Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Verzorging van overwinterde balkonplanten

Verzorging van overwinterde balkonplantenVerzorging van overwinterde balkonplanten

Balkonplanten zoals geraniums, fuchsia's of bosanemonen die binnen hebben overwinterd, hebben nu speciale zorg nodig om in het nieuwe seizoen goed van start te kunnen gaan.

Benodigd gereedschap:

  1. Gereedschap: scherpe bloemschaar of scherp tuiniersmes, verplantmes voor zwaar bewortelde wortelkluiten.
  2. Accessoires: indien nodig, iets grotere potten dan de vorige, opvangbak voor stekken.
  3. Grond en bemesting: goede, structureel stabiele potgrond, eventueel minerale depotmeststof of organische meststof voor bloemen.

Instructies

  • Met het oog op de ontwikkeling van sterke nieuwe scheuten moet u de scheuten van het vorige jaar aanzienlijk inkorten met een schaar of een mes en verdroogde en beschadigde scheuten volledig verwijderen.
  • Controleer tegelijkertijd ergernij veroorzakende ziekten of plagen en verwijder ook aangetaste plantendelen.
  • Herpotten in verse grond, omdat de voedingsstoffen nu uitgeput zijn en de structuur van het substraat niet meer optimaal is. Haal de planten uit de pot, schud de kluit uit en kort de wortels een beetje in.
  • Snijd met een mes in de sterk vergroeide en verharde wortelkluit en snijd zo nodig ook het onderste deel volledig af om de wortels te verjongen en nieuwe groei te stimuleren.
  • Vervang de plant, meestal in dezelfde pot. Kies alleen een grotere pot als er een zeer sterke groei is. Vullen met nieuw substraat, waarbij de holtes tussen de kluit en de potwand zorgvuldig worden gedicht.
  • Kies alleen voor zeer goed substraat van hoge kwaliteit Een goede leidraad hierbij is inderdaad de prijs: Goedkope potgrond scoort bijna altijd slecht in vergelijkende tests; het is vaak afkomstig van slecht scheidende composterende planten en bevat dan ongewenste resten. Bovendien is hun wateropslagcapaciteit geringer dan die van grond van hoge kwaliteit. **De grond moet worden voorzien van een goede organische meststof of een minerale depotmeststof.**Om milieuredenen moet er ook voor worden gezorgd dat de grond weinig of bij voorkeur geen turf bevat.
  • Bij vorstvrij weer kunnen de planten nu buiten worden gezet. Kies eerst een plek die beschut is tegen wind en direct zonlicht, zodat de verse scheuten niet worden beschadigd.
Menu