Niewsbrief

Tuinjaar

Een moestuin bestellen in de zomer

In augustus wordt de groentetuin dagelijks geoogst; veel groenten kunnen echter nu nog worden gezaaid of geplant. Bovendien moeten er talrijke onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd: Schaduw, water geven, ophopen, losmaken en mulchen van de grond of de herfst- en wintergroenten van voldoende [meststof] voorzien(/duenger-erde-c172826/).

Het is nodig:

 1. Zaden: gezonde, kiemkrachtige zaden of gezonde jonge planten van groentesoorten die in augustus worden gezaaid of uitgeplant.
 2. Gereedschap: plantgereedschap voor jonge planten (planthout, troffel, mes), hark, gereedschap om de grond ondiep los te maken (cultivator, rolcultivator, platte frees of handeg), gieter met verwijderbare sproeier.
 3. Accessoires: plantdraad, etiketten, transport- of kruiwagen, eventueel mulchfolie, vliesdoek of krantenpapier voor beschaduwing, gewasbeschermingsnetten, mulchmateriaal, dunne werkhandschoenen.

Groenten voor zaaidoeleinden in augustus

 • Aan het begin van de maand: Chinese kool, sla, ijsbergsla, paksoi, Teltowrapen, herfstrapen.
 • Tot het midden van de maand: Radijs, winterradijs, lente-ui.
 • Vanaf het midden van de maand: Veldsla, spinazie, overwinterende uien, snijbiet, rucola.
 • Houd er bij het zaaien in de zomer rekening mee dat, hoewel de meeste groenten in warme grond sneller uitkomen dan in het voorjaar, het risico dat ontkiemde zaden uitdrogen zeer groot is. Bij zomers weer is het vaak niet voldoende om 's morgens en 's avonds water te geven; schaduw het zaaisel extra met vliesdoek, wat bladertakjes of vochtige krant. Bij droog weer regelmatig water blijven geven. (Voor meer informatie over de juiste procedure voor het zaaien van groenten, zie "Zaaien en planten van groenten in de volle grond" in de maand mei).

Groenten voor het planten in augustus

 • De hele maand door: Sla, winterandijvie, radicchio, Chinese kool, paksoi, bloemkool, koolrabi, winterprei.
 • Tot het midden van de maand: Bolvenkel, sla en ijsbergsla.
 • Op zonnige dagen 's avonds voorgeplukte zaailingen planten, maar beter bij bewolkt weer. Na het planten elke zaailing afzonderlijk water geven, zodat de holtes rond de wortels dichtgroeien. Trek vervolgens droge grond met een hark over de vochtige grond om uitdroging en korstvorming te voorkomen. Bedek de kale grond tussen de jonge planten met een laag mulch. (Voor meer informatie over de juiste procedure voor het planten van groenten, zie "Zaaien en planten van groenten in de volle grond" in de maand mei).

