Niewsbrief

Tuinjaar

Verwijder overtollig fruit van steen- en pitvruchten

Als de vruchtzetting te groot is, moeten de fruitbomen in juni worden uitgedund. Hoewel de boom zich "ontdoet" van een deel van de vruchten met de zogenaamde junivruchtval, blijven er nog te veel over. De vruchten blijven te klein en hebben slechts een laag gehalte aan waardevolle stoffen. Bovendien zou de afwisseling van de bomen worden bevorderd: in het volgende jaar zouden er nauwelijks vruchten zijn.

Uitrusting:
Gereedschap en toebehoren: schaar met puntig blad voor het uitdunnen, schaar of zaag voor het verwijderen van hele takken, opvangbak voor deel- of verwijderde vruchten, handschoenen.

Instructies

  • Bij het uitdunnen met de hand verwijder doorgaans alle beschadigde, doorboorde, reeds duidelijk te kleine of slecht geplaatste vruchten, zodat alleen de gezonde en goed belichte vruchten groeien die later het lekkerst en het best te bewaren zullen zijn. Om dit te doen knipt u de vruchten af met duim en wijsvinger of knipt u ze af met een puntige schaar in het geval van variëteiten met korte steeltjes.
  • Er zijn twee manieren om pruimen en pruimen te verdunnen: Ofwel hele takken wegsnoeien (en tegelijk de boom nog enigszins in vorm brengen) ofwel afzonderlijke vruchten met de hand verwijderen ("handdunning"); als vuistregel geldt een vruchtaantal van 25 à 30 stuks per meter vruchthout. Verwijder bij de eerste procedure met name de takken die in een ongunstige positie staan, d.w.z. scheuten die elkaar kruisen of tegen elkaar schuren, scheuten die naar binnen groeien of scheuten die beschadigd zijn.
  • Alleen appels en peren met de hand uitdunnen. Laat bij variëteiten met grote vruchten slechts één - de middelste - vrucht per bloemtros staan, laat bij variëteiten met kleine vruchten twee vruchten staan. Bij pitvruchten komen de grootste en lekkerste vruchten meestal voort uit de zogenaamde koningsbloem in het midden van een bloemtros, terwijl de zijbloemen kleinere vruchten van mindere kwaliteit voortbrengen. De verschillen in grootte zijn nu al goed te zien, als ze jong zijn.
  • Voor perziken en nectarines verwijdert u zoveel vruchten dat de resterende ongeveer een handbreedte uit elkaar liggen. Voor abrikozen, dun uit tot een iets kleinere afstand van iets minder dan drie vingerbreedten.
  • In dezelfde operatie kan ook de zogenaamde juni-scheur of zomerscheur worden uitgevoerd. Daartoe moeten de kruidachtige scheuten ("waterscheuten") die niet nodig zijn voor de kroonstructuur of in een ongunstige stand staan, worden verwijderd door ze weg te scheuren. In tegenstelling tot snoeien verwijdert scheuren ook de "slapende ogen " en voorkomt zo overmatige nieuwe scheuten het volgende jaar.

Verwijder bij het uitdunnen tegelijkertijd ook alle beschadigde vruchten

Verwijder bij abrikozenbomen evenveel vruchten,

...dat de overgeblevenen ongeveer drie vingerbreedtes uit elkaar liggen