Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Kruiden snoeien, planten of zaaien

Kruiden snoeien, planten of zaaienKruiden snoeien, planten of zaaien

April is de juiste tijd om meerjarige kruiden zoals tijm, salie, munt, rozemarijn, bonenkruid of oregano, maar ook eenjarige kruiden zoals kervel, tuinkers of dille direct in de volle grond te planten. Bovendien moeten de kruidachtige vaste planten die reeds in de tuin aanwezig zijn, worden teruggesnoeid voordat zij opnieuw beginnen uit te lopen. Dit houdt de vitaliteit van de planten in stand en bevordert een compacte en bossige groeiwijze.

Het benodigde gereedschap:

  1. plantschoffel of troffel, rolcultivator, cultivator of handeg en hark voor de voorbereiding van de zaaibedden, scherp, schoon snijgereedschap (afhankelijk van de grootte van de plant een omloopschaar met korte bladen of een kleinere heggenschaar).
  2. accessoires: plantkoord, eventueel plantetiketten, gieter, goed passende werkhandschoenen, container voor stekken, geschikte plantcontainers en eventueel substraat.

Instructies

Kruiden plantenKruiden planten
  • Plant gekochte **kruidenplanten in perken of containers **, rekening houdend met de specifieke eisen van de standplaats (zonnig of halfschaduw) en de grond: eerder voedselrijk of mager, eerder leemachtig of zanderig, eerder droog, fris of vochtig **, dompel de potkluit voor het planten onder in water tot deze volledig verzadigd is , plant vervolgens, druk goed aan en geef water. Zorg bij het planten in bakken voor een goede afwatering, want de meeste mediterrane kruiden zijn gevoelig voor wateroverlast. Daartoe kunt u de bodem van de bak het beste vullen met een voldoende dikke drainagelaag van grind of geëxpandeerde klei.
  • Houd er bij het zaaien rekening mee dat er in de kruidengroep ongewoon veel zogenaamde lichtkiemen zijn.** Bij deze soorten mag het zaad niet met aarde worden bedekt, omdat voor de kieming (naast vocht en warmte) ook licht nodig is. Lichtkiemers zijn bijvoorbeeld basilicum, bonenkruid, tuinkers, dille, kervel, karwij of tijm. - Snoei meerjarige, deels houtachtige kruiden zoals tijm, lavendel, salie, bonenkruid, rozemarijn of oregano in april terug. Dit bevordert een compacte, dichte groei en voorkomt dat de planten verouderd, kaal en te houterig worden - Snoei tijm, lavendel, salie, bonenkruid of oregano één tot twee handbreedtes boven de grond. Knip bij rozemarijn alleen de uiteinden van de scheuten terug, net binnen de houtachtige takken. Deze (groenblijvende) planten mogen nooit in de herfst worden gesnoeid; de langere, bladhoudende takken bieden een goede bescherming tegen bevriezing of uitdroging. Verouderde, geknikte en bevroren scheuten volledig verwijderen en het verdroogde loof verwijderen.
  • Als de verse, zachte scheuten al wat hoger zijn, bestaat het gevaar dat u ze afknipt of beschadigt - Laat het droge deel van kruidachtige planten (bijvoorbeeld citroenmelisse) **Laat de droge delen van kruidachtige planten (bijvoorbeeld melisse-c200182/) voor de winter staan, omdat veel nuttige insecten hier beschutting vinden om te overwinteren. Knip in april alle droge delen net boven de jonge scheuten af. Vooral bij vorstgevoelige kruiden als rozemarijn, salie en tijm moet u ervoor zorgen dat u ze niet knipt als er nachtvorst wordt voorspeld. **Snoeien verwijdert de vervangende knoppen waaruit de planten opnieuw kunnen uitlopen als de scheuttoppen door late vorst zijn beschadigd.
Trek zwaar bewortelde balen uit elkaar voor het plantenTrek zwaar bewortelde balen uit elkaar voor het planten

Trek zwaar bewortelde balen uit elkaar voor het planten

Knip oudere struiken (hier salie) diep terugKnip oudere struiken (hier salie) diep terug

Knip oudere struiken (hier salie) diep terug

Kort alleen de uiteinden van de rozemarijnscheuten in.Kort alleen de uiteinden van de rozemarijnscheuten in.

Kort alleen de uiteinden van de rozemarijnscheuten in.

Andere onderwerpen

Kruiden vermeerderen door kopstekkenKruiden vermeerderen door kopstekken

In de zomer kunnen overblijvende kruiden zoals salie, rozemarijn, oregano, munt, dragon, (overblijvende) bonenkruid of tijm worden vermeerderd via kopstekken. Met constante warmte en veel licht wortelen ze nu snel en ontwikkelen ze zich tot kleine plantjes tegen het einde van het seizoen.

Ontdek nu
Kruiden oogsten en drogenKruiden oogsten en drogen

Veel kruiden hebben in juli het hoogtepunt van hun ontwikkeling bereikt, zijn nu bijzonder rijk aan smaakmakers en geneeskrachtige stoffen - en zijn in overvloed verkrijgbaar. Om voorraden voor de winter aan te leggen, worden ze nu geoogst, gedroogd en in geschikte containers opgeslagen.

Ontdek nu
Winterkruiden zaaienWinterkruiden zaaien

In juli en augustus worden de tweejarige kruiden gezaaid, die tijdens de winter groen blijven en dan ook kunnen worden geoogst. Deze omvatten peterselie, lepelkruid, barbarakruid (winterkers), winterpostelein, paardenbloem en karwij.

Ontdek nu