Niewsbrief

Tuinjaar

Wintersnoei van fruitbomen

Wintersnoei van fruitbomenWintersnoei van fruitbomen

November is de tijd voor de wintersnoei van de meeste fruitbomen. Het voordeel van deze snoeidatum is dat de kroonstructuur in ongebladerde toestand veel beter kan worden beoordeeld dan in de zomer het geval is. Bij vorstvrij weer kunnen oudere bomen worden uitgedund of verjongd en kunnen jongere bomen worden gesnoeid of opgeleid.

Gereedschap nodig:

 1. Gereedschap: scherp en schoon snoeigereedschap (afhankelijk van de grootte van de plant en de dikte van de takken: aambeeld- of omloopsnoeischaar met korte of lange steel; vrij kleine zaag die ook in dichtbegroeide kronen kan worden geleid), scherp mes voor het gladstrijken van wondranden, ladder.
 2. Accessoires: draadmand om woelmuizen te weren, goed passende, warme werkhandschoenen, bakje voor stekken, verdere specialistische lectuur over het snoeien van fruitbomen.

Algemene aspecten en adviezen betreffende het snoeien van fruitbomen

Verwijder dikkere takken met een scherpe boomzaagVerwijder dikkere takken met een scherpe boomzaag
 • Over het algemeen worden fruitbomen gesnoeid om een evenwicht te scheppen tussen vruchtvorming en scheutgroei en om de vitaliteit en vruchtbaarheid van de houtige gewassen te behouden.
 • Het uitdunnen van de kroon heeft nog twee andere voordelen: doordat het hout in een open kroon na regenval beter kan drogen, wordt de kans op schimmelinfecties kleiner. Bovendien bevordert een grotere lichtinval in de kroon de kleur, de smaak en het vitaminegehalte van de vruchten.
 • Hoe meer de boom wordt gesnoeid, hoe krachtiger hij weer uitloopt. Dit gaat echter ten koste van de bloem- en vruchtvorming, omdat de boom meer nieuwe scheuten en bladeren aanmaakt.
 • Hoe sterker een fruitboom wordt, hoe later hij moet worden gesnoeid, aangezien een late snoeidatum de groei afremt en de vorming van vruchtbare korte scheuten bevordert. Zwak groeiende bomen (bv. spilbomen) kunnen daarom het best in de late herfst worden gesnoeid, terwijl sterk groeiende bomen beter in het voorjaar kunnen worden gesnoeid.
 • Appels, peren en andere pitvruchtensoorten kunnen het hele jaar door worden gesnoeid. In de winter snoeien is voordelig, omdat de takstructuur van de kroon dan beter te zien is. (Steenvruchten zoals kersen of pruimen moeten na de oogst in blad worden gesnoeid; bij veel steenvruchtensoorten is jaarlijkse snoei niet nodig).
 • Snoei niet bij temperaturen onder -5 °C; het hout is dan vrij bros en geneest slecht.
 • Werk alleen met scherp en schoon gereedschap.
 • Verwijder afgeknipte takken volledig en laat geen stronken achter, anders zullen zich op die plaatsen nieuwe scheuten vormen.

Welke takken worden afgeknipt of volledig verwijderd?

Knip dunnere takken met een aambeeldschaarKnip dunnere takken met een aambeeldschaar
 • Dode of beschadigde takken.
 • Takken die tegen elkaar aan schuren of elkaar kruisen en elkaar dus kunnen verwonden.
 • Struiken die verticaal groeien (waterscheuten); ze dragen zeer weinig vruchten. Een hoek van ongeveer 35° is optimaal.
 • Takken die naar binnen groeien of te dicht opeen groeien; zij hinderen andere takken en brengen weinig tot geen bloemen of vruchten voort.
 • Branches die parallel aan elkaar groeien, met elkaar concurreren en elkaars licht en ruimte in beslag nemen. Verwijder een van de twee scheuten volledig in een vroeg stadium.
 • Zodra een tak vertakt, verwijder dan in een vroeg stadium een van de twee takken die ontstaan. Er mogen geen vertakkingen ontstaan, want regenwater verzamelt zich hier en vormt een ideale voedingsbodem voor rotschimmels.
 • Takken die bastziekten vertonen moeten tot 30 cm in het gezonde hout worden teruggesnoeid voor een volledige bestrijding. Verwijder ook zogenaamde fruitmummies (d.w.z. gedroogde vruchten van het vorige jaar), bladeren met rupsennesten en door meeldauw aangetaste scheutuiteinden.
 • Als algemene regel geldt dat hoe meer sneden er voorkomen, hoe meer wonden de boom heeft. Het is beter de takken direct aan de basis (dus volledig) te verwijderen, dan afzonderlijke takken te blijven afknippen.
 • Als de snee aan de rand gerafeld of uitgescheurd is, snijd de zogenaamde wondrand dan schoon en glad met een scherp mes - dit bevordert een snelle wondgenezing.

