Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Geef groenblijvers water tijdens droogte

Geef groenblijvers water tijdens droogteGeef groenblijvers water tijdens droogte

Groenblijvende heesters zoals buxus, laurierkers, hulst, rododendron of mahonia verdampen water via hun (groene) bladeren, zelfs op zonnige winterdagen. Er moeten passende maatregelen worden genomen om droogteschade te voorkomen.

U heeft nodig:
Gereedschap en toebehoren: gieter, schaduwmateriaal (sparrenhout, vliesdoek, juteweefsel, kokosnoot- of stromatten), eventueel touw of draad voor de bevestiging, warme werkkleding.

Instructies

  • Geef de planten regelmatig water bij droog, vorstvrij weer.
  • Als de grond bevroren is, kunnen de wortels geen water opnemen om het verlies via de bladeren te compenseren. Schaduw de planten met sparrenhout, vliesdoek, juteweefsel, kokos- of stromatten, om de verdamping tot een minimum te beperken.
  • Let vooral op wintergroene planten in potten. Met een beperkte wortelruimte zijn de negatieve effecten van droogte en vorst meer uitgesproken dan bij planten in de volle grond.
Hint:

Als groenblijvende planten in het voorjaar schade aan de bladeren vertonen (verdroogde, bruine punten), wordt dit vaak ten onrechte als vorstschade gediagnosticeerd. In de regel is dit echter het gevolg van schade door winterse droogte.