Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Balkonplanten en sierheesters vermeerderen door kopstekken

Balkonplanten en sierheesters vermeerderen door kopstekkenBalkonplanten en sierheesters vermeerderen door kopstekken

In augustus kunnen meerjarige balkonplanten zoals geraniums (Pelargonium), fuchsia's, bosanemonen, struikmargrieten, oleanders, hibiscus, malve en engelentrompet via stekken worden vermeerderd. Bij constante warmte en veel licht zullen ze nu snel wortelen en tegen het einde van het seizoen uitgroeien tot kleine plantjes, die gemakkelijk kunnen worden overwinterd op de vensterbank of in de kas. Ook verschillende sierheesters kunnen op deze manier gemakkelijk worden vermeerderd.

Het is nodig:

 1. Planten: Gezonde, groeikrachtige, rijkbloeiende moederplanten van meerjarige soorten zoals geraniums (Pelargonium), fuchsia's, Wandelröschen (Lantana camara), struikmargrieten (Argyranthemum frutescens), oleanders, hibiscussen, Schoenmalvae (Abutilon), engelentrompet (Datura), lavendel, hortensia of vlinderstruik (Buddleja).
 2. Gereedschap: scherp (snij)mes of bypass-schaar met smalle, spitse bladen ("bloemenschaar"), hout uitprikken, gieter met zo fijn mogelijke spuit ("broeikas").
 3. Toebehoren: groeimedium van goede kwaliteit en bij voorkeur turfvrij (kokosvezelmedium, aangekocht of zelfgemengd groeimedium), geschikte recipiënten (ondiepe zaaibakken, groeiplaten, kleine potten, opbollende potten, zelfgemaakte potten van krantenpapier, waterglazen), afdekmateriaal voor de recipiënten (doorzichtige folie of foliezakken, grotere huishoudelijke elastiekjes of geschikte glasplaten), plantetiketten.

Instructies

 • Gebruik voor de vermeerdering alleen gezonde, groeikrachtige en rijkbloeiende planten; de algemene voorwaarde is dat het vaste planten zijn. Van de bekende balkonplanten zijn geraniums (Pelargonium), fuchsia's, bosanemonen (Lantana camara), struikmargrieten (Argyranthemum frutescens), oleanders, hibiscussen, boerenwormkruid (Abutilon) of engelentrompet (Datura) geschikt; voor sierheesters lavendel, hortensia's of vlinderstruiken (Buddleja).
 • Selecteer indien mogelijk alleen scheuten zonder knoppen of zelfs bloemen; als de geselecteerde plant dergelijke scheuten niet heeft, verwijder dan voorzichtig de knoppen: knijp ze, afhankelijk van hun grootte, uit met uw vingernagels of snij ze af met een scherp, puntig mes.
 • Snijd de geselecteerde scheutpunten af met een (snij)mes of een schaar met smalle, puntige bladen ("bloemenschaar") - afhankelijk van de groeiwijze van de plant en de grootte van de bladeren met vier tot zes bladen. Het is belangrijk dat de messen schoon en zeer scherp zijn, zodat er geen verwondingen (kneuzingen) aan de plant ontstaan. Bij sommige planten (geranium) kan de scheutpunt ook goed in een bladoksels worden afgebroken en vervolgens het onderste uiteinde glad worden afgesneden.
 • Snijd de verwijderde scheutpunten op maat. Verwijder de onderste twee tot drie bladeren of laat twee tot drie bladeren aan de top zitten. Aangezien de stek (zonder wortels) in het begin geen water kan opnemen, moet het bladoppervlak - waardoor water door verdamping verloren gaat - niet te groot zijn. Snijd daarom relatief grote bladeren vanaf de punt doormidden.
 • Vele planten wortelen vrij gemakkelijk in water; kies een glas van geschikte vorm en grootte: De stek moet er rechtop in staan, mag niet omvallen en mag niet volledig onder water staan. Ververs, indien mogelijk, het water dagelijks.
 • Alternatief, laat de stekken wortelen in substraat. Vul daartoe kleine potjes of ondiepe (zaai-)bakken met een voedselarm, los substraat (zaai- of groeigrond), druk licht aan en besproei met een fijne straal; als alternatief kunt u gebruik maken van kant-en-klare zwelpotten van kokossubstraat. Duw de stekken twee tot drie knopen (bladaanhechtingspunten) diep in het vochtige substraat en zorg ervoor dat ze de bodem van de bak niet raken. Voor stekken met zachte scheuten, een gat voorboren met een prikpen om knikken te voorkomen.
 • Om de verschillende variëteiten te identificeren, label de stekken.
  Plaats de stekken buiten of onder glas; beschermd tegen wind en direct zonlicht.
 • Bij warm, zonnig weer met droge lucht de verdamping nog verder terugdringen en de stekken afdekken met een doorzichtige kap waaronder de luchtvochtigheid hoog is. Hiervoor zijn speciale glazen of plastic belletjes geschikt, of een foliezakje dat over de plant en de pot wordt gelegd en met een huishoudelastiekje aan de pot wordt vastgemaakt.
Stekken in zaaiplatenStekken in zaaiplaten

Stekken in zaaiplaten ...

Stekken knippen en in lentepotten zettenStekken knippen en in lentepotten zetten

... of in lentepotten zetten

Stekken in pot met glazen stolpStekken in pot met glazen stolp

Dek de stekken af (bijvoorbeeld met kleine glazen belletjes) om verdamping tegen te gaan.

Algemene informatie over het vermeerderen van stekken

 • Met deze (vegetatieve) vermeerderingsmethode kunnen exact dezelfde dochterplanten worden gekweekt, die bijvoorbeeld precies dezelfde bloemen (geur, kleur, vulling) voortbrengen als de moederplant. Bij (generatieve) vermeerdering door zaaien kunnen daarentegen variaties optreden.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen stekken met scheuten, stekken met bladeren en stekken met wortels; de stekken met scheuten worden op hun beurt onderverdeeld in kopstekken, gedeeltelijke stekken en scheurstekken. (Kopstekken worden genomen van het uiteinde van een scheut, deelstekken van een gedeelte eronder. Van planten met houtachtige zijtakken (bijvoorbeeld schorseneren) kunnen jonge zijscheuten samen met een kort stukje schors van de hoofdscheut worden afgescheurd.)
 • Het vermeerderen van stekken, vooral met kopstekken, is een zeer eenvoudige en betrouwbare manier van planten vermeerderen die zelfs beginners goed kunnen uitvoeren.
Extra hint:

Bemest nu de moederplanten (van de balkonplanten) slechts tot eind augustus. Latere bemesting maakt de planten "zacht" en vatbaar voor aantasting door plagen en verhoogt zo het algemene risico op mislukking tijdens de overwinteringsperiode.