Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Het snijden van enten voor het enten van fruitbomen

Het snijden van enten voor het enten van fruitbomenHet snijden van enten voor het enten van fruitbomen

Tijdens de winterrustperiode van fruitbomen is het de juiste tijd om enten te snijden voor enten in het voorjaar. De enten van appel- en perenbomen kunnen nog tot half februari worden gesneden, enten van kersen- en pruimenbomen moeten tegen eind januari worden verkregen. Met behulp van enten kunnen fruitbomen van hetzelfde ras worden vermeerderd en kan de vruchtzetting worden verbeterd door een tweede ras als bestuiver in een bestaande kroon te enten.

Uitrusting:

 1. Gereedschap: scherpe, schone tuinscharen (bij voorkeur een bypass-schaar, want die knipt netter dan een aambeeldschaar).
 2. Accessoires: ladder, werkhandschoenen, buitenthermometer, hulpmiddelen voor een goede opslag (emmer met vochtig zand, krantenpapier of mos of gaas ter bescherming tegen muizen).

Instructies

 • Het optimale snoeitijdstip is januari, wanneer de bomen hun winterslaap het sterkst doormaken; als de winter vroeg intreedt, kan ook vanaf december worden gesnoeid.
 • De relatief robuuste hoogstamfruitbomen appel en peer kunnen tot in februari worden gesnoeid.
 • De meer gevoelige steenvruchtbomen kersen en pruimen kunnen uiterlijk eind januari worden gesnoeid. Bij deze bomen kan - vooral in zachte winters - de sapstroom al in februari beginnen. Snoei dan niet, ook niet als de knoppen nog goed gesloten zijn. Toch hebben ze de eerste reserves al opgebruikt, en zulke scheuten zouden later nog erger worden.
 • Snijd in de winter geen enten van de steenvruchtsoorten perzik en abrikoos. Ze zijn niet geschikt voor enten in het voorjaar, maar beter voor oog enten (occulatie) in de zomer.
 • Knip op een vorstvrije dag en gebruik een schone, scherpe schaar.
 • Snijd ten minste potlooddikke en 30 cm lange scheuten van de vorige zomer (éénjarige scheuten) - bij voorkeur uit het buitenste, goed verlichte deel van de kroon.
 • Selecteer alleen volledig gezonde scheuten zonder ziektesymptomen als scion.
 • Bewaar de afgesneden enten tot de entdatum in maart of april in het donker en zo koel mogelijk, maar vorstvrij - een temperatuur van 2 °C is optimaal. In de kelder bijvoorbeeld in vochtig krantenpapier wikkelen, in vochtig zand leggen of met vochtig mos bedekken; de scheuten mogen niet uitdrogen en ook niet te nat liggen. Zodanig bewaren dat er geen schorsschade kan ontstaan door muizenvraat of dat de scheuten krom kunnen trekken. Bewaar appelen niet in de nabijheid, want dat zou de bloemknoppen beschadigen door de vorming van ethyleen ("rijpingsgas").
 • Bij vorstvrij weer kunnen de enten ook buiten worden opgeslagen, beschermd tegen zonlicht en muizen door een passende afdekking.
 • Voor de onervaren boomkweker Goede kwekerijen bieden ook het zogenaamde contract enten aan. Hierbij worden enten van de eigen bomen volgens de beschrijving gesneden en naar de kwekerij gestuurd, die er binnen één seizoen een boom van hetzelfde ras uit kweekt.
Vorstvrij bewaren tot de datum van enten - bijvoorbeeld in vochtig zand.Vorstvrij bewaren tot de datum van enten - bijvoorbeeld in vochtig zand.

Vorstvrij bewaren tot de datum van enten - bijvoorbeeld in vochtig zand.

Dan, in maart en april, vindt het enten plaatsDan, in maart en april, vindt het enten plaats

Dan, in maart en april, vindt het enten plaats

... om bijvoorbeeld een zogenaamde duoboom te kweken (van twee variëteiten)... om bijvoorbeeld een zogenaamde duoboom te kweken (van twee variëteiten)

... om bijvoorbeeld een zogenaamde duoboom te kweken (van twee variëteiten)