Niewsbrief

Tuinjaar

Plantensoppen maken

Plantensoppen makenPlantensoppen maken

Zelfgemaakte plantensauzen en -bouillons zijn een goedkope, maar zeer doeltreffende en zuiver plantaardige meststof. Door hun hoge stikstof- en kaliumgehalte zijn ze altijd nuttig wanneer u een sterke groeispurt wilt bereiken of wanneer u groenten met een hoge opbrengst zoals tomaten, rabarber of kool moet voederen.

Nodig:

 1. Planten: vers geoogste en gehakte kruiden, afhankelijk van de geplande toepassing van de drijfmest.
 2. Gereedschap: schaar of sikkel om de kruiden te oogsten.
 3. Accessoires: Vaten, emmers en potten voor de bereiding van de vloeibare mest (van plastic, hout of aardewerk), bijpassend afdekrooster, bijpassend deksel, opvangvat voor het oogsten van de kruiden, houten stok om te roeren, steenmeel, indien nodig kant-en-klaar vloeibaar mestextract, handschoenen ter bescherming tegen brandnetelbladeren, gieter met afneembare sproeikop, trechter en zeef voor het aanvullen van de vloeibare mest.

Instructies (aan de hand van het voorbeeld van een vloeibare netelmest)

 • Zorg voor geschikte containers. Vaten en emmers van kunststof of hout en aardewerken potten zijn geschikt voor de bereiding van vloeibare mest. Metalen recipiënten zijn ongeschikt, omdat de slurry tijdens de gisting voor de planten schadelijke stoffen uit het materiaal zou kunnen oplossen. Plaats later een rooster of iets dergelijks over de opening, dat voorkomt dat dieren in de bakken vallen, maar zorgt tegelijkertijd voor een goede luchtcirculatie.
 • Snijd de brandnetels, hak ze grof en gebruik ze onmiddellijk. Het kruid (bladeren en stengels) kan worden gebruikt vanaf het ontluiken in het voorjaar tot de zaadzetting in de zomer; daarna neemt het gehalte aan heilzame bestanddelen sterk af.
 • Vul de bak ongeveer tot de helft met plantmassa en vul aan met regenwater of goed stagnerend leidingwater tot ongeveer 10 cm onder de rand. (Op een zonnige plaats komt het gistingsproces dan vrij snel op gang; om voor voldoende zuurstoftoevoer te zorgen, moet zo mogelijk eenmaal per dag krachtig worden geroerd.
 • Als de geur die tijdens de gisting wordt geproduceerd te sterk is, toevoeging van een handvol steenmeel.
 • De gier is gebruiksklaar wanneer hij niet meer schuimt en een bruine kleur heeft gekregen. Dit is het geval na twee tot drie weken, afhankelijk van het weer; sluit de container dan af met een deksel. (De slurry is houdbaar tot het einde van het tuinseizoen. Maak de containers volledig leeg en verspreid de resten over de compost of onder bessenstruiken).
 • Verdun de vloeibare mest met water vóór gebruik, want een te geconcentreerde mestoplossing kan tamelijk schadelijk zijn en leiden tot zogenaamde verbranding (droogteschade door geremde wateropname) bij de planten. Verdun in de regel in een verhouding van 1:10; voor planten die minder voedingsstoffen nodig hebben, is een verdunning van 1:20 geschikter.
 • Voor "normale" bemesting via de grond spuit de drijfmest rechtstreeks in de wortelzone van de planten met een gieter zonder sproeier. Indien het wordt gebruikt voor bladbemesting (toediening rechtstreeks op de bladeren en scheuten), is een bus met een douchekop noodzakelijk. Zeef de drijfmest wanneer u hem in de kan giet, zodat de gietgaten niet verstopt raken.
 • Voor tuiniers die slechts over een kleine oppervlakte beschikken, eventueel met direct aangrenzende buurpercelen, of die exclusief tuinieren in plaats van op een balkon of terras, zijn klare, sterk geconcentreerde extracten geschikt, die alleen met water moeten worden verdund. Er zijn dan geen grote containers nodig en er is nauwelijks stankoverlast om u zorgen over te maken.
Smeerwortel oogstenSmeerwortel oogsten

Smeerwortel oogsten

Bereid vloeibare mest voor in plastic vatenBereid vloeibare mest voor in plastic vaten

Bereid vloeibare mest voor in plastic vaten

AkkerpaardenstaartAkkerpaardenstaart

Akkerpaardenstaart

Geschikte kruiden voor mestverwerking en hun werking

 • Brandnetel: Vanwege het hoge stikstofgehalte wordt vloeibare mest van brandnetels in de eerste plaats gebruikt voor bemesting; het verhoogt ook de weerstand van de plant en heeft, wanneer het rechtstreeks op de bladeren en scheuten wordt aangebracht, ook een insectenwerende werking.
 • Bonecress: Deze plant wordt voor dezelfde doeleinden gebruikt als brandnetel en bevat zowel kalium als stikstof.
 • Farmer's horsetail: Spuitbouillons van deze plant hebben een preventieve werking tegen schimmelziekten vanwege het hoge kiezelzuurgehalte. Ze versterken de bladeren van de behandelde plant en bemoeilijken zo de infectie.
 • Landbouwkruid: Bouillons en jus gemaakt van het kruid van de wormvaren en de varens zijn bijzonder effectief tegen schildluis, wolluis en bloedluis. Varens bevatten ook grote hoeveelheden kalium voor bemesting.
 • Regenvaren: De plant is over het algemeen werkzaam tegen ongedierte, bijvoorbeeld aardbei- en braammijten, frambozenkevers, aardbeibloesemboorder of bladwespen.
 • Wormhout: Deze plant heeft ook een plaagwerende werking, afhankelijk van de toepassingstijd en de verdunning tegen bladluizen, rupsen, mieren, fruitmotten of braammijten.
 • Brennnessel- en smeerwortelbladeren zijn ook goed als mulchmateriaal - ze worden fijngehakt en op de losse grond gestrooid als ze droog zijn. Smeerwortel, rijk aan mineralen, is bijzonder geschikt voor tomaten, brandnetelbladeren zijn goed "regenwormenvoedsel" en bevorderen dus (indirect) de kwaliteit van de grond.