Niewsbrief

Tuinjaar

Onderhoud meerjarige perken

Onderhoud meerjarige perkenOnderhoud meerjarige perken

Voordat de eerste vaste planten beginnen uit te lopen, moet het vaste plantenbed worden "opgeruimd". De plantenresten van het vorige jaar moeten nu worden verwijderd om ruimte, licht en lucht te scheppen voor de nieuwe scheuten. Ze hebben hun doel gediend tijdens de winter: Ze hebben vogels gevoed, onderdak geboden aan insecten, de vaste planten beschermd tegen de vorst en, last but not least, de wintertuin versierd.

benodigd gereedschap:

  1. Gereedschap: buxusschaar met korte bladen ("rozenschaar") of kleine sikkel met een sterk blad, hark, bladbezem, spitvork, wortelspade of plantmes, compostzeef, schop, kruiwagen.
  2. Accessoires: opvangbak voor onkruid en maaisel, slakkenbescherming, vochtbestendige werkhandschoenen.

Instructies

Vaste planten verdelenVaste planten verdelen
  • Verwijder stengels, bloeiwijzen en bladeren van het vorige jaar. Bij veel vaste planten is het gemakkelijker om de droge stengels en bladeren er gewoon uit te trekken dan om ze af te knippen.
  • Als in het najaar winterbescherming is aangebracht op gevoelige vaste planten, moet die uiterlijk halverwege de maand worden verwijderd. Verwijder ook de bladeren die vóór de winter als bodembedekker zijn aangebracht, volledig van de bedden met een bladbezem. Ze verhinderen nu dat de maartzon de grond opwarmt en laten geen licht door naar de vroegbloeiende planten die eronder uitlopen.
  • Controleer pas geplante vaste planten, vooral in de herfst, die nog geen dicht wortelstelsel hebben, om te zien of ze tijdens de winter zijn bevroren. Als dit het geval is, drukt u de plant met beide handen stevig terug in de grond.
  • Bescherm pas uitgelopen ridderspoor of lupinen, in het algemeen vasteplanten die in het bijzonder door slakken worden "aangevallen", met geschikte middelen tegen opvreting. Als u geen slakkenkorrels wilt gebruiken, beschermt een ring van plastic, koper of staalplaat de planten de eerste paar weken - na een bepaalde grootte lopen de planten meestal minder gevaar.
  • Verdeel overgroeide, luie of overjarige vaste planten. Pak de plant voorzichtig op met een spitvork, schud de losse grond van de wortels en verdeel de kluit met een scherp mes of spade. Wortelonkruiden zoals jichtkruid of kweekgras kunnen uit de wortelkluit worden verwijderd en in de vuilnisbak voor organisch afval worden gedeponeerd. Plaats vervolgens de helft (of een deel in het geval van zeer grote horsten) van de vaste plant terug in het plantgat, samen met wat rijpe compost. Een typisch teken van overjarige veroudering is dat de nieuwe scheuten vooral aan de randen worden gevormd en de struik aan de binnenkant kaal wordt. Plant in dat geval alleen de buitenste stukken van de struik opnieuw aan en zet de binnenste stukken op de compost.
  • Strooi als voorjaarsbemesting een laag compost van ongeveer een vinger dik op het vaste plantenbed. Dit vitaliseert de vaste planten en verlengt hun levensduur. De compost moet onkruidvrij en niet te grof zijn, dus zeef het materiaal voordat u het aanbrengt.
Verwijder bladeren van het vorige jaar en verwijder gebladerte van de beddenVerwijder bladeren van het vorige jaar en verwijder gebladerte van de bedden

Verwijder bladeren van het vorige jaar en verwijder gebladerte van de bedden

Overjarige vaste planten rapen en verdelenOverjarige vaste planten rapen en verdelen

Overjarige vaste planten rapen en verdelen

Compost verdelenCompost verdelen

Compost verdelen

Andere onderwerpen

Creëer een vasteplantenbedCreëer een vasteplantenbed

De vroege herfst is de ideale tijd voor het planten van de meeste vaste planten. De planten hebben hun bovengrondse groei grotendeels voltooid en kunnen nu een verandering van plaats veel beter verdragen dan tijdens het groeiseizoen het geval zou zijn. Bovendien is de grond nu nog warm, zodat de planten snel groeien en tegen de winter goed geworteld zijn.

Ontdek nu
Vaste planten plantenVaste planten planten

Naast de herfst is ook de lente een geschikte tijd om vaste planten te planten. Voor sommige soorten is dit de enige aanbevolen tijd: Grassen, varens of laatbloeiende vaste planten zoals herfstchrysanten moeten eerst een jaar lang goed kunnen wortelen voordat ze hun eerste winter ingaan.

Ontdek nu
Vaste planten verdelen en verplantenVaste planten verdelen en verplanten

Met uitzondering van de pas bloeiende en de late herfst vaste planten, kunnen vaste planten die te dicht opeengepakt of te oud zijn, nu worden gedeeld en op een nieuwe plaats geplant. Een typisch teken van veroudering is dat de nieuwe scheuten vooral aan de randen worden gevormd en de struik aan de binnenkant kaal wordt; bovendien nemen de bloeicapaciteit en de groeikracht af.

Ontdek nu