1 van 2

Gids

Edele schrijfinstrumenten. De vonken van stijlvolle expressie

Fijne schrijfinstrumentenFijne schrijfinstrumenten

Een idee dat niet op papier wordt gezet, loopt het risico te eindigen als een luchtkasteel. Schrijven is een van de belangrijkste technieken die de mens zich in de loop van zijn evolutie heeft eigen gemaakt. Voor historici markeert de opkomst van het schrift het begin van het culturele tijdperk waarin wij ons vandaag nog steeds bevinden. Het was de kunst om de taal in geschreven beelden vast te leggen en zo aan de vergetelheid te ontrukken, die ons in staat stelde onze moderne samenlevingen en de cultuur en technologie die daarmee gepaard gaan, te ontwikkelen. "Zonder schrijven kan men niet denken; althans niet op een verfijnde, verbindbare manier", zo vat de sociale theoreticus Niklas Luhmann het treffend samen.

Maar net zoals wij de schrijfkunst nodig hebben om onze vluchtige gedachten een existentieel kader te geven, heeft zij zelf ook het geschikte instrument nodig als basis van haar bestaan. "De bleekste inkt is beter dan het beste geheugen," zeggen ze in China. Maar zelfs de bleekste inkt verliest zijn nut zonder het juiste schrijfinstrument. Alleen potlood, penseel, biros en vulpen kunnen het vuur aanwakkeren waarvoor onze geest elke dag de sintels levert.

Is het niet logisch om dit proces te ondersteunen met behulp van hoogwaardige en technisch verfijnde schrijfinstrumenten? De voordelen liggen voor de hand: een doordacht ontwerp garandeert een gemakkelijke, ontspannen bediening. Robuust geselecteerde materialen zorgen voor een lange levensduur. En dankzij het hoogwaardige binnenwerk zijn de afzonderlijke gebruiksvoorwerpen altijd klaar voor gebruik. Of je nu thuis aan je bureau documenten doorneemt, ideeën schetst of je reiservaringen opschrijft - het Manufactum-gamma biedt je voor elke gelegenheid het juiste tekstapparaat. Natuurlijk inclusief de nodige accessoires - potloodetui, liniaal, gum of wat u verder nog nodig heeft. Door welke wereld uw gedachtenstroom u ook voert, met een trouwe en waardige metgezel in uw zak, zult u zich staande weten te houden.

Het doel rechtvaardigt de schrijfinstrumenten. Schrijfwaren voor elke gelegenheid.

Is het u wel eens opgevallen dat er mensen zijn die bij elke gelegenheid schitteren met perfect geredigeerde schrijfsels, terwijl uw eigen laatst geschreven verjaardagskaart er weer eens uitzag alsof een zesjarige hem met vingerverf had beschilderd? Misschien heb je tot nu toe gedacht dat je gewoon niet over het nodige artistieke talent beschikt, en misschien heb je zelfs gelijk. Maar het kan ook zijn dat je gewoon het verkeerde schrijfinstrument hebt gekozen. In dat geval zou uw vermeende aangeboren zwakheid in schrijfvaardigheid niet zo vaststaand zijn als u denkt. Want net zoals ieder mens zijn eigen unieke karakter heeft, heeft ook ieder lid van de pennenfamilie zijn eigen individuele constitutie.

De klasseleider.
De vulpen is de estheet onder de schrijfinstrumenten en zorgt naar verluidt als geen ander voor vlekkeloos schrijven. De reden hiervoor is de flexibele penpunt, die reageert op individuele hantering en gemakkelijk artistieke en gebogen lijnen op papier kan zetten. Als het echter te hard wordt ingedrukt, kan het de papierstructuur gemakkelijk beschadigen, en daarom wordt het alleen op school gebruikt als het schrijfproces al is aangeleerd. Schrijven met een vulpen vereist geduld. De inkt is meestal in water oplosbaar en droogt langzaam - hij kan uitlopen of uitlopen. Dit kan bijzonder problematisch zijn voor linkshandigen, omdat zij bijna onvermijdelijk hun hand over het nog natte schrift bewegen tijdens het schrijfproces. De vulpen is de ideale pen voor persoonlijke correspondentie: brieven, wenskaarten en dagboeken.

