Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Verwijder sneeuw van paden, daken en planten

Verwijder sneeuw van paden, daken en plantenVerwijder sneeuw van paden, daken en planten

Ook in de tuin moet sneeuw worden geruimd en grotere hoeveelheden sneeuw moeten van verschillende plaatsen worden verwijderd.

Nodig:

  1. Gereedschap: sneeuwschep, bezem met vaste snoei voor gebruik buiten, indien nodig scherp en schoon snijgereedschap (afhankelijk van de grootte van de plant en de dikte van de takken: aambeeld- of bypass-schaar met korte of lange steel, zaag).
  2. Accessoires: emmer met grit (zand, gruis, houtsnippers), warme kleding.

Instructies

Verwijder sneeuw van paden, daken en plantenVerwijder sneeuw van paden, daken en planten
  • Houd naast de paden naar de garage en de afvalbak ook het pad naar de composteerplaats vrij.
  • Strooi in geen geval zout, gebruik in plaats daarvan zand, grit of houtsnippers die zich hebben opgehoopt tijdens het hakselen.
  • Verwijder zware sneeuwlasten van de daken van kleinere gebouwen in de tuin (serre, schuurtjes, kippenhokken).
  • Verwijder ook sneeuw van grotere bomen en struiken, wees voorzichtig – bij voorkeur met een bezem – aangezien bevroren hout bijzonder gevoelig is voor breuk. Vooral op coniferen en andere groenblijvers blijft veel sneeuw liggen, die – vooral wanneer hij nat is – een enorm gewicht kan ontwikkelen en er bijgevolg toe kan leiden dat takken afbreken of hele planten uiteenvallen. De gevolgen zijn dat de habitus van de plant wordt vernietigd en bovendien bieden dergelijke rafelige breuken in het hout ideale infectieomstandigheden voor de verwekkers van schimmelziekten.
  • Als er toch een sneeuwbreuk is ontstaan, knip de afgebroken tak dan netjes af met een scherpe schaar of zaag, zodat er een gladde wondrand ontstaat en infectie zo veel mogelijk wordt voorkomen. Als de tak volledig moet worden verwijderd, gebruik de zaag dan zo dat enerzijds geen stomp overblijft en anderzijds de zogenaamde takring, de ringvormige, uitstulpingachtige verdikking aan de basis van de tak, niet wordt verwijderd. Het weefsel dat zich hier bevindt is nodig voor een snelle genezing en het herstel van de snede.