebruik bij het inbrengen van de bollen een wortelprikker of plantmes (met een stevig, smal blad) om de wortels van de kuipplant zo min mogelijk te beschadigen. Als de kluit zwaar beworteld is, is het beter om geen extra planten in de container te zetten.
 • Voor balkonbakken kiest u eerder lagere soorten; voor bakken die op de grond staan, zijn ook hogere planten geschikt. In het algemeen zijn alle bollen geschikt om in containers te worden geplant; als ze na een paar jaar niet meer naar tevredenheid bloeien, haal ze dan uit de container en plant ze in de tuin.
 • Laat de bakken in de winter buiten staan - de bollen hebben de koude periode van de winter nodig voor de bloei. Plaats de bakken tegen de muur van het huis; daar zijn ze goed beschermd tegen strenge vorst en vooral tegen te veel vocht. Wikkel kleine potten met een kleine diameter in vliesdoek, een oude doek of een jutezak als de vorst aanhoudt.

Gebruik voor bolbloemen lage potten met een grote diameter

"Krokuspotten" zijn geschikt voor het planten van kleine bolbloemen,

... bijvoorbeeld ook met wilde tulpen