Niewsbrief

Tuinjaar

Appels oogsten en bewaren

September is het belangrijkste oogstseizoen voor pitvruchten, waaronder appelen. Voor de volle smaak en een goede bewaarbaarheid is het belangrijk dat de vruchten op het juiste moment worden geoogst: wanneer de zogenaamde plukrijpheid of boomrijpheid optreedt, d.w.z. wanneer de groei en de opslag van de inhoud volledig zijn. Het is niet gemakkelijk deze datum te bepalen - hij wordt door vele factoren beïnvloed en kan van jaar tot jaar verschillen. Een goede indicatie is de eerste druppel van gezond, d.w.z. niet met wormen geïnfecteerd fruit.

Het is nodig:
Gereedschap en toebehoren: appelplukker of ladder voor hoge bomen, plukbakken (die niet te groot en omvangrijk zijn in de boom) of een speciaal plukschort, opbergdozen, stapels of trappen, afdekmateriaal (juteweefsel, krantenpapier).

Instructies

 • Zelfs na het begin van de plukrijpheid zijn niet alle appels op hetzelfde ogenblik rijp. Pluk altijd alleen de rijpe vruchten in verschillende gangen; deze bevatten het volle aroma (dat hen op beslissende wijze onderscheidt van supermarktproducten) en het merendeel van de gezonde ingrediënten.
 • De verschillende rijpingstijden houden hoofdzakelijk verband met de plaats van de vrucht in de kroon. Begin met oogsten aan de zuidkant en in het bovenste deel van de kroon en controleer na een paar dagen de vruchten in het schaduwrijkere en onderste deel van de kroon.
 • Zoveel mogelijk de optimale oogstdatum aanhouden. Te vroeg oogsten veroorzaakt kwaliteitsverlies op het gebied van kleur, grootte, aroma en ingrediënten en vermindert de bewaarbaarheid (verschrompeling, bruinverkleuring van de schil, stippeling). Te laat oogsten veroorzaakt ook gewichtsverlies (en vruchtval), vermindert de bewaarbaarheid en verhoogt de neiging tot vruchtverkleuring.
 • Oogst bewaarappelen alleen bij droog weer; bij een hoge luchtvochtigheid zijn de vruchten gevoeliger voor druk en rotten ze later gemakkelijker. Bij het oogsten niet knijpen, met de vingernagels verwonden of stoten bij het neerzetten.
 • Niet plukken in sterke hitte en zonlicht of laat de appels afkoelen alvorens ze te bewaren. Bewaar fruit nooit als het warm is.
 • Doe vóór het plukken de "kanteltest", d.w.z. draai het fruit 90 graden aan de boom. Als het steeltje gemakkelijk loskomt van de tak, is de appel rijp om te plukken. Als de vrucht een lang, dun steeltje heeft, drukt u met uw wijsvinger op de verbinding tussen steeltje en takje om de appel en het steeltje los te maken.
 • Om de houdbaarheid niet in het gedrang te brengen, zorgen dat de steel bij het plukken aan het fruit blijft zitten.
 • Om plukrijp fruit niet te lang aan de boom laten hangen, anders wordt de houdbaarheid beperkt.
 • Vroege rassen waarvan de houdbaarheid toch al beperkt is, moeten iets vóór de "eigenlijke" datum worden geoogst, omdat de vruchten dan minder gevoelig zijn voor druk.
 • Gebruik een stevige ladder voor het oogsten in hoge bomen.
  Fruitladders, die vrijstaand in of onder de bomen kunnen worden opgesteld met een beweegbare (derde) steun en waartegen niet hoeft te worden geleund, hebben zich goed bewezen. Neem bij het oogsten vanaf de ladder niet te grote en onhandige plukbakken "de boom in " of werk met een speciaal plukschort.
 • Reeds bij de oogst moeten de appelen voorzichtig worden behandeld en voorzichtig in manden of kisten worden gelegd - idealiter meteen in de opslagtrap. Dit bespaart een extra werkstap en extra manipulatie van het fruit en vermindert dus kneuzingen.
 • Neem een zaag mee op de laatste oogstronde en verwijder alle takken die onhandig staan.
 • Vóór de opslag (en ook regelmatig tijdens de opslagperiode) alle vruchten zorgvuldig inspecteren; zieke en beschadigde appelen en appelen zonder steeltje eruit sorteren.
 • Leg de appels met het steeltje naar boven in goed geventileerde platte dozen, rekken of trappen en dek ze af met een jutezak of krantenpapier. Bewaren in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid en een evenwichtige temperatuur (tussen 4 en 8 °C).
 • Bewaar verschillende appelvariëteiten afzonderlijk, aangezien de bewaarbaarheid aanzienlijk kan verschillen. Het is het beste om de dozen te etiketteren met de naam van het ras en de bewaarperiode.

Controleer vóór het plukken of de steel gemakkelijk loskomt van de tak

Van de grond met een plukwerktuig met lange steel

Bewaar appels met het steeltje naar boven in dozen of rekken.