Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Kijk wekelijks in de groente- en fruitwinkel

Kijk wekelijks in de groente- en fruitwinkelKijk wekelijks in de groente- en fruitwinkel

Groenten en fruit die in de kelder, de garage of in wiersen worden opgeslagen, moeten regelmatig op druk en rot worden gecontroleerd en zo nodig uit de opslag worden gehaald, zodat afzonderlijke aangetaste exemplaren niet de hele voorraad bederven. Ongedierte moet ook tijdig worden opgespoord en verwijderd of verdreven om te voorkomen dat het zich in de winkel verspreidt.

Uitrusting:
Accessoires: opvangbak voor beschadigd, rot of ziek fruit, muizenvallen indien nodig, thermometer.

Instructies

  • Controleer alle opgeslagen fruit (appelen, peren, kweeperen of noten) en groenten (wortelen, aardappelen, rode bieten, selderij, uien of rapen) zo spoedig mogelijk elke week op ziekten en plagen of controleer de omringende exemplaren telkens wanneer zij voor consumptie worden uitgenomen.
  • In het algemeen moeten alle beschadigde, zieke of rotte vruchten onmiddellijk uit de opslagplaats worden verwijderd, zodat zij de onbeschadigde exemplaren niet kunnen besmetten. Scheurtjes en andere verwondingen van de huid zijn ideale ingangspunten voor schimmelpathogenen zoals Monilia fruitrot. Als de symptomen mild zijn, kunnen de aangetaste vruchten nog worden gebruikt; ze moeten echter onmiddellijk worden geconsumeerd en de aangetaste delen moeten royaal worden afgesneden. Leg het afval niet op de compost, want daar kunnen de ziekteverwekkers overleven.
  • Selecteer en consumeer snel alle vruchten die tekenen van stippeling vertonen (appelen, kweeperen). De ziekte wordt veroorzaakt door een onvoldoende toevoer van calcium naar de vrucht tijdens de groei en is daarom niet besmettelijk, maar tast wel de smaak en de consistentie aan. Vooral te grote vruchten zijn gevoelig; de symptomen verschijnen meestal het eerst aan de kelkzijde: als ingevallen, bruine vlekken, vaak slechts ter grootte van een speld, op de schil en het onderliggende vruchtvlees, dat daar kurkachtig is en licht bitter smaakt. De spikkelsymptomen verschijnen vaak pas enige tijd na de oogst en worden duidelijker tijdens de opslag. Aangetaste vruchten kunnen echter zonder aarzelen worden gegeten of tot appelmoes of cake worden verwerkt; snijd daartoe de gespikkelde delen van de vruchten af.
  • Als fruit tekenen vertoont dat het door muizen is aangevreten, zorg dan voor (beter) beschermde opslag of zet vallen.
  • Lucht het fruit zo vaak mogelijk, maar alleen op vorstvrije dagen. Als het opgeslagen fruit per ongeluk aan lichte vorst is blootgesteld, mag het in deze fase niet worden aangeraakt. Verplaats het zo mogelijk samen met of met behulp van de steun naar een onverwarmde ruimte en laat het langzaam ontdooien.
Als fruit of groenten zijn verwijderd, controleer dan de resterende bouillon op beschadiging.Als fruit of groenten zijn verwijderd, controleer dan de resterende bouillon op beschadiging.

Als fruit of groenten zijn verwijderd, controleer dan de resterende bouillon op beschadiging.

Bewaar appels in ondiepe stapelsBewaar appels in ondiepe stapels

Bewaar appels in ondiepe stapels

Wikkel opslagbiet in nat zandWikkel opslagbiet in nat zand

Wikkel opslagbiet in nat zand

Hint:

Bewaar bewaarappels altijd apart van andere groenten en fruit, omdat bij deze appels het zogenaamde rijpingsgas ethyleen vrijkomt. Dit leidt tot een vermindering van de bewaarbaarheid van alle andere vruchten; wortelen die naast appelen worden bewaard, kunnen zelfs een bittere smaak krijgen.