De duizendpoot.
Als je een universeel bruikbare en onverwoestbare metgezel nodig hebt, is de biros de pen bij uitstek. De schrijfpasta is meestal documentvast en droogt snel, zodat vlekken meestal alleen voorkomen op ongeschikte oppervlakken. De vullingen zijn de meest productieve in de hele kosmos van schrijfinstrumenten en maken de pen bijzonder interessant voor ervaren schrijvers die niet in de eerste plaats geïnteresseerd zijn in een mooi lettertype. Maar één ding mogen we niet vergeten: Een verkeerde streek kan niet gecorrigeerd worden met een balpen. De authenticiteit van documenten, die wenselijk is voor handtekeningen op contracten, kan het kaartgebruik voor felicitaties snel opdrijven.

De grijze eminentie.
Het potlood is de invloedrijke heer op de achtergrond. Met zijn klei- en grafietkrullen is het de ideale kandidaat voor schetsen, tekeningen en notities. Hij werkt vaak eerst de plannen en sjablonen uit, die anderen dan tot uitvoering brengen. En hij komt niet alleen - gum en puntenslijper vergezellen hem in punt en lijn. Het is verkrijgbaar in hout en als mechanische potloodstift versie. Hoe hoger de hardheidsgraad, hoe lager de dekkracht en hoe minder je de streek kunt uitwissen.

De Kunstenaars.
Het bonte gezelschap van penseel, aquarel en kleurpotloden is de juiste uitlaatklep voor creatieve ambities. Of het nu gaat om kalligrafische werken, schilderijen, tekeningen of gemengde technieken met of zonder gebruik van water - wie niet alleen schrijfkunst wil uitdrukken, maar ook de voorkeur geeft aan picturaal werk, vindt hier de nodige kleurdichtheid. Dit wil echter niet zeggen dat alleen de aangewezen kunstscheppers hier aan hun trekken komen. De bonte kleurenpracht is ook een gewaardeerde metgezel bij tekstwerk: markeringen of correcties zijn gemakkelijk uit te voeren.

Vakkundig brieven opbergen. Inleiding tot het schilderen met letters.

Misschien is de trend naar letterkunst gebaseerd op ons digitale tijdperk. We schrijven immers over het algemeen steeds minder met de hand. En ook al verschilt de inhoud misschien niet veel van computer tot handschrift, het verlangen om een woord - zijn betekenis en statuur - weer een persoonlijke zeggingskracht te geven, zou begrijpelijk zijn. Als een machtsevenwicht, zo te zeggen - yin en yang. Maar misschien is beeldend schrijven gewoon heel leuk. In ieder geval heeft het tekenen van woorden of kleine citaten een enorme populariteit verworven als vrijetijdsbesteding en hoogwaardige schrijfbenodigdheden zijn daarvoor uitstekend geschikt vanwege hun goede kwaliteit. Je hoeft alleen maar te beginnen:

 • De keuze van het potlood:
  Een goed potlood is onontbeerlijk. Je hebt het nodig om te schetsen en om sjablonen te maken. Als u een mechanisch potlood kiest, hebt u het voordeel dat u het niet hoeft te slijpen. De rest van je potloden kun je kiezen naargelang je stemming. Waar schrijf je het liefst mee? Welke potloden liggen bijzonder lekker in de hand? Een fijne rollerbalpen is goed voor het tekenen van de buitenste lijnen. Penseelpennen of -punten geven een mooie kalligrafiestijl, maar vereisen een beetje oefening. Probeer uit waar u zich het prettigst bij voelt en creëer uw eigen individuele selectie van favoriete schrijfinstrumenten.

 • Het papierassortiment:
  Een geschikt papier voor letter art is van hoge kwaliteit, bij voorkeur glad en niet te dun. Gevorderde letterkundigen gebruiken graag perkamentachtig perkamentpapier of dun tekenkarton. Noble notitieboekjes zijn geschikt om te schetsen en om te archiveren - zo gaan uw ideeën niet verloren en kunt u er altijd naar teruggrijpen. En ten slotte helpen vierkante of gelinieerde bladen u bij het oefenen van gelijkmatige streken.

 • De handzwaai:
  Het is de moeite waard om voor elk nieuw project een kleine "opwarm"-tekening te maken. De beste manier om dit te doen is een paar lijnen te vullen met zo gelijkmatig mogelijke streken, curven en vormen. De grootte en de afstand moeten zo gelijk mogelijk zijn. Dit traint het oog en de oog-hand coördinatie.

 • Het brainstormen:
  Experiment. Kies een woord en probeer het op zoveel mogelijk verschillende manieren op papier te zetten - zonder vooringenomenheid of oordeel. Het is verbazingwekkend hoeveel goede ideeën je kunt krijgen als je je handen en hersenen de vrije loop laat.