De verschillende fasen van het snoeien van fruitbomen (met een appelboom als voorbeeld):

1. De plant snoeien

Het wordt onmiddellijk voor of na het planten gedaan. Goede kwekerijen leveren meestal al gesnoeide bomen die klaar zijn om te worden geplant.

 • Verwijder de steil opstaande zijtakken die met de centrale scheut concurreren om de positie van hoofdscheut.
 • Kort de centrale scheut en de resterende zijscheuten iets in, zodat ze zich beter vertakken.
 • Bind na het planten alle te steil staande zijtakken – de toekomstige leidende takken – horizontaal af. Deze maatregel remt te sterke scheuten en bevordert de vorming van korte zijtakken met bloemknoppen waaruit zich later de vruchten zullen vormen. Zorg ervoor dat u de takken niet te veel insnoert en gebruik zacht, rekbaar bindmateriaal zoals kokostouw of speciale buisvormige tape uit het tuincentrum.

2. De bovenbouw snede

Aan het einde van het eerste groei-jaar is snoeien noodzakelijk. Deze opbouwsnoei moet ertoe leiden dat de boom zich goed vertakt en de gewenste spilvormige kroon vormt.

 • Snoei de steil omhoog groeiende zijtakken en lange, onvertakte scheuten, om de vorming van vruchtdragende takken te bevorderen.
 • Verwijder alle takken die te ver naar beneden leunen, tegen andere takken aanschuren of in de kroon groeien.
 • Als er slechts licht of helemaal niet wordt gesnoeid, zal de boom aanvankelijk meer vruchten dragen. Aangezien de vruchtzetting echter ten koste gaat van de scheutgroei, zal een boom die niet regelmatig wordt gesnoeid, steeds minder jonge twijgen produceren en dus voortijdig verouderen.

3. De onderhoudssnoei

Wanneer de ontwikkeling van de boomkroon is voltooid (na ongeveer vijf jaar voor struikbomen, na zes à zeven jaar voor half- en hoogstambomen), begint de fase van de onderhoudssnoei. (De bovenaan beschreven snoeiregels verwijzen naar deze snoeifase). Vanaf nu gaat het er vooral om de vruchtbaarheid van de boom in stand te houden en ervoor te zorgen dat alle vruchten voldoende zonlicht krijgen en goed kunnen rijpen.

 • Ga door met het verwijderen van de scheuten die steil omhoog en in de kroon groeien en dun de te dichte delen van de kroon uit.
 • Het oudste vruchthout brengt nu nauwelijks nog goede vruchten voort. Je herkent hem aan de sterke vertakking, en hij hangt vaak naar beneden vanwege de jaarlijkse vruchtlast. Knip daarom deze oude vruchtdragende takken terug tot een jongere, vitale zijtak.

Andere onderwerpen

Fruitbomen kappenFruitbomen kappen

Het snoeien van bomen en heggen moet uiterlijk aan het eind van de maand gebeuren, omdat dan het broedseizoen van inheemse vogelsoorten begint. Om de vogels te beschermen, moet het snoeien nu van 1 maart tot 1 oktober worden opgeschort.

Ontdek nu
Fruitbomen en bessenstruiken op ziekten controlerenFruitbomen en bessenstruiken op ziekten controleren

Veel ziekten in de boomgaard kunnen, als zij in een vroeg stadium worden ontdekt, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen worden bestreden en de verspreiding ervan in de tuin kan worden voorkomen.

Ontdek nu
Bemest fruitbomenBemest fruitbomen

Om de vruchtbaarheid van gevestigde fruitbomen in de fase van volledige opbrengst te handhaven, moeten zij om de twee jaar worden bemest. Het vroege voorjaar is de juiste tijd hiervoor.

Ontdek nu