Niewsbrief

Tuinjaar

Het opzetten van een verhoogd bed voor het volgende seizoen

Tijdens de najaarsschoonmaak zijn grote hoeveelheden tuinafval, bladeren en takken overgebleven die ideaal zijn voor het vullen van een nieuw verhoogd bed - en het beginnende wintersnoeiwerk levert ook geschikt materiaal op. De inhoud van het verhoogde bed kan in de winter tot rust komen en zal volgend voorjaar, bij het begin van het seizoen, klaar zijn voor de eerste zaaiingen.

U hebt nodig:

 1. Gereedschap: gereedschap voor het opzetten van een verhoogd bed (afhankelijk van de grootte en het materiaal), schop of spade voor het verwijderen van de zoden bij het opzetten op een gazon, schop en vork voor het invullen van de verschillende materialen, snoeischaar voor het snoeien van langere takken, twijgen en ander maaisel.
 2. Accessoires: groot volume kar, gaas van geschikte afmetingen (aan alle zijden iets groter dan de voetafdruk van het verhoogde bed), mulchfolie of ander mulchmateriaal, werkhandschoenen die bestand zijn tegen nat en vuil.
 3. Vulmateriaal: grof materiaal voor de drainagelaag (kleine takken, twijgen, grof versnipperd materiaal); graszoden, maaisel, heggesnoeisel of stro; vochtige, gezonde bladeren die goed verteren; halfrijpe compost of verrotte mest; goede, turfvrije tuinaarde, fijne compost; zo nodig steengruis of compostversneller, alsmede regen- en compostwormen.

Instructies

 • Plaats het verhoogde bed op een geschikte plaats in de tuin volgens de juiste montage-instructies; kleinere exemplaren kunnen ook op balkons en terrassen worden geplaatst. Vierkante verhoogde bedden mogen zo lang zijn als u wilt, maar mogen niet breder zijn dan 1,2 m, zodat ze uw rug niet belasten.
 • Kies een zonnige plaats of een plaats die slechts enkele uren in de schaduw ligt, aangezien dit de meest geschikte plaats is voor de overgrote meerderheid van groenten en kruiden. Idealiter is de lengteas in oost-westelijke richting georiënteerd.
 • Indien het verhoogde bed op een met gras begroeide oppervlakte wordt geplaatst, moet eerst de graszode binnen worden gerooid en moeten de zoden opzij worden gelegd.
 • Als er woelmuizen in de tuin zijn, line de binnenkant van het verhoogde bed met gaas om te voorkomen dat ze binnenkomen.
 • Vul de bodem op met een dikke laag grof materiaal (kleine takken, twijgen, grof versnipperd materiaal). Dit zorgt voor een goede ventilatie van het verhoogde bed en dient tegelijkertijd als drainagelaag om wateroverlast te voorkomen.
 • Daarop legt u de graszoden (met de wortelzijde naar boven) over een groot oppervlak of vult u een dunne laag grasmaaisel, heggesnoeisel of stro aan. Leg er een laag vochtige bladeren van ongeveer 30 cm dik op. Gebruik geen zieke bladeren of bladeren die zeer moeilijk afbreekbaar zijn.

Vul de bodem op met takken, twijgen of grof versnipperd materiaal.

Leg er graszoden op...

... en een laag gebladerte van ongeveer 30 cm hoog

 • Voeg vervolgens een laag van ongeveer 15 cm halfrijpe compost of verrotte mest toe.
 • Voeg tot slot ongeveer 10 cm goede, turfvrije tuinaarde en/of fijne compost toe. Bedek deze laag de gehele winter met een mulchlaag of ander mulchmateriaal, zodat de blootgestelde grond niet dichtslibt door hevige winterse neerslag. Verwijder in het voorjaar de mulchbedekking weer.
 • Om de biologische activiteit in het verhoogde bed verder te bevorderen, kan tussen elke laag wat steengruis of een compostversneller worden gestrooid.
 • Tijdens het composteringsproces ontbindt de inhoud van het verhoogde bed langzaam, het volume neemt af en de grond zakt in. Dit verlies moet zo nodig worden gecompenseerd door compost, tuinaarde of wormenaarde bij te vullen.
 • Gebruik indien nodig compost en regenwormen. Deze zorgen ervoor dat de grond in het verhoogde bed los blijft.
 • Na ongeveer vijf tot zes jaar zullen alle composteerbare delen van het verhoogde bed zijn weggerot - het zal dan opnieuw moeten worden geplant.

Opvullen met halfrijpe compost of verrotte mest

... en bedek het tenslotte met tuinaarde of fijne compost

Het beplante verhoogde bed in het volgende jaar

Het principe van het verhoogde bed en de voordelen

Een verhoogd bed is een verhoogde kweekruimte in de moestuin. Het heeft meestal een doosachtige vorm en kan gemaakt zijn van de meest uiteenlopende materialen: hout, metaal, steen, plastic of rieten elementen van wilgentenen of hazelaarstaven bekleed met folie. Tegenover de inspanning die nodig is voor de aanleg en de vulling van het verhoogde bed, staan talrijke voordelen:

 • Hogere gewasopbrengsten dankzij de bijzonder goede substraatkwaliteit, die in het verhoogde bed kan worden bereikt, ongeacht de regionaal voorkomende bodemgesteldheid. Bij een juiste vulling vinden in het verhoogde bed permanent composteringsprocessen plaats, die leiden tot een constante stroom van voedingsstoffen en ook tot verwarming.
 • Extra bemesting is dus niet of slechts in geringe mate nodig.
 • De werkhoogte maakt een rechte houding mogelijk die gemakkelijk is voor rug en knieën of zelfs zittend werken.
 • Aantasting van de planten door ongedierte is gemakkelijker te bestrijden en het gevaar van naaktslakken voor de planten is aanzienlijk geringer. Woelmuizen kunnen volledig worden afgeweerd.
 • Door de composterende warmte in het bed kan de teelt (zaaien) vroeg in het jaar beginnen; het seizoen duurt ook langer dan in een grondbed.