Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Bemest en geef opgeslagen groenten water

Opslag groentenOpslag groenten

In september groeien herfst- en bewaargroenten zoals late sluitkool, bloemkool, broccoli, rode bieten, selderij, wortelen, koolraap of prei weer sterk en hebben daarom veel voedingsstoffen nodig, vooral in de laatste weken vóór de oogst. Als ze nu niet voldoende worden gevoed, zullen hun smaak, consistentie en bewaarbaarheid eronder lijden.

Nodig:

 1. Gereedschap en toebehoren: hark of cultivator, handschep, schop, gieter met afneembare sproeier, werkhandschoenen, eventueel afdekvlies.
 2. Meststof: compost, brandnetelmest, hoornschaafsel of andere organische meststof.

Instructies

 • Mest prei, wortelen, bloemkool, broccoli, spruitjes en Chinese kool met 40 tot 60 g/m² hoornmeel, als er nog minstens vier weken resteren tot de oogst. Selderij heeft meer meststoffen nodig: 80 tot 100 g/m² hoornmeel.
 • Spatel de meststof op en werk deze licht in met een hark of cultivator; beschadig de planten boven en onder de grond niet. Het is het beste te bemesten vóór een regenbui, anders krachtig water geven zodat de meststof in de grond wordt gespoeld, wordt afgebroken en zijn voedingsstoffen vrijgeeft.
 • Als alternatief kunt u bemesten met compost of netelmest.
 • Groenten die nu alleen nog maar hoeven te rijpen (zoals tomaat, komkommer of courgette) hoeven nu niet meer te worden bemest.
 • Geef goed water tijdens droge perioden en maak de grond regelmatig los.
 • Bedek de gewassen gedurende korte tijd met vliesdoek tijdens de vroege vorst. Dit kan de tijd van staan in het bed verlengen. Oogst zo laat mogelijk, op zijn vroegst half tot eind oktober.

Opmerkingen over de afzonderlijke soorten

 • Chinese kool is in september in zijn belangrijkste ontwikkelingsstadium en heeft veel water en voedingsstoffen nodig. Geef een topdressing van een snelwerkende stikstofmeststof (bv. vloeibare brandnetelmest) aan het begin van de kopvorming.
 • Om te voorkomen dat bietenwortel taai en houterig wordt, heeft hij gelijkmatig vochtige grond nodig. Geef daarom water tijdens droge periodes. (Bij het oogsten de hoofdwortel niet beschadigen en de buitenste bladeren er voorzichtig afdraaien, anders gaan de knollen bloeden).
 • Om ervoor te zorgen dat groene kool tot het begin van de vorst veel bladmassa vormt, geeft u nu een topdressing van een snelwerkende stikstofmeststof (bijvoorbeeld brandnetelmest).
 • Voor consumptie in de winter Koolrabi nu bemesten met weinig stikstof en weinig kali om de houdbaarheid te verlengen.
 • Begin september een volledige stikstofrijke meststof toedienen aan stengels of koolrapen, zodat deze hun volle smaak ontwikkelen.
Compost verdelenCompost verdelen

Verspreid rijpe compost over de bedden

Koolrabi bemesten met compostKoolrabi bemesten met compost

... bijvoorbeeld met koolrabi

Groenten afdekken met gewasbeschermingsnettenGroenten afdekken met gewasbeschermingsnetten

Bedek de groentebedden met vliesdoek in geval van vroege vorst.