Niewsbrief

Tuinjaar

Plant dahlia's

Vanaf half mei kunnen de vorstgevoelige dahlia's veilig buiten worden geplant. Ze geven de voorkeur aan een diep losgemaakt, goed bemest perk, want als zogenaamde zware groeiers die in korte tijd veel bladmassa vormen, hebben dahlia's voldoende voedingsstoffen nodig.

Het is nodig:

 1. Planten: gezonde dahliaknollen van eigen overwintering of nieuw gekocht in het voorjaar.
 2. Gereedschap: zaaitand of -vork, schop, kar, scherp mes, plantgereedschap (afhankelijk van de knolgrootte, planttroffel, schoffel of spade).
 3. Accessoires: slakkenbeschermers (afrasteringen voor hele bedden of voor afzonderlijke planten), etiketten, compost of verrotte mest, werkhandschoenen.

Instructies

 • Voor het planten de knollen zorgvuldig ontdoen van grondresten en controleren op rot of andere overwinteringsschade. Gebruik alleen knollen met een stevige en gezonde wortelhals, want alleen daar zal de dahlia opnieuw uitlopen.
 • Grote knollen kunnen met een scherp mes worden gedeeld om de plant te vergroten. Zorg ervoor dat er altijd een stukje van de wortelhals op elk deel blijft. Label elke nieuwe knol onmiddellijk met de juiste rasnaam.
 • Voeg de grond goed met compost of verrotte mest en maak hem diep los met een zeugtand of vork zodat hij goed doorlaatbaar is en rijk aan humus.
 • Kies een vrije en zonnige standplaats, die niet voor heggen, onder bomen of te dicht bij andere planten mag liggen. Houd, afhankelijk van het ras, een plantafstand tussen 50 en 100 cm aan. Dahlia's hebben een plaats nodig die alleen zij verdienen; als ze te dicht bij andere planten staan, zullen ze niet goed bloeien of achteruitgaan. Maar als u hiermee rekening houdt, zullen dahlia's zelfs in zeer slechte en regenachtige zomers bloeien.
 • Maak het plantgat zo dat de knol - met de wortelhals naar boven - er losjes in past en kan worden afgedekt met 5 tot 10 cm grond.
 • Dahlia's behoren tot de meest populaire "voedselplanten" van naaktslakken, bescherm de verse scheuten dus tegen het eten, bijvoorbeeld met een slakkenafrastering rond het hele bed of voor afzonderlijke planten.

Controleer de knollen op beschadigingen voor het planten

Verdeel grotere knollen met een scherp mes

Plant in goed losgemaakte grond

Onderhoudsmaatregelen in het verdere verloop van het jaar

 • Verwijder de verwelkte bloemen regelmatig en tijdig**. Enerzijds stimuleert dit de vorming van nieuwe bloemen en anderzijds voorkomt het dat de bloemblaadjes gaan druipen (en dat het loof aan elkaar gaat kleven).
 • Vanaf een hoogte van ongeveer 60 cm bindt u de grootbloemige rassen op, zodat de soms zeer zware bloemen niet buigen en de stengels niet uit elkaar vallen.
 • Behandel de grond (bijvoorbeeld voor het wieden) met een platte kniptang, hark of hark slechts ondiep om de knollen en ondiep lopende wortels niet te beschadigen.
 • Afhankelijk van het nutriëntengehalte van de grond meermaals vloeibare meststof toedienen. Netelmest die met een gieter wordt opgebracht, is zeer geschikt.

Andere onderwerpen

Dahlia's bloeien uitbundig in de zomer en de herfst - en nog meer als ze regelmatig worden gesnoeid. In plaats van zaden vormt de plant dan nieuwe knoppen en de bloei gaat onverminderd door tot de eerste nachtvorst.

Ontdek nu

De eerste vriesnachten maken een einde aan de dahliabloei van dit jaar en geven aan dat het nu tijd is om de knollen op te graven en vorstvrij te overwinteren.

Ontdek nu