Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Opstellen van een teeltplan voor het volgende seizoen

Opstellen van een teeltplan voor het volgende seizoenOpstellen van een teeltplan voor het volgende seizoen

Om het komende seizoen goed te kunnen voorbereiden, is het een goed idee om in het winterhalfjaar terug te kijken op het afgelopen tuinbouwjaar. Welke gemengde teelten zijn succesvol gebleken? Welke planten ontwikkelden zich niet goed? Welke ziekten en plagen hebben zich voorgedaan?

U hebt nodig:
Accessoires: notitieboekje of schrijfblok (ten minste DIN-A4-formaat) voor schetsen van de bedbezetting, notitieboekje of dagkalender, geschikt schrijf- en tekenmateriaal, technische literatuur.

Instructies

  • Voor de teeltplanning van volgend jaar noteer de bezetting van de bedden van het vorige seizoen. Dit maakt het gemakkelijker om de nodige vruchtwisselingen aan te houden.
  • Denk ook aan bewezen gemengde teelten en gooi ongeschikte plantcombinaties weg voor het volgende seizoen.
  • Als u er nog geen hebt, zorg dan voor een kalender voor het volgende seizoen waarin alle belangrijke data (voor zaaien, planten, bemesten of gewasbeschermingsmaatregelen, rijpings- of oogsttijd) kunnen worden genoteerd en aanvullende informatie over de plantplannen, het weer, de groeikracht van de afzonderlijke gewassen of het optreden van ziekten en plagen kan worden opgetekend.
  • Noteer bijzonder productieve, gezonde en smakelijke groenterassen, doorzoek de desbetreffende zaadvoorraad en koop zo nodig meer.
  • Gebruik de wintertijd om technische literatuur te lezen, bijvoorbeeld om in het volgende seizoen nieuwe gewassen te kunnen uitproberen.
Noteer bewezen gemengde culturenNoteer bewezen gemengde culturen

Noteer bewezen gemengde culturen

De bestaande zaadvoorraad doorzoekenDe bestaande zaadvoorraad doorzoeken

De bestaande zaadvoorraad doorzoeken

Gebruik het winterhalfjaar voor bijscholingGebruik het winterhalfjaar voor bijscholing

Gebruik het winterhalfjaar voor bijscholing