Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Maart zaaiingen scheiden en oppotten

Maart zaaiingen scheiden en oppottenMaart zaaiingen scheiden en oppotten

De in maart op de vensterbank gezaaide plantjes zijn intussen ontkiemd en uitgegroeid tot jonge plantjes die nu te dicht opeen in de zaaibak staan en concurreren om wortelruimte en licht. Ze moeten nu worden verspeend om een verdere krachtige groei te verzekeren.

U hebt nodig:

 1. Gereedschap: hout uitprikken, gieter met zo fijn mogelijke spuitnevel ("kasgieter"), bloemenspuit.
 2. Toebehoren: geschikte recipiënten (kleine afzonderlijke potten, kweekplaten met vrij grote afzonderlijke kamers, ondiepe trays), doorzichtige folie of foliezakken, huishoudelijke elastiekjes.
 3. Grond: Zaaigrond of slechts licht bemeste, goede potgrond.

Instructies

 • Bij het verspenen worden de plantjes van elkaar gescheiden,** hetzij in kleine afzonderlijke potjes, hetzij in trays of dozen op grotere afstand.
 • Vul de potten met een licht bemest substraat en druk ze aan met de palm van uw hand of een geschikt stuk hout.
 • Voordat u de plantjes in het substraat zet, moet u het substraat grondig besproeien met een fijne nevel.** Zo voorkomt u dat u later water moet geven, wat de pas geplaatste plantjes zou kunnen aantasten.
 • Til met behulp van een prikstokje ** de jonge plantjes in de zaaibak voorzichtig op en verwijder ze, afhankelijk van hun grootte, afzonderlijk of in kleine plukjes** en sorteer ze. (Gooi planten die te zwak of beschadigd zijn weg.)
 • Snoei de wortels met je vingernagels voor ongeveer een derde af, om vertakking te stimuleren en later een goed ontwikkelde kluit te krijgen.
 • Plant de zaailingen (in een voorgeboord gat) tot net onder de zaadlobben en druk de omringende grond lichtjes aan met de prikker.
 • Om de groei van de planten te vergemakkelijken is een hoge luchtvochtigheid een voordeel, dus dek de bakken af met doorzichtig folie of een foliezak (en zet deze vast met rubber) of besproei de planten regelmatig.
 • Op zonnige dagen goed ventileren en zo nodig schaduw geven. Dit kan bijvoorbeeld op de vensterbank, door eenvoudigweg een stuk karton tussen de ruit en de planten te plaatsen. De lucht direct achter een vensterruit warmt zeer snel op wanneer hij aan zonlicht wordt blootgesteld; temperaturen van 30 °C en meer kunnen snel worden bereikt, wat de tere jonge plantjes zou beschadigen.
 • Er moet worden gelet op een evenwichtige verhouding tussen warmte en licht. De temperatuur mag niet te hoog zijn bij bewolkt weer (en bijbehorend gebrek aan licht), omdat de planten onder dergelijke omstandigheden slechts zwakke, dunne, bleke scheuten vormen - ze "gaan slecht". Om dit te voorkomen brengt u de planten op donkere dagen naar een koelere plaats (niet onder 16 °C).
 • Zodra de buitentemperatuur oploopt tot 20 °C, brengt u de planten overdag naar buiten om ze af te harden. Dit bevordert een gedrongen groei met gezonde en sterke scheuten en bladeren. (Ze kunnen dan uiterlijk vanaf mei voorgoed naar buiten worden gebracht).
Zaailingen in de groeiplaatZaailingen in de groeiplaat

Zaailingen in de groeiplaat

Vers gepotte planten water gevenVers gepotte planten water geven

Vers gepotte planten water geven

Verspreide tomatenzaailingenVerspreide tomatenzaailingen

Verspreide tomatenzaailingen

Menu