Niewsbrief

Tuinjaar

Potplanten controleren en verzorgen in het winterkwartier

De kuip en potplanten die vorstvrij zijn overwinterd, moeten in het winterkwartier regelmatig worden gecontroleerd om na te gaan of er ziekten of plagen zijn binnengebracht die zich nu in huis massaal kunnen vermenigvuldigen en naburige planten kunnen aantasten. Ook moet af en toe water worden gegeven.

Uitrusting:

 1. Gereedschap: kleinere gieters voor gebruik binnenshuis, spuitfles of sproeier voor het aanbrengen van zeepoplossing of andere gewasbeschermingsmiddelen.
 2. Accessoires: folie, zak of ander materiaal om rond de pot te wikkelen (zodat er geen aarde uitvalt of te veel water doordringt), indien nodig emmers en stokken van geschikte lengte om kleinere planten in te dompelen, zachte zeep, neempreparaten of andere gewasbeschermingsmiddelen, indien nodig gele en/of blauwe tabletten, indien nodig nuttige insecten, bakje om afgevallen bladeren in te verzamelen.

Instructies

 • Indien mogelijk controleer de planten in het winterkwartier eenmaal per week. Binnengebrachte plagen of ziekten kunnen zich - als ze onopgemerkt blijven - snel vermenigvuldigen en andere planten aantasten als niet tijdig tegenmaatregelen worden genomen.
 • Controleer alle delen van de plant op aantasting; In het bijzonder de onderkant van de bladeren controleren, omdat zich daar de meeste plagen ophouden (bijvoorbeeld witte vlieg, bladluizen of trips).
 • Bladluizen vallen vooral jonge, zachte delen van de plant aan, zoals de scheutuiteinden. Als deze zwaar met luizen zijn besmet, kunnen ze het best volledig worden afgesneden en weggegooid.
 • Afzonderlijke bladluizen kunnen met de hand worden verwijderd; als de plaag ernstiger is, kunt u de plant afspoelen met een harde waterstraal (bv. onder de douche) of besproeien met een zachte zeepoplossing (neutrale zeep opgelost in water zonder toevoegingen). Bedek de kluit van tevoren met folie of een ander materiaal om te voorkomen dat de grond erg nat wordt of uit de pot spoelt, of om te voorkomen dat de dieren erin vallen en er kunnen overleven.

Controleer regelmatig op ongedierte, bijvoorbeeld bladluizen

... Schildluizen

... of wolluizen en wolluizen

 • Kleinere planten kunnen heel gemakkelijk en grondig van ongedierte worden "ontdaan " door ze ondersteboven in een zachte zeepoplossing onder te dompelen. Vul hiertoe een emmer van geschikte grootte met lauw water en los er wat zachte zeep in op. Leg twee stokjes (of nog langere houten lepels), langer dan de doorsnede van de emmer, over de rand. Wikkel de pot en de kluit in stevig folie of doe ze in een zak, zodat er geen aarde uit kan vallen. Hang de plant ondersteboven tussen de twee stokken; het bovengrondse deel van de plant moet volledig ondergedompeld zijn in het water, terwijl de pot ondersteboven op de stokken "staat" en droog blijft. Laat de plant een paar uur in de oplossing staan en spoel hem daarna af met helder water.
 • Tegen witte vlieg: hang zogenaamde gele borden (gele plastic borden met een laagje lijm) op of leg ze in de pot; bij tripsaantasting helpen blauwe borden. De planken zijn in verschillende maten verkrijgbaar bij speciaalzaken. Bij een zware aantasting helpt het ook om de planten te douchen of te dompelen.
 • Als u trips met sprays wilt bestrijden, gebruik dan alleen biologische producten, bijvoorbeeld Neem-preparaten. Het gebruik van nuttige insecten kan ook helpen tegen hardnekkige plaaginsecten die moeilijk te bestrijden zijn. Deze kunnen worden besteld bij een goede speciaalzaak en volgens de instructies worden aangebracht.
 • Verwijder alle afgevallen en verwelkte bladeren. Zij maken de verspreiding van de grauwe schimmel (Botrytis) mogelijk.
 • Voor elke watergift controleert u met uw vingers de vochtigheid van de potgrond. De kluit mag niet nat zijn, maar mag ook niet helemaal uitdrogen. Planten die in het donker overwinterd zijn (zonder blad) hebben bijna geen water nodig; bij hen moet er vooral op gelet worden dat de kluit niet nat wordt door te veel water geven.

Planten die in het licht overwinteren, af en toe water geven

Sproeien met zeepwater helpt vaak tegen bladluizen.

Wittevlieg kan worden bestreden met gele panelen