Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Zomerbloemen buiten zaaien

Zomerbloemen buiten zaaienZomerbloemen buiten zaaien

Veel zomerbloemen kiemen betrouwbaar, zelfs bij lage temperaturen, en kunnen daarom direct buiten worden gezaaid. Ze zullen dan later bloeien dan binnenshuis gekweekte planten, maar ze zijn gewoonlijk krachtiger en bloeien overvloediger en langduriger. Geschikt voor vroege uitzaai in de volle grond zijn bijvoorbeeld cosmea, Californische klaproos, zonnebloem, aster, zinnia, nasturtium, maagdenhaar, strobloem, goudsbloem of voedererwt.

Nodig:

  1. Zaden: gezonde, kiemkrachtige zaden van zomerbloemen, geschikt om te zaaien in april.
  2. Gereedschap: cultivator, handeg, rolcultivator of zaaitand, kleine hark indien nodig, hark.
  3. Toebehoren: Opvangbak voor onkruid en stenen.

Instructies

  • Kies de gewenste locatie. De snelgroeiende zomerbloeiers zijn geschikt voor het aanleggen van een eigen bloembed, maar bijvoorbeeld ook om direct in de gaten van het vaste plantenbed te zaaien - waar nu eindelijk duidelijk wordt of planten het in de winter hebben laten afweten. De meeste soorten hebben een voedselrijke, maar niet vers bemeste grond nodig. In de regel voldoet een normale tuingrond die in maart is klaargemaakt voor het komende seizoen, aan deze eisen.
  • Bewerk de grond goed voordat u gaat zaaien met een cultivator, handeg, rolcultivator ("tuinwezel") of zaaitand, verwijder onkruid en stenen. Als u in de gaten van een bestaande beplanting zaait (zie hierboven), kies dan een hark met een kleine kop en werk voorzichtig om het wortelstelsel van naburige planten niet te beschadigen.
  • Vervolgens gebruikt u een hark voor een fijne verkruimeling, om het zaaibed optimaal voor te bereiden.
  • Zaai zo gelijkmatig mogelijk in rijen of in kleine plukjes. Gericht zaaien werkt goed als het zaad wordt verspreid door zachtjes op de zak te tikken.
  • Zodra de zaden zijn ontkiemd en de jonge planten gemakkelijk herkenbaar zijn, is het meestal nog nodig ze te scheiden, zodat de planten voldoende afstand tot elkaar hebben, zich krachtig en bossig kunnen ontwikkelen en niet hoeven te concurreren om ruimte, licht en voedingsstoffen. Tijdens dit zogenaamde trekken - een handige wiedmachine met een klein mesje is hier bijvoorbeeld geschikt voor - trekt u de zwakkere of beschadigde planten die te dicht op elkaar staan eruit. Ze kunnen als een organische massa op het bed blijven liggen en snel vergaan.
  • Maak, indien mogelijk, de vrije ruimte tussen de zaadrijen bedekt met een dun laagje mulch (bijv. maaisel). Dit bespaart veel werk (wieden en water geven) en bevordert de plantengroei aanzienlijk doordat de bovengrond warm en vochtig blijft.
Trek door de grond, verwijder onkruid en stenenTrek door de grond, verwijder onkruid en stenen

Trek door de grond, verwijder onkruid en stenen

Egaliseer de grond en bereid hem voor op het zaaienEgaliseer de grond en bereid hem voor op het zaaien

Egaliseer de grond en bereid hem voor op het zaaien

Opkomend zaadOpkomend zaad

Opkomend zaad

Andere onderwerpen

Eenjarige zomerbloemen kweken op de vensterbankEenjarige zomerbloemen kweken op de vensterbank

Levkojen, zinnia's, leeuwenbekjes, baardanjers en andere zomerbloemen die van tevoren worden gekweekt, zullen in mei al in bloei staan. Een lichte vensterbank in de flat is geschikt om te zaaien.

Ontdek nu
Laatste inzaai van eenjarige zomerbloemenLaatste inzaai van eenjarige zomerbloemen

Zolang de vlierbes in bloei staat, kunnen snelgroeiende zomerbloeiers als goudsbloem, Oost-Indische kers, maagdenhaar, wikke of dotterbloem deze maand nog worden gezaaid. Deze planten ontkiemen zeer snel en bloeien al na zes tot acht weken.

Ontdek nu
Afzonderlijke tweejarige bloemenAfzonderlijke tweejarige bloemen

De tweejarigen die enkele weken geleden zijn gezaaid, zoals teunisbloem, gulden viooltje, baardanjer, vingerhoedskruid, klokjesbloem, viooltje, vergeet-mij-nietje of stokroos, staan nu te dicht op elkaar in de zaaibak en moeten worden uitgezocht (verspenen).

Ontdek nu
Menu