Gids

Pennen. Perfecte instrumenten voor creatieve momenten

Het potlood is een multi-talent. Werken uit de wereldliteratuur, schilderijen en composities zouden zonder haar hulp niet meer dan koekoekswolken zijn gebleven. Maar niet alleen schrijvers, musici, schilders, illustratoren en architecten, maar iedereen waardeert dit doorgaans nogal onopvallende hulpmiddel al eeuwenlang. Net als vulpen en biros, geeft het potlood woorden een gezicht. Net als een houtskoolpotlood is het uitstekend geschikt voor tekeningen, schetsen en grootse ontwerpen. Maar in zijn diepste wezen verschilt het van alle andere schrijfgerei: het potlood is de meester van de provisoriekunst en vergeeft elke vergissing. Want samen met zijn trouwe bondgenoot, de gum, kunnen notaties worden uitgewist, veranderd, getransformeerd in een nieuwe vorm.

In ons assortiment vindt u een breed scala aan potloden waarmee u uw ideeën de vrije loop kunt laten - van de gekroonde klassieker met houten omhulsel tot het moderne mechanische potlood, met keuze uit boterzachte tot medium-harde tot ultra-harde potloodstiften.

Laat uw ideeën de vrije loop

Echt goede ideeën komen meestal plotseling en onverwacht bij ons op. En als we ze niet onmiddellijk op papier zetten, verdwijnen ze vaak even snel als ze gekomen zijn. Het idee, zodra het vorm begint te krijgen, moet de wereld in. Niet alleen om het verder uit te denken en te concretiseren, maar vooral om het vast te leggen voordat het weer verdwijnt, en niet in de laatste plaats om het aan anderen over te brengen. Wil men het idee mondeling of schriftelijk formuleren, of heeft het een illustratieve tekening, een overzicht, een plan nodig? Naar onze mening is er nauwelijks een instrument dat beter geschikt is dan het potlood voor deze overgang van de gedachte naar de vordering zichtbaar.

Misschien zult u nu zeggen dat het potlood zijn langste tijd heeft gehad in het digitale tijdperk met al zijn schrijf- en tekenprogramma's. Verre van dat, want uit studies is gebleken dat met de hand geschreven teksten doorgaans creatiever zijn en een complexere zinsbouw hebben - vermoedelijk doordat de vegende bewegingen van de hand gebieden van de hersenen aanspreken die verantwoordelijk zijn voor denken en spreken. De combinatie van denken en bewegen activeert zowel de linker- als de rechterhersenhelft.

Dus grijp af en toe naar het potlood, want de voordelen zijn duidelijk.

  1. Het laat het idee in de meest uiteenlopende vormen de wereld binnenkomen, want het is even geschikt voor schrijven als voor schetsen en tekenen.
  2. Zachte stiften zijn bijzonder goed voor **verschillende lijndiktes en arceringen, hardere stiften zijn ideaal voor gelijke streken.
  3. Elke streek is omkeerbaar, je kunt delen van het idee uitwissen of het hele ontwerp elimineren en opnieuw beginnen.
  4. Het is geschikt voor elke hand, van kind tot motorisch gevorderde, voor zowel de hand die zwaar steunt als de hand die lichtjes over het blad geleid wordt.
  5. Het potlood schrijft ondersteboven, bij elke temperatuur, op zeer veel oppervlakken, en de resultaten zijn uiterst lichtbestendig.
  6. Het klassieke potlood is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en hoeft niet te worden bijgevuld.
  7. Als je naast het potlood ook altijd een puntenslijper, gum en notitieblok bij de hand hebt, kun je je ideeën voortdurend de wereld in helpen.

Een inspiratie. Vele graden van hardheid

Dat er vandaag potloden bestaan in 20 hardheidsgraden is te danken aan een fabricageprocédé dat de Fransman Nicolas-Jacques Conté en de Oostenrijker Joseph Hardtmuth aan het eind van de 18e eeuw ontwikkelden. De loodjes die tot dan toe uit grafiet waren gezaagd, en dus duur waren, konden worden vervangen door goedkopere loodjes van keramiek. Grafietstof en klei worden gemengd en de loodjes worden in de oven gebakken, waarbij de mengverhouding en de baktijd de hardheid van het lood bepalen. Hoe hoger het grafietgehalte, hoe zachter het lood. Hoe meer klei het bevat en hoe langer het gebakken is, hoe harder het wordt.

De gradaties worden op een schaal aangegeven - van H9 (zeer hard) tot middelhard (waarbij F slechts iets harder is dan HB) tot B9 (zeer zacht). Terwijl medium-harde potloden goede allrounders zijn voor schetsen en schrijven, worden harde soorten gebruikt voor precieze lijnen, zoals in technische tekeningen en kaarten, maar ook voor arceringen. Zachte loodjes met een sterkere materiaaltoepassing zijn geschikt voor donkere broedjes.

De zachte potloodstift is ook een goede detective. Het maakt verborgen notities weer zichtbaar door er een mysterieuze afdruk mee op papier te zetten. Op die manier spoort het potlood letterlijk de dader op - een talent dat het tot stille acteur in talloze misdaadromans heeft gemaakt.