Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Zet een bad en waterbak neer voor de vogels

Zet een bad en waterbak neer voor de vogelsZet een bad en waterbak neer voor de vogels

Onze inheemse zangvogels behoren tot de ijverigste helpers in de tuin als het gaat om de bestrijding van ongedierte zoals bladluizen en andere insecten, rupsen of maden. Alleen al daarom zijn het welkome tuinbewoners die moeten worden beschermd en aangemoedigd. In de zomermaanden is een van de belangrijkste maatregelen het plaatsen van vogelbaden en drinkbakken.

Nodig:
Gereedschap en toebehoren: Vogelbad of vogelbad (met of zonder voet, voor staand of hangend), eventueel ondiepe schalen of platen, zo mogelijk van vorstbestendig materiaal, zo nodig stevige spijker of haak om op te hangen, wortelborstel om schoon te maken, zo nodig fijn zand.

Instructies

  • Vogels hebben water nodig om te drinken en om hun veren te reinigen. Als er geen permanente drinkplaats (vijver) in de tuin is, zet dan een ondiepe bak neer die constant met vers water wordt gevuld.
  • Ververs indien mogelijk dagelijks het water en verwijder eventuele onzuiverheden door de bak schoon te spoelen en af te vegen. In stilstaand, vervuild water bestaat het risico dat parasieten zoals salmonella of trichomonaden zich vermenigvuldigen, wat een dodelijke bedreiging voor de vogels vormt. Gebruik ook afwisselend twee waterbakjes; als één drinkbakje 24 uur droog staat (bij voorkeur in de zon), zijn de parasieten gestorven.
  • Om het hanteren te vergemakkelijken, gebruik vrij ondiepe, niet te zware of logge vaten met bij voorkeur een geglazuurd, gemakkelijk schoon te maken oppervlak. Geschikte vogelbadjes zijn in de winkel verkrijgbaar, maar soepborden of grotere onderzetters zijn ook geschikt.
  • Aangezien het vaak nodig is om bijna het hele jaar door voor open water te zorgen, moet een bak van vorstbestendig materiaal worden gekozen.
  • Als er katten in de tuin zijn, plaats het vogelbad dan op een goed zichtbare plaats, niet in de onmiddellijke nabijheid van struiken. De katten mogen niet onopgemerkt kunnen binnensluipen. Het is nog beter om de schaal op een standaard van ongeveer anderhalve meter hoog te bevestigen of een model te kiezen dat kan worden opgehangen - wat ook het meest geschikt is voor het balkon of het terras.
  • Om van parasieten af te komen, houden veel vogels er ook van om te baden in het zand. Als er geen dergelijke plaats in de tuin is, zet dan een zandbad op in een ondiepe, iets grotere kom.

Andere onderwerpen

Vogels voerenVogels voeren

Als de wilde vogels die in dit land overwinteren bij vorst en sneeuw niet voldoende voedsel vinden, of als u de vogels in uw eigen tuin wilt observeren, is bijvoederen aan te bevelen. Het is belangrijk te zorgen voor de nodige hygiëne om de overdracht van ziekteverwekkers te voorkomen en de voedingsgewoonten van de verschillende soorten te kennen.

Ontdek nu
Ophangen en schoonmaken van vogelnestkastjesOphangen en schoonmaken van vogelnestkastjes

Voordat de eerste vogels in de tuin gaan nestelen en broeden, moeten uiterlijk halverwege de maand nieuwe nestkastjes worden opgehangen, of moeten de reeds aanwezige kastjes worden schoongemaakt. De vestiging van veel inheemse zangvogels in de eigen tuin is - afgezien van het plezier van het observeren en zingen - van groot nut, omdat zij belangrijke helpers zijn bij de bestrijding van ongedierte: Mezen, mussen, roodborstjes en vinken vangen grote hoeveelheden bladluizen en andere insecten, rupsen, maden en andere larven, vooral om hun jongen te voeden.

Ontdek nu