Niewsbrief

Tuinjaar

Controleer de winterbescherming

Na zware sneeuwval of storm moet de winterbescherming op de aangetaste planten worden gecontroleerd. Zit het nog goed op zijn plaats, of kan er te veel vocht binnendringen, of zijn er knaagdieren binnengedrongen die schade hebben aangericht?

Noodzakelijk gereedschap:

  1. Gereedschap: tang, zaag en hamer voor het herstellen of aanbrengen van de verschillende beschermingsconstructies, handborstel voor het verwijderen van sneeuw.
  2. Accessoires: reservelatten of -stokken, verbindingsmateriaal voor het herstel van de verschillende beschermingsconstructies alsmede geschikt afdekmateriaal (jute, vliesdoek, oude lakens), touw of kabel, afdekmateriaal voor vaste planten of kruiden (bladeren, stro, rijshout) en containers voor het vervoer daarvan, materiaal voor de bescherming van boomstammen (jute, vliesdoek, matten van houten latten of kokosvezel, gaas) en stamrozen (jutezakken, vliesdoek), zo nodig materiaal voor het dichtmaken van wonden.

Instructies

  • Controleer in het algemeen of alle vorstbeschermingsmaterialen (zakken of matten van jute, kokos, stro of vlies) goed passen. Gegleden of geopend materiaal corrigeren en (beter) vastzetten; beschadigd materiaal vervangen. Breng weggewaaid of door dieren meegesleurd gebladerte of kreupelhout weer op zijn plaats of vervang en zet het vast, bijvoorbeeld om gevoelige vaste planten te beschermen.
  • Controleer de stabiliteit van latwerk dat is aangebracht om planten af te dekken, repareer het zo nodig en verwijder sneeuwladingen, bijvoorbeeld met een handborstel.
  • Als er een langere periode van zacht weer wordt voorspeld, maak dan zo nodig de winterbescherming wat losser en duw sneeuw weg van de beplante potten en kuipen, om schade door te veel vocht te voorkomen.
  • Controleer de stammen van fruitbomen, vooral jonge bomen, op schade door muizen, konijnen of herten en neem zo nodig tegenmaatregelen. Naast het plaatsen of aanpassen of sluiten van boombeschermingsmatten, kan de stam ook rondom strak worden omwikkeld met fijnmazig gaas om de dieren af te weren. Bovendien kan vers gekapt hout (van de wintersnoei) als "afleiding" worden gebruikt. Deze maatregelen zijn bijzonder belangrijk in perioden met een gesloten sneeuwdek, wanneer de dieren weinig voedsel vinden. Smeer grote voederplekken op de romp in met een ademend wondafsluitmiddel.
  • Tegzelfdertijd controleert u de banden (koorden, touwen of boombinders) en corrigeert u een te losse of te strakke pasvorm. Zorg ervoor dat de draadlabels niet ingroeien en schade veroorzaken.
  • Controleer de steunpalen op stabiliteit en mogelijke rotting.

Controleer of alle antivries materialen goed passen

Maak de winterbescherming een beetje losser indien nodig

Schuif sneeuw van beplante potten en kuipen