Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Kruiden snoeien, planten of zaaien

Kruiden snoeien, planten of zaaienKruiden snoeien, planten of zaaien

April is de juiste tijd om meerjarige kruiden zoals tijm, salie, munt, rozemarijn, bonenkruid of oregano, maar ook eenjarige kruiden zoals kervel, tuinkers of dille direct in de volle grond te planten. Bovendien moeten de kruidachtige vaste planten die reeds in de tuin aanwezig zijn, worden teruggesnoeid voordat zij opnieuw beginnen uit te lopen. Dit houdt de vitaliteit van de planten in stand en bevordert een compacte en bossige groeiwijze.

Nodig:

 1. Gereedschap: plantschoffel of troffel, rolcultivator, cultivator of handeg en hark voor de voorbereiding van zaaibedden, scherp en zuiver knipgereedschap (afhankelijk van de grootte van de plant, bypass-schaar met korte bladen of kleinere heggenschaar).
 2. Accessoires: planttouw, plantetiketten indien nodig, gieter, goed passende werkhandschoenen, container voor stekken, geschikte plantenbakken en substraat indien nodig.

Instructies

Kruiden plantenKruiden planten
 • Plant aangekochte kruidenplanten in het perk of in bakken. Houd rekening met de specifieke eisen van de standplaats (zonnig of halfschaduw) en de bodem: eerder voedselrijk of schraal, eerder leemachtig of zanderig, eerder droog, fris of vochtig?
 • Dompel de potkluit in water tot hij volledig verzadigd is alvorens te planten. Dan planten, goed aandrukken en water geven. Scheur zwaar bewortelde wortelkluiten voorzichtig uit elkaar voor het planten.
 • Zorg bij het planten in potten voor een goede drainage, aangezien de meeste mediterrane kruiden gevoelig zijn voor wateroverlast.** Daartoe kan de bodem van de pot het best worden opgevuld met een voldoende dikke drainagelaag van grind of geëxpandeerde klei.
 • Bij het zaaien moet er rekening mee worden gehouden dat er in de kruidengroep een ongewoon groot aantal zogenaamde lichtkiemers zijn. Bij deze soorten mag het zaad niet met aarde worden bedekt, omdat licht (naast vocht en warmte) ook noodzakelijk is voor de kieming. Lichtkiemers zijn bijvoorbeeld basilicum, bonenkruid, tuinkers, dille, kervel, karwij of tijm.
 • Snoei overblijvende, deels houtige kruiden zoals tijm, lavendel, salie, bonenkruid uit de bergen, rozemarijn of oregano in april terug. Dit bevordert een compacte, dichte groei en voorkomt dat de planten senescent, kalend en te houtachtig worden.
 • Snijd tijm, lavendel, salie, bonenkruid of oregano één tot twee handbreedten boven de grond af. Knip bij rozemarijn alleen de uiteinden van de scheuten terug, net binnen de houtige takken. Deze (wintergroene) planten mogen in de herfst nooit worden teruggesnoeid; de langere, bebladerde takken bieden een goede bescherming tegen bevriezing of uitdroging.
 • Verwijder rijpe, kromgegroeide en door vorst aangetaste scheuten volledig en verwijder het verdroogde loof.
 • Snoei op het juiste moment, d.w.z. als de nieuwe scheuten net beginnen te groeien. Als de verse, zachte scheuten al wat hoger zijn, bestaat het risico dat ze worden afgeknipt of beschadigd.
 • Laat het droge gedeelte van kruidachtige planten staan (bijvoorbeeld citroenmelisse) **In april alles afknippen wat net boven de jonge scheuten droog is.
 • Vooral bij de meer vorstgevoelige kruiden zoals rozemarijn, salie of tijm, moet u ervoor zorgen dat u niet snoeit wanneer er nog nachtvorst wordt voorspeld. Wacht dan zo nodig tot mei. **Snoeien verwijdert de vervangingsknoppen waaruit de planten opnieuw zouden kunnen ontspruiten als de scheutuiteinden door late vorst worden beschadigd.
Trek zwaar bewortelde balen uit elkaar voor het plantenTrek zwaar bewortelde balen uit elkaar voor het planten

Trek zwaar bewortelde balen uit elkaar voor het planten

Knip oudere struiken (hier salie) diep terugKnip oudere struiken (hier salie) diep terug

Knip oudere struiken (hier salie) diep terug

Kort alleen de uiteinden van de rozemarijnscheuten in.Kort alleen de uiteinden van de rozemarijnscheuten in.

Kort alleen de uiteinden van de rozemarijnscheuten in.

Andere onderwerpen

Kruiden vermeerderen door kopstekkenKruiden vermeerderen door kopstekken

In de zomer kunnen overblijvende kruiden zoals salie, rozemarijn, oregano, munt, dragon, (overblijvende) bonenkruid of tijm worden vermeerderd via kopstekken. Met constante warmte en veel licht wortelen ze nu snel en ontwikkelen ze zich tot kleine plantjes tegen het einde van het seizoen.

Ontdek nu
Kruiden oogsten en drogenKruiden oogsten en drogen

Veel kruiden hebben in juli het hoogtepunt van hun ontwikkeling bereikt, zijn nu bijzonder rijk aan smaakmakers en geneeskrachtige stoffen - en zijn in overvloed verkrijgbaar. Om voorraden voor de winter aan te leggen, worden ze nu geoogst, gedroogd en in geschikte containers opgeslagen.

Ontdek nu
Winterkruiden zaaienWinterkruiden zaaien

In juli en augustus worden de tweejarige kruiden gezaaid, die tijdens de winter groen blijven en dan ook kunnen worden geoogst. Deze omvatten peterselie, lepelkruid, barbarakruid (winterkers), winterpostelein, paardenbloem en karwij.

Ontdek nu
Menu