Niewsbrief

Tuinjaar

Walnoten oogsten en bewaren

De oogsttijd voor walnoten is van half september tot eind oktober. De noten zijn rijp wanneer ze van de boom vallen en hun dop openbarst; goed gedroogd en op de juiste manier bewaard, kunnen ze dan vele maanden worden bewaard.

Hulpmiddelen:
Accessoires: verzamelpotten en bewaarcontainers, huishoudhandschoenen, platte dozen, zeven, roosters, jute, oude handdoeken of iets dergelijks om te drogen, zakken, netten of geschikte bewaarcontainers om te bewaren.

Instructies

 • Laat de noten zo lang mogelijk aan de boom; vroege vorst kan geen kwaad. Sla ze niet van de boom, maar wacht tot ze vanzelf op de grond vallen. Pas dan is het zeker dat de noten volledig rijp zijn (ook te herkennen aan het kraken, verschrompelen en zwart worden van de zachte buitenste schil) en dus hun volle smaak hebben ontwikkeld en lang bewaard kunnen worden. Rijpe walnoten zijn erg gezond door hun hoge gehalte aan vitamine C en omega-3 vetzuren.
 • Vang de afgevallen noten zo mogelijk elke dag op, zodat ze niet gaan rotten of schimmelen in het - eventueel - vochtige gras. Het is praktisch om het gras onder de notenboom voor deze tijd kort te houden.
 • Alleen gezonde noten rapen. Af en toe worden walnoten aangetast door rupsen. Dit is de fruitmot, die onder bepaalde omstandigheden ook andere fruitsoorten aanvalt. De aantasting door de walnootvlieg is nu een ernstiger probleem. De larven veroorzaken rotting van het vruchtvlees, dat zwart en papperig wordt; het verlies van de oogst kan oplopen tot 80% of meer. **Verziek aangetaste en rotte of beschimmelde noten zorgvuldig en gooi ze in de organisch afvalbak om aantasting te verminderen.
 • Walnoten smaken bijzonder goed onmiddellijk na de oogst. Voordat u zeer verse noten eet, moet u de dunne witte schil verwijderen die onder de nootdop om de vrucht zit en zeer bitter smaakt. Dit is niet nodig bij gedroogde noten, omdat de schil ook de bittere stoffen verliest door de verwijdering van vocht.
 • Schoon en droog noten bestemd voor opslag zorgvuldig.

Walnoten zijn rijp als de groene schil openbarst

Raap de afgevallen noten op; sorteer rotte en zieke noten uit.

Verwijder voorzichtig en volledig de groene schil alvorens te drogen

 • Verwijder de zachte (groene) buitenste schalen volledig om besmetting door schimmel tijdens de latere opslag te voorkomen. Niet afspoelen – hierdoor kunnen vocht en schimmelsporen in de noot dringen, wat tot vroegtijdig bederf kan leiden –, maar "pellen" met de handen en de resten verwijderen met een grove borstel. Draag (huishoud)handschoenen om te voorkomen dat het looizuur dat in de dop zit, uw vingers bruin kleurt.
 • Droog de noten goed af. Spreid ze in een enkele laag uit in platte dozen, op zeven, roosters, jute of zelfs een oude handdoek en** of leg ze op een droge, warme (20-25 °C), luchtige plaats. De droogtemperatuur mag niet hoger zijn dan 30 °C, anders zouden de noten ranzig kunnen worden.
 • Als de noten buiten te drogen worden gelegd, haal ze dan 's nachts naar binnen en haal ze de volgende dag pas weg als de ochtendnevel is opgetrokken.
 • Droog snel, anders worden de pitten zwart of bedekt met een laagje schimmel. Het is het beste om de noten meermaals per dag te mengen en te draaien, zodat ze van alle kanten lucht krijgen. De noten zijn voldoende droog wanneer zij ongeveer 50% van hun gewicht hebben verloren en de resterende doppen (die tijdens de opslag kunnen beschimmelen) zijn afgevallen. Dit duurt tussen drie en zes weken, afhankelijk van het weer.
 • De droge noten worden het best hangend in zakken en netten bewaard om een gelijkmatige ventilatie te garanderen. De opslagplaats mag geen te hoge vochtigheid hebben, anders is schimmelgroei ook mogelijk.
 • Walnoten kunnen ook worden ingevroren. Open hiervoor de noten, leg de pitten op een bakplaat, laat goed drogen, verpak luchtdicht en vries in.

Droog de noten in een enkele laag, bijvoorbeeld in platte dozen.

Zo snel mogelijk drogen, anders is er kans op schimmel.

Bewaar de droge noten in zakjes