Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Ophangen en schoonmaken van vogelnestkastjes

Ophangen en schoonmaken van vogelnestkastjesOphangen en schoonmaken van vogelnestkastjes

Voordat de eerste vogels in de tuin gaan nestelen en broeden, moeten uiterlijk half februari nieuwe nestkastjes worden opgehangen, of moeten de reeds aanwezige kastjes worden schoongemaakt. De vestiging van veel inheemse zangvogels in de eigen tuin is - afgezien van het plezier van het observeren en zingen - van groot nut, omdat zij belangrijke helpers zijn bij de bestrijding van ongedierte: Mezen, mussen, roodborstjes en vinken vangen grote hoeveelheden bladluizen en andere insecten, rupsen, maden en andere larven, vooral om hun jongen te voeden.

Nodig:
Gereedschap en toebehoren: Nestkastjes in verschillende uitvoeringen, ladder, bevestigingsmateriaal (draad, spijkers, touw), hamer en tang indien nodig, grove wortelborstel, emmer heet water. Draadkraag voor kattenafweer.

Instructies

Verwijder het oude nest na de eerste zware vorstVerwijder het oude nest na de eerste zware vorst
 • Hang verschillende soorten nestkastjes op, rekening houdend met de verschillende nestgewoonten van vogels.
 • Voor vogels die in holtes nestelen, zoals mezen, mussen of boomklevers, installeert u een gesloten kastje met een klein invlieggat. Hang het nestkastje in bomen op een hoogte van twee tot drie meter en zorg ervoor dat de boom op dit punt niet te dicht vertakt is, zodat de vogels een vrije vluchtweg hebben. De grootte van het invlieggat kan van invloed zijn op welke vogel erin gaat: pimpelmezen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een diameter van 28 mm, terwijl koolmezen en boomklevers de voorkeur geven aan 33 mm.
 • Semi-hol nestelende vogels zoals roodstaarten, roodborstjes of grauwe vliegenvangers hebben een nesthulp nodig die aan de voorkant open is. Deze kan ook worden opgehangen aan de muur van het huis, de garage of een schuur.
 • Voor winterkoninkjes ontworpen halve holen of speciale "winterballen" kunnen in dichte struiken of klimplanten worden opgehangen op een hoogte van ongeveer een meter.
 • Zorg ervoor dat de kastjes buiten bereik van katten of marters zijn of neem in geval van twijfel passende beschermingsmaatregelen. Zo helpt een draadkraag met uitstekende punten die rond de boomstam wordt geplaatst tegen katten, omdat hij voorkomt dat ze in de boomkruin klimmen.
 • Richt het vogelhuisje zo uit dat het tegen de hoofdwindrichting in hangt - de optimale oriëntatie is naar het zuidoosten. Zo wordt zoveel mogelijk voorkomen dat wind, regen en sneeuw het kastje binnendringen.
 • Om schade aan de boom te voorkomen, bevestig de dozen indien mogelijk met een draadbeugel. Deze kan bovendien door een stuk tuinslang worden getrokken, zodat hij niet in de schors snijdt.
 • Wacht op het juiste moment om de nestkastjes schoon te maken: Sommige vogels beginnen heel vroeg met broeden, maar tegelijkertijd bestaat het risico dat dieren (bijvoorbeeld slaapmuizen) worden gestoord die het nestkastje als overwinteringsplaats gebruiken. Een goed tijdstip is begin of midden februari of in de nazomer, wanneer ook de jongen van een eventueel tweede broedsel zijn uitgevlogen.
 • Voor het schoonmaken Gebruik geen chemicaliën of ontsmettingsmiddelen Het is voldoende om de doos uit te vegen en schoon te maken met heet water. De binnenkant van de doos moet daarna goed drogen.

Verdere maatregelen ter bescherming van vogels in de tuin

 • Beheer de tuin op een natuurlijke manier en creëer natuurlijke nestplaatsen door heggen en struiken te planten.
 • Zet in de zomer een (kat-proof) drink- en badgelegenheid op.
 • Snoei planten die in de herfst zaad hebben gezet niet af, maar laat ze de hele winter staan als natuurlijke voedselbron.
 • Plant wilde fruitstruiken waarvan de vruchten in de herfst en de winter bijdragen tot het voederen van de vogels.
 • In strenge winters, geef extra voedsel.

Andere onderwerpen

Zet een bad en waterbak neer voor de vogelsZet een bad en waterbak neer voor de vogels

Onze inheemse zangvogels behoren tot de ijverigste helpers in de tuin als het gaat om de bestrijding van ongedierte zoals bladluizen en andere insecten, rupsen of maden. Alleen al daarom zijn het welkome tuinbewoners die moeten worden beschermd en aangemoedigd. In de zomermaanden is een van de belangrijkste maatregelen het plaatsen van vogelbaden en drinkbakken.

Ontdek nu
Vogels voerenVogels voeren

Als de wilde vogels die in dit land overwinteren bij vorst en sneeuw niet voldoende voedsel vinden, of als u de vogels in uw eigen tuin wilt observeren, is bijvoederen aan te bevelen. Het is belangrijk te zorgen voor de nodige hygiëne om de overdracht van ziekteverwekkers te voorkomen en de voedingsgewoonten van de verschillende soorten te kennen.

Ontdek nu