Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Regelmatig wieden en de grond losmaken

Regelmatig wieden en de grond losmakenRegelmatig wieden en de grond losmaken

Vanaf de eerste dagen van mei is een regelmatige verzorging van de bodem een van de belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maanden.

Nodig:

  1. Gereedschap: vlakfrees, (rol)cultivator, hark, pendelschoffel of hark voor het losmaken van de oppervlaktegrond, eventueel schop en transportbak voor het verspreiden van mulchmateriaal.
  2. Accessoires: opvangbak voor groter onkruid, mulchfolie of mulchmateriaal (gemaaid gazon, houtsnippers, krantenpapier), werkhandschoenen.

Instructies

  • Trek de bovengrond door en maak hem oppervlakkig los met een platte frees, hark, (rol)cultivator of hark. Enerzijds zorgt dit voor een goede beluchting van de bodem en helpt het de bodemvochtigheid vast te houden, aangezien het de verticaal lopende capillaire buizen in de bodem - waarin water uit diepere lagen opstijgt - aan het bodemoppervlak onderbreekt en zo voorkomt dat het water daar ongebruikt verdampt.
  • De beste tijd om dit te doen is als de grond oppervlakkig is opgedroogd na een regenbui of watergift, en dit - als het de komende weken warm wordt - bij voorkeur 's avonds.
  • Wanneer u de grond losmaakt, verwijdert u tegelijkertijd opkomend onkruid. Bij droog weer is het voldoende het onkruid uit de grond te schoffelen of de wortels ervan te ondergraven - met een platte schoffel of een pendelschoffel - en het dan op het bed te laten staan. Ze drogen daar zeer snel uit, worden afgebroken en het organisch materiaal wordt terug in de bodem gebracht.
  • Op zijn laatst onkruid verwijderen wanneer het de groei van (gewenste) planten belemmert of voordat het zaadrijp is - en zich dan massaal zou vermeerderen. Onkruid is meestal zeer vitaal en snelgroeiend en vormt een aanzienlijke concurrentie om water, voedingsstoffen en ruimte voor bijvoorbeeld jonge groenteplanten.
  • Mulch open bedden als alternatief voor het regelmatig schoffelen en losmaken van de grond. Een permanente mulchbedekking helpt ook de bodemvochtigheid op peil te houden en onderdrukt tegelijk de groei van onkruid op het terrein. Tijdens de zomer is het raadzaam om het maaisel van het gazon, dat toch al regelmatig wordt geproduceerd, te mulchen.
Maak de grond losMaak de grond los

Gebruik in dichtbegroeide bedden gereedschap met smalle kop

WiedenWieden

... of klein handgereedschap

Maak de grond losMaak de grond los

Maak in grotere bedden de grond los met een cultivator