Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Snoeien van wijnstokken en kiwi's

Snoeien van wijnstokken en kiwi'sSnoeien van wijnstokken en kiwi's

Klimmende fruitbomen zoals wijnstokken of kiwi's zijn in de loop van het seizoen zeer groeikrachtig en hebben nu in de zomer meestal zo'n dicht gebladerte dat de vruchtdragende scheuten worden overwoekerd en de vruchten in de schaduw komen te staan. Om de rijping in de komende weken niet te belemmeren en de gewenste groei en vruchtvorming volgend jaar te bevorderen, moeten de latjes nu worden gesnoeid.

Uitrusting:

  1. Gereedschap: een scherpe bypass-schaar met korte, gebogen bladen ("rozenschaar"), eventueel met lange steel ("snoeischaar") als de planten erg hoog zijn gegroeid, met smalle, spitse bladen ("bloemschaar") voor het verwijderen van afzonderlijke bladeren of vruchten.
  2. Accessoires: Ladder voor hoge trellisen, opvang- en transportbak voor stekken, eventueel draad of touw om scheuten aan de trellis vast te binden.

Instructies voor de zomersnoei van wijnstokken

  • De vruchtdragende scheuten vormen veel (uitsluitend bladhoudende) zijtakken aan de bladoksels, die concurreren om water en voedingsstoffen en het moeilijk maken de rijpende vruchten aan zonlicht bloot te stellen. Verwijder deze zogenaamde gierige scheuten volledig, d.w.z. snij ze direct bij het aanhechtingspunt af. Bovendien dient deze maatregel als preventieve bescherming tegen schimmelziekten (vooral botrytis), die zich in dicht, dus slecht geventileerd bladerdek goed kunnen vestigen en zich snel kunnen verspreiden.
  • Als het nodig is, verwijder extra bladeren die de druiven beschaduwen en hun rijping belemmeren. Ontblader niet te vroeg (en niet te veel); bij zonnig weer kan dit anders leiden tot zonnebrandschade aan de onrijpe druiven. Gebruik een schaar met smalle bladen om beschadiging van het fruit te voorkomen.
  • Snoei de eenjarige scheuten eind augustus. Dit bevordert de lignificatie en dus de winterhardheid. Kort ook overhangende scheuten in die te lang zijn geworden of in de volgende rij van de tralie zijn gegroeid; indien nodig, geleidt en bindt u ze aan de tralie.

Instructies voor de zomersnoei van kiwi's

  • Snoei de lange klimmende scheuten terug tot ongeveer 50 cm; ze zullen dan het volgende jaar aan de basis vrucht dragen.
  • Verkort de vruchtscheuten tot vier tot acht bladeren na de laatste vruchten.
  • Als de vruchtzetting te hoog is, dun dan overtollige vruchten uit, zodat de resterende zich beter kunnen ontwikkelen. Indien mogelijk met de vingers uitknijpen, anders een schaar met smalle, puntige bladen ("bloemenschaar") gebruiken om beschadiging van de omringende vrucht te voorkomen.