Niewsbrief

Tuinjaar

Het opzetten van een egelhuis

In de tuin is de egel een belangrijke helper in de strijd tegen slakken. Hij heeft een plek nodig om te overwinteren die beschermd is tegen het weer, stil en ongestoord is. Grote stapels bladeren, gemengd met wat takken en kreupelhout, in een rustig hoekje van de tuin aan de rand van het perceel zijn ideaal. Indien er geen plaats is voor zo'n natuurlijke schuilplaats, moet tijdig een geschikt winterverblijf (egelhuis) worden ingericht.

U heeft nodig:
Accessoires: egelhuisje/ egelhol, nestmateriaal (stro, droge bladeren).

Instructies

  • Plaats het egelhuisje in de vroege herfst op een schaduwrijke, verborgen, rustige plek onder struiken of een heg in de tuin omdat de dieren dan beginnen met het voorbereiden van hun winterverblijf of het zoeken naar een winterverblijf.
  • Afgezien van de ingang, weg van het weer, is dit meestal op het zuidoosten.
  • Vul de slaapplaats met geschikt nestmateriaal (haverstro, droge herfstbladeren). Laat bovendien herfstbladeren in de buurt liggen, zodat de egel ze naar eigen behoefte kan gebruiken.
  • Controleer niet of een egel is "ingetrokken"; dit zou het dier verstoren of wegjagen. Om te controleren of het huisje is geaccepteerd, kan een klein takje voor de ingang worden gelegd, dat de egel bij het in- en uitrennen opzij moet schuiven.
  • Jonge egels zijn vaak tot november onderweg om vetreserves op te bouwen. Om ze te "ondersteunen", kunnen ze gedurende deze tijd gevoerd worden met kattenvoer, speciaal egelvoer of fruit.
  • Volgend voorjaar het verlaten huis grondig schoonmaken.
  • Zorg er in het algemeen voor dat de egels überhaupt in de tuin kunnen komen (je eigen tuin, maar ook tuinen van buren). Als tuinen rondom omheind zijn, laat dan op twee of drie plaatsen een kleine doorgang boven de grond vrij zodat de egels vrij toegang hebben. Zelfs de meest egelvriendelijke tuin heeft geen zin als de egels er niet in kunnen.

Veeg stapels bladeren op als natuurlijke overwinteringsplaats voor egels

... of stapels rijshout

U kunt ook een kant-en-klaar egelhuisje neerzetten