 • De productie:
  Nu ben je klaar voor je eerste afgewerkte letterkunstwerk. Wat zou je willen maken? Zoek een woord of een klein citaat dat u zou willen omzetten en zoek in uw briefexperimenten naar geschikte voorbeelden. Zet in een eerste schets verschillende lettervarianten bij elkaar om een beeld te vormen. Wees niet bang om zeer verschillende stijlen te combineren of om afzonderlijke letters onder of over elkaar te plaatsen. Hoe ziet de combinatie eruit? Past er een klein plaatje bij of spreekt het lettertype voor zich? Als u eenmaal een definitieve versie hebt gekozen, tekent u de contouren over met een fijne rollerbalpen en gumt u het potlood vervolgens uit. Als laatste komen de details: lijndikte, kleuren en arcering toevoegen - en je bent klaar.

En als je daarna naar je voltooide letterfoto kijkt, vergeet dan niet om jezelf de lof toe te zwaaien die je verdient: wees trots. Wees blij met je voltooide werk. Het is een uiting van je eigen kunstenaarschap.

Een nachtmerrie ondanks exclusieve schrijfinstrumenten - writer's block.

Hoogwaardige schrijfinstrumenten kunnen het tekstwerk enorm vereenvoudigen dankzij hun comfortabele hantering en betrouwbare slaggeleiding, maar soms zijn er mentale problemen. Schrijversblok laat graag zijn kwade gezicht zien als er iets te bewijzen valt. Bij het schrijven van romans, liedteksten, scripties en dissertaties is zij te gast - hoewel niemand haar ooit heeft uitgenodigd. Zij is de feestverstoorder bij uitstek. Als ze opduikt, bespringt ze onmiddellijk het buffet van je denkprocessen zonder enige maniertjes. Ze knabbelt aan de beschikbare woordsalade, een gevleugeld woord hier en daar, en de stemming is verpest. Uw slachtoffer gaat rond en rond in cirkels totdat hij duizelig wordt, het begin samen met de draad kwijtraakt en zelfs de eenvoudigste gedachte niet meer op papier kan zetten. Zelfs het mooiste en nobelste schrijfgerei is niet in staat het slachtoffer uit de inspiratieloze klauwen van een dergelijke macht te redden. Klinkt dit bekend? Maakt u zich geen zorgen, u bevindt zich in illustere kringen: Samuel Beckett, Franz Kafka, Marcel Proust, Arthur Rimbaud, Stephen King, J.R.R. Tolkien, Robert Walser en Douglas Adams - allemaal hebben ze tijdens hun literaire loopbaan steeds weer last gehad van de ongenode bezoeker. Maar dat weerhield hen er natuurlijk niet van om wereldliteratuur te creëren. Misschien hebben ze een van de volgende tips gebruikt om de ongenode gast de deur te wijzen:

 • Neem een pauze. Wanneer de woorden niet meer willen stromen, geef hen en jezelf dan een korte pauze. Een korte wandeling in de frisse lucht kan wonderen doen en je hoofd weer helder maken.
 • Vertrouw jezelf in het midden. Kun je geen weg naar binnen vinden? Dat geeft niet, je kunt het later schrijven. Begin uw werk daar waar u de meeste ideeën hebt - vooraan, achteraan of in het midden.
 • ** Wees jezelf genadig.** Verdiep je niet onnodig in details, vooral niet in het begin van een schrijfopdracht. U kunt uw tekst later nog herzien en verbeteren. Blijf liever in de stroom van het schrijven.
 • Gestructureerd werken. Ken je de "Viking methode"? Je begint gewoon te schrijven en ziet wel waar je uitkomt. Het is verrassend, maar meestal niet erg succesvol. Denk van tevoren na over je inhoud en zet het op een rijtje. Op die manier raak je niet zo snel in de war tijdens het schrijven.
 • Werk in kleine stappen. Iedereen kent die grote berg van een nieuwe taak die in het begin onoverkomelijk kan lijken. Onthoud: elke reis, hoe groot ook, begint met een kleine stap.
 • Leest. Bij voorkeur teksten van andere auteurs. Zien hoe iemand anders contexten formuleert of welke woorden hij gebruikt, kan zeer inspirerend en motiverend zijn.
 • Verander van plaats of perspectief. Soms kan een kleine verandering een groot effect hebben - of het nu ruimtelijk of mentaal is.

En als dat allemaal niet werkt, probeer dan misschien de vrije schrijfmethode. Zet een paar minuten lang alles op papier wat je maar kunt bedenken. Na zo'n "schoonmaak" is soms de spreekwoordelijke knoop doorgehakt en kun je weer verder met het schrijven van de juiste teksten.