Nu groenten zaaien voor de oogst in de herfst en winter

... of uitplanten

Stapel struikbonen in augustus

Onderhoudswerkzaamheden in de groentetuin in augustus

 • Slijmknollen voorzichtig blootleggen; ze zullen zich dan beter ontwikkelen.
 • In juli zaait u struikbonen en venkelknollen door ze op te hopen.
 • Water pompoen, komkommer, courgette en tomaat om de twee à drie dagen grondig tijdens droge perioden. Blijf regelmatig bemesten tot de oogst.
 • Bemest herfst- en wintergroenten tot het einde van de maand een- of tweemaal met vloeibare mest van brandnetel of smeerwortel. Mest selderij en wortelen aanvullend met kali (bijvoorbeeld met houtas). Kaliumchloride verstevigt het weefsel en verbetert zo de bewaarbaarheid.
 • Om bloemkool tegen te veel zonlicht te beschermen en witte koppen te behouden, vouwt u de bovenste bladeren over de bloem.
 • In het late voorjaar geplante heuvel Porree. Hoe hoger het opgestapeld is, hoe langer het witte, gebleekte, malse deel.
 • Bemest rabarber op biologische wijze; strooi twee handvol hoornschaafsel rond elke plant en werk oppervlakkig in.
 • Geef alle kolen (inclusief rapen en koolrabi) die in juni en eerder zijn geplant, in augustus water en voeding om een onvolgroeide groei te voorkomen.
 • Dit voorkomt ook de vorming van zogenaamde voorbloeiers bij bloeiende kool of broccoli: een te vroeg bloeiende plant die nog niet voldoende gevoed kan worden door de bestaande bladmassa.
 • Als bij het oogsten van kool en koolrabi de wortels ook maar de geringste tekenen van knolvorming of -woekeringen vertonen, moeten alle stengels bij het huisvuil worden gedaan en mogen ze in geen geval bij de compost worden gevoegd. De aanleiding kan een aantasting door koolhernia zijn - in dat geval mag het betrokken bed de komende jaren niet met koolplanten (kruisbloemigen) worden beplant - of de larven van de koolgalmkever (in dat geval volstaat het de aangetaste plantendelen te verwijderen).
 • Schaduw vers geplante sla in de felle zon, bijvoorbeeld met een losjes gelegd vel krantenpapier. Bij zeer warm weer, van tijd tot tijd sproeien.
 • Zorg er bij fruitpompoenen voor dat zich per plant slechts het aanbevolen aantal vruchten ontwikkelt - dat varieert naargelang van de soort en het ras. Verwijder de overtollige vruchten wanneer ze ongeveer zo groot zijn als tennisballen en kort alle scheuten zo in dat er nog twee bladeren aan de ranken zitten achter de laatste vrucht die rijp is.
 • Winterradijzen blijven alleen mals als ze snel en zonder stagnatie groeien. Daarom is het belangrijk te zorgen voor een gestage en voldoende toevoer van water en voedingsstoffen.
 • Nu komt de tweede generatie preimotten en groentevliegen uit. Bedek de bedreigde groentegewassen met beschermende netten. Gebruik geen fleece, het wordt er te warm onder nu in de zomer.
 • Maak de grond regelmatig los in het hele bed; dit vermindert de verdamping van water uit de grond en voorkomt tegelijkertijd het opkomen van onkruid.

Bloemkool beschermen tegen fel zonlicht

Rabarber bemesten met hoornschilfers

Maak de grond regelmatig los om verdamping tegen te gaan

Andere onderwerpen

Er wordt nu nauwelijks nog gezaaid en geplant, in de herfst gaat het in de moestuin vooral om de verzorging van de late gewassen (water geven, afdekken, de grond losmaken) en om het oogsten en zo nodig opslaan van geschikte groenten.

Ontdek nu

Juli is het juiste moment om de moestuin weer op te knappen, zodat tot in de herfst en de winter voortdurend verse groenten en bewaargroenten kunnen worden geoogst. Het is ook beter voor de bodem als hij constant wortelt en schaduw krijgt door onmiddellijk gebruik te maken van de openingen in het bed die door het oogsten zijn ontstaan.

Ontdek nu

Het werk in de moestuin is nu in volle gang. Vele soorten worden gezaaid of geplant, en sommige worden reeds geoogst. Bij het aanplanten van bedden is het belangrijk om na te denken over verstandige vruchtwisselingen en gemengde teelten. Dit zorgt voor een gezond bodemleven en bevordert de groei van sterke, gezonde groenteplanten zonder dat bestrijdingsmiddelen of buitensporige hoeveelheden meststoffen hoeven te worden gebruikt.

Ontdek nu

In juli bereikt de oogsttijd in de tuin zijn hoogtepunt. Talrijke groenten zijn nu klaar om te worden geoogst en moeten worden geplukt of gesneden en vervolgens verwerkt.

Ontdek nu