Bestel u cadeaus voor 30/11 en ontvang ze voor Sinterklaas*

Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Een weide zaaien voor nuttige insecten

Een weide zaaien voor nuttige insectenEen weide zaaien voor nuttige insecten

Veel insecten - lieveheersbeestjes, gaasvliegen en zweefvliegen, kevers met zachte ledematen, vlinders, hommels en wilde bijen - zijn nuttige helpers in de tuin omdat zij zich voeden met talrijke schadelijke planten. Elke zweefvlieglarve vernietigt bijvoorbeeld ongeveer 300 tot 400 bladluizen, elke gaasvlieglarve zelfs 500. De larven van de andere insecten voeden zich bijvoorbeeld met spintmijten, witte vliegen, rupsen, naaktslakkeneieren en engerlingen. Om ze in groten getale naar de tuin te lokken, moet er een rijk plantenaanbod beschikbaar zijn dat dient als voedselbron voor de insecten en tevens mogelijkheden biedt voor voortplanting en overwintering.

U heeft nodig:

 1. Zaden: Zaad(mix) van bij voorkeur inheemse, eenjarige en overblijvende kruiden en bloemen die bijzonder rijk zijn aan stuifmeel en nectar.
 2. Gereedschap: cultivator, handeg, zaaiteel of vlakfrees, eventueel spitvork, hark, schop, grondroller (ook te leen bij speciaalzaken).
 3. Accessoires: opvangbak voor onkruid en stenen, transport- of kruiwagen, fijne composteerbak of doorworpzeef, eventueel net van jute- of kokosvezel voor hellingstabilisatie.
 4. Bodemtoevoegingen: kalksnippers, grind of zand als de grond te rijk is aan voedingsstoffen, rijpe, gezeefde compost.

Instructies

 • De eerste zaailingen verschijnen na twee tot drie weken; de ontwikkeling van alle planten strekt zich vervolgens echter uit over een hele vegetatieperiode. Sommige zaden hebben een harde dop en kiemen pas in het volgende voorjaar.
 • Kies de juiste locatie. Wegens de meestal geringe eisen die deze planten stellen - zij "verlangen" meestal alleen een zonnige standplaats met schrale grond - zijn uitgestrekte marginale zones, taluds of borders langs paden en gebouwen bijzonder geschikt voor de aanleg van een nuttige weide.
 • Zorg er bij de selectie van planten voor dat alleen inheemse (wilde) planten worden gezaaid, aangezien deze gewoonlijk het best in staat zijn om de inheemse fauna te voeden met stuifmeel en nectar.
 • Maak de grond los met een cultivator, handeg, zaaitand of vlakfrees en bevrijd hem van wortelonkruid en grotere stenen. De grond op extensief gebruikte grond kan meer verhard zijn en moet eerst met een spitvork worden losgemaakt.
 • Uitvlakken met een hark en een fijne kruimelige structuur creëren.
 • Te rijke, d.w.z. te voedselrijke grond moet worden uitgeloogd met kalksnippers, grind of zand. Breng vervolgens een dunne laag rijpe, gezeefde compost aan die als zaaibed kan dienen.
 • Zaai breedwerpig met de hand (ongeveer 3 g/m²). **Werk de zaden daarna niet in de grond, maar rol ze om het belangrijke zogenaamde bodemcontact te verkrijgen. (Dit is vooral belangrijk voor hellende gebieden op hellingen en taluds, waar het risico bestaat dat zowel de bovenste, losgemaakte bodemlaag als het verse zaad bij hevige regen wegspoelen. In dat geval spant u een grof jute- of kokosnet over het zaaibed, dat de grond en het zaad op hun plaats houdt.
Trek door de grond, verwijder onkruid en stenenTrek door de grond, verwijder onkruid en stenen

Trek door de grond, verwijder onkruid en stenen

Opkomend zaadOpkomend zaad

Opkomend zaad

Nectar-rijke bloem van de addertjeskruidNectar-rijke bloem van de addertjeskruid

Nectar-rijke bloem van de addertjeskruid

Opmerkingen over verdere zorg

Het maaien van het gebied - evenals bemesten - moet indien mogelijk achterwege worden gelaten. Als het om visuele redenen wenselijk is, kunnen de dorre stengels van het vorige jaar in het voorjaar worden teruggesnoeid voordat de nieuwe scheuten verschijnen. Tot die tijd dienen de holle plantenstengels echter als winterverblijf voor tal van nuttige insecten, van larven tot kevers, en moeten ze beslist blijven staan. Als ongewenste planten zich over het gebied verspreiden, moet ongeveer zes tot acht weken na het zaaien een onderhoudssnoei worden uitgevoerd, die drie tot vier weken later wordt herhaald. Akkerdistel en akkerdistel moeten worden weggeknipt voordat ze zaad vormen.

Menu